Ostalo

Demetrious Johnson novi je ONE-ov prvak muha kategorije! Adriano Moraes nokautiran prvi put u karijeri

Demetrious Johnson

 Screenshot (youtube, One Championship)
Jedan od najvećih boraca u povijesti ovog sporta ponovno nas je podsjetio koliko je zapravo dobar

Nakon vrlo uzbudljivog ONE Championship: 160 eventa koji se održao u petak popodne i nakon velike pobjede našeg Martina Batura na tom eventu, ONE-u je preostalo održati svoj drugi ovotjedni event.

ONE on Prime Video 1 jako je važan event za najbolju azijsku borilačku organizaciju, jer radi se o njihovom debitantskom eventu koji se emitira putem Amazon Prime streaming servisa. Kroz taj posao ONE se nada velikom probijanju na američko tržište pa se tako i sam event održao u terminu prilagođenom za publiku s tog tržišta.

U glavnoj borbi večeri ponuđen je MMA obračun za titulu svjetskog prvaka u muha kategoriji. Brazilac Adriano Moraes (20-3-0) tražio je ukupno petu obranu titule te treću uzastopnu. Naime, 33-godišnji Moraes još u devetom mjesecu 2014. osvojio je ONE-ovu titulu prvi put. Jednom ju je uspješno obranio tada prije nego je poražen od Kairata Akhmetova. Sredino 2017. godine vratio je pojas u svoje vlasništvo, a ponovno je upisao jednu obranu prije poraza od Geje Eustaquia. Ekspresno je taj poraz osvetio u siječnju (1. mjesec) 2019. godine, a pojas je obranio dvaput nakon toga.

Jednu od obrana upisao je protiv Demetriousa Johnsona u četvrtom mjesecu prošle godine. Koljenom je Moraes nokautirao Johnsona u drugoj rundi te borbe, a krajem trećeg mjeseca ove godine, porazio je i Yuyu Wakamatsua. Sada je došlo vrijeme za revanš s Demetriousom Johnsonom (30-4-0), borcem koji je dugi niz godina vladao UFC-ovom muha kategorijom i čak 11 puta branio je tu titulu, prije nego li je 2018. godine izgubio od Henryja Cejuda. Nedugo nakon toga UFC ga je u poslao u ONE, a u suprotnom smjeru pristigao je Ben Askren. No vratimo se na današnji obračun Moraesa i Demetriousa Johnsona.

Johnson je istaknuo kako je nakon meča s Rodtangom (specijalna pravila muay Thai/MMA) dodatno napredovao u stojci i meč je otvorio s nekoliko dobrih kickova. 13 centimetara viši Moraes ušao je opreznije, osjećao je distancu i čekao pravu priliku za prvi konkretniji napad. Johnson se opuštao sve više kako je runda odmicala, stavljao je ruke iza leđa u stilu Conora McGregora protiv Eddieja Alvareza, ali nedugo poslije Adriano Moraes uhvatio je jedan od pokušaja kickova i srušio je DJ-a. Brazilac je konstantno tražio prolazak zatvorenog garda, zadao je nekoliko udaraca laktom, ali Johnson se dobro branio protiv osjetno većeg i fizički snažnijeg protivnika. Pogodio je i ‘‘Mighty Mouse‘‘ s nekoliko udaraca iz donje pozicije, a čak je uspio i raskrvariti lice Adriana Moraesa koji je većinu runde proveo u gornjoj poziciji u parteru. Iznad lijevog oka napravio je Johnson posjekotinu prvaku, a radi se o nezgodnom mjestu jer krv se slijeva prema oku i ometa vid.

Druga runda počela je žustro, a nakon 50 sekundi runde, Moraes pogađa desnim ‘‘high kickom‘‘. Johnson je bio uzdmrman i pokušao je srušiti Moraesa ‘‘double leg‘‘ rušenjem. Adriano je obranio taj pokušaj ‘‘sprawlom‘‘ i pokušao je koljenima ponovno nokautirati DJ-a. ‘‘Mighty Mouse‘‘ se pridigao, pritisnuo je Moraesa uz ogradu kaveza, ali prvak ga je jako brzo srušio i ponovno završio u gornjoj poziciji. Moraes je dobar dio runde proveo u gornjoj poziciji iz polugarda, ali nije nanosio konkretniju štetu, jer Johnson je aktivno radio iz donje pozicije i konstantno je tražio priliku za uhvatiti Moraesa u nekakav ‘‘sweep‘‘ ili ‘‘submission‘‘.

DJ je treću rundu otvorio s nekoliko kvalitetnih lijevih ‘‘middle kickova‘‘ u tijelo Moraesa i dojam je kako je u stojci bio itekako ravnopravan Moraesu. Pokušao je Johnson pogoditi i s ‘‘letećim koljenom‘‘ koje je bacio dvaput u kratkom vremenskom intervalu, ali bez većeg uspjeha. Moraes unatoč ogromnoj razlici u duljini i visini nije uspijevao kontrolirati distancu. Demetrious je izgledao sjajno u trećoj rundi, mijenjao je gard povremeno, pogađao je na raznovrsne načine i jako lijepo se kretao. Nimalo se Johnson nije ustručavao ulaziti u otvorene razmjene i pritiskati Moraesa koji je ovu rundu gotovo sigurno izgubio, nakon što je prve dvije dobio kroz kontrolu iz gornje pozicije u parteru.

Moraes je u četvrtoj rundi tražio dominaciju u klinču uz ogradu kaveza, nakon što se u trećoj rundi nije najbolje nosio s Johnsonovom brzinom u stojci. Razmjenjivali su DJ i Moraes udarce koljenima u tijelo, prije nego su se razdvojili, ali Johnson je odmah krenuo u napad i sredinom runde on je bio taj koji je pritisnuo Moraesa uz ogradu kaveza. Nisu se borci dugo zadržali u toj poziciji, a Moraes je nakon razdvajanja dodao gas i počeo je pritiskati izazivača. Jako dobar meč smo gledali i radi se o dvojici boraca na najvišoj mogućoj razini. Ali kakav je potez napravio Demetrious Johnson nakon nešto manje od četiri minute četvrte runde. Desnicom je uzdrmao Adriana Moraesa koji je uzdrman koračao prema ogradi kaveza, a DJ mu se zatim osvetio za prvi meč tako što je posao dovršio koljenom u glavu. Maestralan potez borca koji je ovim podebljao svoju nevjerojatnu ostavštinu i podsjetio je sve MMA fanove zašto je grijeh izostavljati ga s liste najboljih boraca u povijesti. Završna sekvenca može se pogledati na ONE-ovom Twitter profilu kojem možete pristupiti putem LINKA.

Bila je ovo Demetriousova četvrta MMA pobjeda u petom nastupu za ONE. Nije se ‘‘Mighty Mouse‘‘ nikada vadio na razliku u veličini nakon prvog poraza, ostao je skroman i vratio se s preinakama koje su ga dovele do ONE-ove titule prvaka u muha kategoriji. Adriano Moraes u svom 24. profesionalnom meču završen je prvi put u karijeri i to nokautom. DJ je upisao šestu pobjedu nokautom u karijeri.

‘‘Uistinu vjerujem da kao 36-godišnjak i dalje napredujem.‘‘, rekao je DJ nakon borbe i to je ono što ga čini tako dobrim borcem.

U sunaslovnoj borbi večeri gledali smo također meč za titulu, ali u muay Thaiju. Nong-O Gaiyanghadao (264-54-10) samo je dodatno podebljao svoju ostavštinu šestom uzastopnom obranom titule. Nong-O ONE-ovu muay Thai titulu u bantam kategoriji drži od drugog mjeseca 2019. godine, a danas je nokautom u prvoj rundi svladao Britanca Liama Harrisona (90-24-2). Harrison je kao i uvijek krenuo agresivno, pokušao je vršiti pritisak, ali Nong-O brzo je dovršio posao i to ‘‘low kickovima‘‘. Desni low kick u lijevu nogu Liama Harrisona nakon dvije minute i 10 sekundi borbe, bio je posljednji udarac u tom meču, a finiš možete pogledati OVDJE.

Što se polufinala muay Thai Grand Prix turnira u muha kategoriji tiče, poznati su finalisti. Panpayak Jitmuangnon uskočio je umjesto Rodtanga Jitmuangnona i nokautirao je Michaela Savvasa ‘‘high kickom‘‘ u drugoj rundi. Superlek Kiatmookao laktom je nokautirao Waltera Goncalvesa nakon samo minutu i 35 sekundi dvoboja.

Od ostalih MMA mečeva vrijedi izdvojiti nove pobjede Marcusa ‘‘Bucheche‘‘ Almeide i Amira Aliakbarija. 32-godišnji ‘‘Buchecha‘‘ upisao je četvrtu MMA pobjedu u svom četvrtom nastupu, a Kiriila Grishenka završio je ‘‘submissionom‘‘ nakon 64 sekunde. Finiš možete pogledati OVDJE. Leandro Lo ime je kojem je ‘‘Buchecha‘‘ posvetio svoju pobjedu, a radi se o nedavno usmrćenom brazilskom majstoru BJJ-a.

Iranac Amir Aliakbari kojeg pamtimo po porazu od ‘‘Cro Copa‘‘ nokautirao je Maura Cerillija u drugoj rundi borbe i tako je prekinuo niz od dva uzastopna poraza.

Kompletne rezultate ove priredbe možete pročitati pri dnu teksta.

ONE on Prime Video 1 - rezultati:

Glavni dio priredbe:

Demetrious Johnson def. Adriano Moraes via KO - R4, 3:50

Nong-O Gaiyanghadao def. Liam Harrison via TKO (strikes) - R1, 2:10 of Round 1 — Muay Thai

Panpayak Jitmuangnon def. Savvas Michael via KO (strikes) - R2, 0:10— Muay Thai

Marcus Almeida def. Kirill Grishenko via submission (heel hook) - R1, 1:04

Amir Aliakbari def. Mauro Cerilli via TKO (strikes) - R2, 4:02

Preliminarni dio priredbe:

Superlek Kiatmoo9 def. Walter Goncalves via KO (elbow) - R1, 1:35 — Muay Thai

Diandra Martin def. Amber Kitchen via jednoglasnom sudačkom odlukom — Muay Thai

Itsuki Hirata def. Heqin Lin via jednoglasnom sudačkom odlukom

Zebaztian Kadestam def. Iuri Lapicus via KO (punch) - R1, 0:57

Linker
25. travanj 2024 11:20