Ostalo

Osuđen je višestruki svjetski boksački prvak bosanskohercegovačkih korijena: Čeka ga zatvorska kazna

Felix Sturm

 Action Press/Shutterstock Editorial/Profimedia
Nešto manje od četiri godine trajao je sudski proces u kojem se sudilo Felixu Sturmu

Već neko vrijeme Felix Sturm vodi velike bitke sa zakonom, a čini se da je ‘‘rat‘‘ završio i da je Felix Sturm izgubio. Bivši svjetski prvak i boksač bosanskohercegovačkih korijena morat će odslužiti zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine i četiri mjeseca.

Felix Sturm ili nekoć Adnan Ćatić, osuđen je zbog utaje poreza i kršenja antidopinških pravila. Presudu je potvrdila tužiteljica Stephanie Beller za njemački list Bild. Sturm je pravnu bitku započeo još u travnju (četvrti mjesec) 2019. godine, a tada je uhićen na sajmu fitnessa pod optužbom da je stekao 5,8 milijuna eura kroz utaje poreza te da je koristio doping u jednom od svojih mečeva.

Osam mjeseci Sturm je tada proveo u pritvoru, a pušten je nakon plaćanja jamčevine u iznosu od 300 tisuća eura.Sturmu je kasnije izrečena zatvorska kazna u trajanju od tri godine, ali on se žalio. Kasnije je dokazao da je stekao puno manje od 5,8 milijuna eura kroz ilegalne radnje, odnosno da se radi o iznosu od oko milijun eura. Time je uspio skratiti zatvorsku kaznu na dvije godine i četir mjeseca, a počeo ju je služiti 28. veljače (drugi mjesec). Kad su u pitanju optužbe za doping, Sturm je dopingiran anstupio 2016. godine protiv Fedora Chudinova kojeg je porazio većinskom odlukom sudaca. Pobjeda će vjrojatno biti poništena.

Dobra vijest za Felixa jest činjenica da će kaznu služiti u zatvoru otvorenog tipa i bit će mu dopušten izlazak u svrhu obavljanja profesionalnih dužnosti, ali u svakom slučaju jako loša stvar za imidž nekadašnjeg svjetskog prvaka.

44-godišnji Felix Sturm iza sebe ima čak 52 profesionalna boksačka meča, a slavio je 42 puta. Triput je remizirao, a sedam puta je poražen. Kroz karijeru je osvajao WBA, IBF, i WBO titule svjetskog prvaka u srednjoj kategoriji, a spomenutom pobjedom protiv Chudinova osvojio je i WBA-ovu titula prvaka u supersrednjoj kategoriji. U šestom mjesecu 2004. godine odradio je najveći meč u svojoj karijeri. Tada je u MGM Grand Areni (Las Vegas) boksao protiv Oscara De La Hoye i pritom je branio WBO titulu svjetskog prvaka u srednjoj kategoriji. Jednoglasnom odlukom nakon 12 rundi izgubio je od legendarnog De La Hoye. Sturm je posljednji nastup odradio u trećem mjesecu prošle godine, a većinskom odlukom sudaca izgubio je od Istvana Szilija.

Felix je inače rođen u Leverkusenu, a njegovi roditelji Ćamil i Zahida dolaze iz Blagaja u Bosni i Hercegovini. Sturm se dobar dio svog života zvao Adnan Ćatić, ali s početkom boksačke karijere promijenio je ime iz marketinških razloga. Uz bosanskohercegovačko državljanstvo, Sturm posjeduje i njemačku putovnicu.

Linker
18. travanj 2024 06:31