Ostalo

Poznati hrvatski MMA sudac dio je sjajne humanitarne akcije: Nakon 12 dana strašnih napora, sve će završiti nastupima na FNC-u!

Snaga pokreta powered by Toyota

 Facebook (marko Kos)
Akcija je započela početkom ovog mjeseca, a četvorica muškaraca izložili su se ogromnim naporima kako bi pomogli humanitarnoj zakladi

Hvalevrijednu sportsko-humanitarnu akciju započelo je nekoliko sportskih entuzijasta početkom ovog mjeseca, točnije, od 1. srpnja (sedmi mjesec). ‘‘Snaga pokreta powered by Toyota‘‘ naziv je akcije koja će trajati sve do 13. srpnja, a ukupno petorica muškaraca iznijet će teret ove humanitarne akcije.

Jedan od njih voditelj je tima i zadužen za logistiku, dok ostala četvorica ulaze u koštac s teškim sportskim izazovima. Tomislav Kolec u ulozi je suorganizatora i koordinatora ove humanitarne akcije, a Marko Šintić, Marko Kos, Tomislav Novosel i Aleksandar Zorić četvorka je koja će se okušati u brojnim testovima izdržljivosti, snage i odvažnosti.

Ovaj potonji (Zorić) vjerojatno je najpoznatiji pratiteljima domaće MMA scene. Aleksandar ‘‘Saša/Sale‘‘ Zorić poznati je MMA sudac i trener, a nerijetko ga gledamo u FNC-ovom kavezu u ulozi suca. No, Zorića bismo u subotu mogli gledati u nekoj drugoj ulozi, odnosno, u ulozi borca.

Još prošle godine Dražen Forgač na neki način najavio je ovu akciju, a pritom je naveo kako bi ga ta humanitarna akcija mogla nakratko vratiti u kavez.

"Postoji humanitarna akcija koju rade Saša Zorić i Marko Kos, oni inače rade te akcije, bave se triatlonom; trčanje, vožnja biciklom, plivanje. Dosta su fanatični u tome, a uz to uvijek skupljaju novce za humanitarne akcije. Sljedeće godine žele trčati stotine kilometara, plivati desetke kilometra i voziti bicikl tisuće kilometara ili koliko već. Na kraju svega, žele odraditi ‘iron man‘ i nakon toga se potući, to je njihov plan.‘‘, objašnjavao je Forgač u Podcast Inkubatoru, a zatim je rekao nešto više o toj spomenutoj ‘‘tučnjavi‘‘.

"Priča je bila da Kos i Zorić traže poznate borce s kojima bi odradili amaterske mečeve kod nas u dvorani. Žele ozbiljne mečeve, a teški su ljudi od sto kilograma i razmišljao sam koga da im dam, a na kraju smo se dogovorili da ćemo Kos i ja odraditi meč. Ostalo je na tome pa ćemo vidjeti...to bi trebalo biti početkom sedmog mjeseca. Ne bih to nazvao povratničkom borbom nego humanitarnom akcijom.‘‘, dodao je Forgy.

Čini se kako neće sve ostati na priči, a prema navodima Marka Kosa, jednog od pokretača akcije, meč između njega i Forgača sigurno će biti dio ove akcije, a snage bi trebali odmjeriti Igor Pokrajac i Marko Šintić. Za one koji možda nisu upućeni, Marko Šintić također je bivši MMA borac, a iza sebe ima 11 profesionalnih MMA nastupa (5-6-0). 2007. godine poražen je upravo od strane Igora Pokrajca.

Prema sučeljavanjima objavljenim na društvenim mrežama, Zorić bi se trebao boriti protiv Stipe Todorića, dok Tomislava Novosela čeka vjerojatno najteži posao. Tiriel Luka Abramović je borac koji je odradio sučeljavanje s Novoselom.

Zasad nije najdetaljnije pojašnjeno kakve točno borbe ćemo gledati u sklopu ove humanitarne akcije, ali svima je vjerojatno jasno da to neće biti ozbiljni MMA mečevi s natjecateljskim nabojem, nego revijalna odmjeravanja snaga koja će doprinijeti ovom humanitarnom činu.

Ova hrabra četvorka tijekom prvih 12 dana akcije plivala je po 15-ak kilometara dnevno (prva četiri dana), biciklirali su od Rijeke preko Zadra pa sve do Splita, a zatim su nastavili s trčanjem od Zadra prema Splitu. Danas ih čeka triatlon (ironman) utrka u Zagrebu, u sklopu koje će sudionci otplivati 3,8 kilometara, biciklirat će 180 kilometara, a tu je i trčanje maratona koji je dio tog triatlona. Nevjerojatni napori četvorke (petorke) koja zaslužuje duboki naklon.

Za koga se prikupljaju sredstva?

Zorić, Kos, Novosel, Šintić i Kolec sve ovo rade kako bi prikupljali sredstva Zakladi Nora Šitum. Radi se o zakladi koja pruža financijsku pomoć roditeljima djece oboljele od malignih bolesti s naglaskom na one socijalno ugrožene, pomaže u pronalasku smještaja za roditelje, prevođenju nalaza, organizaciji humanitarnih akcija, traženju drugih mišljenja u bolnicama u inozemstvu itd.

Zaklada je nazvana po Nori Šitum, djevojčici koja je prije 11 godina ujedinila Hrvatsku. Tada šestogodišnja Nora oboljela je od akutne limfoblastične leukemije, a u samo nekoliko dana prikupljeno je preko pet milijuna kuna za njeno liječenje u SAD-u. Nažalost, već po dolasku u SAD počeli su još veći problemi, a Norino stanje dodatno se pogoršalo. 20. ožujka (treći mjesec) 2013. godine, Nora je preminula, a njeni roditelji osnovali su zakladu preko koje čuvaju ostavštinu lavice koja je ujedinila Hrvatsku, a istovremeno čine velike stvari za brojnu bolesnu djecu i njihove roditelje kojima je potrebna pomoć.

U ovoj humanitarnoj akciji možete sudjelovati i vi, a to možete odraditi skeniranjem bar koda koji se nalazi na slici ispod ovog ulomka.

image

Bar kod kojim možete podržati akciju

Facebook (marko Kos)

Što dodati, osim iskazati duboko poštovanje svima koji sudjeluju u ovoj akciji na bilo kakav način. Nora Šitum nije s nama više od 11 godina, ali njena žrtva nije bila uzaludna. Kroz njen lik i djelo događaju se brojne lijepe stvari u našoj državi.

Linker
22. srpanj 2024 22:47