Ostalo

ONE Championship dobio dva nova prvaka: Christian Lee brutalno nokautirao Ok Rae Yoona

Christian Lee

 Twitter (one Championship)
ONE 160 event poslužio je kao sjajna uvertira za ONE on Prime Video 1 event koji slijedi večeras

Nakon što smo svjedočili sjajnoj pobjedi Martina Batura na ONE Championship 160 eventu, preostalo je pogledati i ostale borbe prve od dvaju ONE-ovih ovotjednih priredbi.

U glavnoj borbi večeri gledali smo borbu za prvaka ONE-ove lake kategorije. Ok Rae Yoon (16-3-0) branio je titulu prvaka, a 31-godišnji Korejac ušao je u borbu protiv Christiana Leeja s čak pet pobjeda u nizu. Posljednju je ostvario upravo protiv Leeja kojemu je preoteo pojas u devetom mjesecu prošle godine.

Christian Lee (15-4-0) s druge strane, 24-godišnji je kanadsko-američki borac, a vuče singapurske, kineske i korejske korijene. Prije poraza od Yoona, bio je na šest pobjeda u nizu, a pojas u lakoj kategoriji držao je dulje od dvije godine. 2019. godine osvojio je i ONE-ov Grand Prix u lakoj kategoriji. Nikad u karijeri nije bio nokautiran, a jednom je izgubio na ‘‘submission‘‘. Dvaput je gubio na bodove, a jednom diskvalifikacijom.

Lee je agresivno ušao u ovaj meč i dobro je pogađao prednjim direktom. Prvak nije najkoncentriranije otvorio meč i primio je nekoliko čistih udaraca u glavu. Krenuo je Yoon pogađati ‘‘low kickovima‘‘ nakon što je Lee malo usporio, a ubrzo je počeo vezati ručne tehnike na ‘‘low kickove‘‘. Nakon dvije minute, Lee je sjajno pogodio desnim ‘‘high kickom‘‘, a iako je zadao još par udaraca u glavu prvaka, Yoon je šampionski primio te udarce i moglo bi se reći da nije niti trepnuo. Minutu i pol prije kraja, borci završavaju u otvorenoj razmjeni, a Christian Lee prelijepom boksačkom kombinacijom poslao je prvaka na pod. Zadao je Lee još nekoliko udaraca koljenom, ali Yoon se uspio vratiti na noge. Brzo ga je Lee ponovno uzdrmao, ali prvak je prezentirao nevjerojatnu žilavost i čvrstinu. Međutim, bila je ovo uvjerljiva runda Christiana Leeja, a prvak je primio puno štete već u prvih pet minuta.

Yoon je u drugu rundu ušao motiviran za preokret i pogodio je Leeja s nekoliko čistih udaraca. Ipak, krajem prve minute druge runde, Lee je opet uzdrmao prvaka koji uzdrman završava na podu, a Lee je iskoristio ONE-ovo pravilo koje dopušta udarce koljenima u glavu protivnika koji je na podu i nokautirao je OK Rae Yoona.

Bio je ovo uistinu fantastičan nastup 24-godišnjaka, od prve do posljednje sekunde. Odlučno je Lee ušao u ovaj revanš s jasnom namjerom da vrati pojas u svoje vlasništvo. To je i napravio, a Ok Rae Yoon nokautiran je drugi put u svojoj karijeri.

U sunaslovnoj borbi večeri također smo gledali borbu za pojas, ali u perolakoj kategoriji. Thanh Le (13-2-0) branio je titulu prvaka, a ovaj američki borac vijetnamskih korijena titulu je držao od 10. mjeseca 2020. godine. Jednom ju je uspješno obranio, nokautiravši Garryja Tonona nakon 56 sekundi. Le je 12 od svojih 13 pobjeda upisao nokautom, a njegov protivnik Kai Tang (14-2-0) nije ništa lošiji nokauter. 26-godišnji kineski borac također je 12 puta slavio nokautom.

Pravi vatromet očekivao se od samog početka borbe za prvaka ONE-ove perolake kategorije. Oba borca ubojiti su nokauteri i gotovo da ne znaju pobijediti drukčije osim nokautom. Meč je počeo ipak s nešto opreznijim pristupom oba borca i čekalo se tko će prvi ‘‘pustiti kočnicu‘‘. Tang Kai dobro je pogađao ‘‘low kickovima‘‘, dok je Thanh Le nešto bolji bio s boksačkim kombinacijama. Prvak je dobro kontrolirao sredinu kaveza, ali Tang Kai puno se lateralno kretao i nije ga bilo lako pogoditi. Le je u naletima pokušavao ugroziti kineskog borca, ali Tang Kai uvijek bi se lijepo izvlačio radom nogu i eskivažama.

Thanh Le je u drugoj rundi postajao sve agresivniji, ali Kai se i dalje lijepo branio odličnim kretnjama, a i ‘‘low kickovi‘‘ su odsjedali tamo gdje trebaju, na nogama prvaka. Vidljivo je bilo da se Thanh Le ne osjeća najugodnije u ovom meču i sve se teže nosio s ‘‘low kickovima‘‘ izazivača. Prebrz je bio Tang Kai za prvaka tijekom ove druge runde. Minutu i pol krije druge runde, Le se razmahao, a Tang Kai završio je na tlu, no ne zbog udarca nego zbog naleta prvaka koji ga je gurnuo i poslao na tlo. Brzo se izazivač pridigao i nastavio je demolirati noge prvaka svojim ‘‘low kickovima‘‘. Le je nakon jednog od kickova završio na tlu i pozivao je izazivača u svoj gard. Tang Kai nije pokazao interes za parterom i Thanh Le vraćen je u stojku.

Izazivač je pronašao dobitnu kombinaciju ‘‘low kickovima‘‘ i naravno da je nastavio u tom tonu i tijekom treće runde. Thanh Le nije uspijevao pogoditi ništa konkretnije i sve je više težio odvesti borbu u parter. Tang Kai u najavi borbe govorio je kako nema šanse da ga Thanh Le sruši, a čini se kako to nisu bile ‘‘šuplje riječi‘‘, jer Thanh Le nije bio niti blizu uspješnog rušenja. Thanh Le nije uspijevao pronaći rješenje ove slagalice i nakon tri runde, izazivač je odavao dojam borca koji kontrolira borbu i korača ka pobjedi.

Thanh Le morao je mijenjati svoj gard u stojci zbog ‘‘low kickova‘‘ koje je primao, a četvrtu rundu započeo je u kontragardu. Sredinom četvrte runde Thanh Le krenuo je u svoj tipični nalet, a Kai ga je sjajno pogodio u otvorenoj razmjeni i Le je bio vidno uzdrman. Kineski borac ipak nije uspio dovršiti posao i Le se uspješno oporavio. Tang Kai osjećao se kao da je namirisao krv i krenuo je u silovite napade, ali Thanh Le samo se dodatno naljutio i uzvratio je paljbu istom mjerom. Veliko srce pokazivao je prvak, ali meč je ipak gubio nakon četiri runde.

Morao je Thanh Le krenuti na sve ili ništa, ali nakon 20 iscrpljujućih minuta, nije lako krenuti po finiš. Početkom druge polovice runde, Thanh Le uhvatio je jedan ‘‘low kick‘‘ Kaija, pogodio je ljevicom i Kinez je završio na tlu. Nije ipak Tang Kai bio uzdrman i lakoćom se pridigao i nastavio lijepo pogađati prvaka. Kombinirao je Tang Kai sve više boksačke kombinacije s ‘‘low kickovima‘‘ i sve je bliže bio osvajanju pojasa. ‘‘Low kickovi‘‘ i sjajno kretanje kojim je izazivač izbjegavao gotovo sve napade prvaka bili su glavna priča ove borbe.

Iako je ovo bio susret dvojice vrsnih nokautera, meč je na kraju potrajao svih pet rundi, a pobjedu jednoglasnom odlukom odnio je izazivač Tang Kai. Nakon tri uzastopne pobjede nokautom u prvoj rundi, Kai je morao odraditi mukotrpnih pet rundi, ali sve se isplatilo jer on je sada novi prvak ONE-ove perolake kategorije. Thanh Le ne treba puno žaliti. Prezentirao je srčanost, pokušavao je ugroziti Kineza, ali Tang Kai bio je taktički perfektan. Vjeujemo kako će se Thanh Le vratiti s određenim preinakama, naročito ako odmah dobije priliku za revanš.

image

Thanh Le vs. Tang Kai

Twitter (one Championship)

Od ostalih mečeva svakako vrijedi izvdojiti završnicu muay Thai meča između Saemapetch Fairteya i Rittewade Ptchyindeea. Minutu i pol prije kraja runde, Saemapetch je fantastično pogodio ljevicom, a Rittewada je zaspao prije nego je i završio na tlu. Bio je to vjerojatno najbrutalniji nokaut na ovoj priredbi.

Tommy Lngaker i Renato Canuto odradili su ‘‘submission grappling‘‘ Embeddingsmeč, a slavio je Langaker. Kompletne rezultate ovog eventa možete pročitati pri dnu ovog teksta.

ONE Championship 160 - rezultati

Christian Lee def. Ok Rae Yoon via KO/TKO - R2, 1:00

Tang Kai def. Thanh Le via jednoglasnom sudačkom odlukom

Saemapetch Fairtex def. Rittewada Petchyindee via KO - R2, 1:35

Keanu Subba def. Amir Khan via KO - R1, 3:29

Martin Batur def. Paul Elliott via TKO - R1, 3:38

Tommy Langaker def. Renato Canuto via jednoglasnom sudačkom odlukom

Kantharaj Agasa def. Thales Nakassu via TKO - R1, 2:55

Linker
27. travanj 2024 20:42