Ostalo

Sergei Kharitonov i Rashad Evans uvjerljivim pobjedama slavili su na Khabibovoj priredbi

Rashad Evans

 Louis Grasse/Zuma Press/Profimedia
Dvojica prekaljenih veterana u 40-ima, rutinski su savladali svoje protivnike

Eagle FC promocija u vlasništvu Khabiba Nurmagomedova, sinoć je debitirala na američkom tlu. Miami je bio gost njihove sinoćnje priredbe, a čelnici promocije planiraju održati dvoznamenkasti broj priredbi u Americi, u nastavku ove godine.

U glavnoj borbi večeri, dvojica boraca s kickboksačkim pedigreom, obračunali su se u MMA borbi. Sergei Kharitonov (34-9, 2 NC) tehničkim nokautom u drugoj rundi, savladao je Tyronea Sponga (2-1-0). Puno veće MMA iskustvo prevladalo je u korist ruskog borca, koji je dominaciju pokazao borbom u parteru.

Tyrone Spong sa 107 pobjeda i samo sedam poraza, jedan je od najvećih kickboksača u povijesti. Dodamo li 14 pobjeda u profesionalnom boksu, jasno je o kakvom se kalibru borca radi, barem kada je stojka u pitanju. Svjestan toga bio je i 41-godišnji Kharitonov te je u obje runde odveo borbu u parter. Spong je uistinu bio opasniji u stojci, no u parteru je bio nedorastao. Već u prvoj rundi, Kharitonov je laktom uspio raskrvariti lice Sponga, no 36-godišnji kickboksač, uspješno se branio do kraja prve runde.

Međutim, Kharitonov je u drugoj rundi bio još konkretniji u parteru. Ruski borac lakoćom je dolazio do full mounta te je serijom udaraca naveo suca na prekid. Druga je to uzastopna pobjeda za prekaljenog ruskog borca, koji se nada nastaviti s nastupima pod okriljem Eagle FC promocije.

''Ovo je bila moja taktika. Poštujem njegovu stojku, on je udarač visoke razine, a moj plan bio je pretrpiti što manje štete. Puno borbi imam iza sebe i poštujem Tyronea. On je odličan borac. Želim zahvaliti Khabibu na prilici te se nastaviti boriti za Eagle FC. Nadam se borbi za pojas.', odmah nakon meča, izjavio je Sergei Kharitonov.

Tyrone Spong u kickboxingu nije nastupao od 2014. godine, dok profesionalni boksački meč nije odradio od 2019. godine. Sada se našao u borbi pod MMA pravilima, a ovo mu je prvi poraz u trećem profesionalnom nastupu. Nakon borbe, izjavio je kako ovo nije rezultat kojem se nadao, no bio je svjestan da se bori protiv legende i da ga ćeka težak zadatak. Po pitanju daljnjih nastupa u MMA-u, niti sam nije bio siguran.

Još jedan legendarni MMA borac, nastupio je u sunaslovnoj borbi večeri. 42-godišnji Rashad Evans (20-8-1), jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x3), savladao je Gabriela Checca (12-6-0). Iako je Checco majstor submissiona te često nastupa na grappling turnirima, to nije spriječilo Evansa da borbu odvodi u parter i dominira u tom segmentu.

Nekadašnji UFC-ov prvak poluteške kategorije, tri i pol godine nije nastupao. 2018. godine umrovio se nakon pet poraza u nizu i očekivano je nešto sporije ušao u meč. Brazilac ga je pogađao kickovima u noge i tijelo, sve dok Evans nije uhvatio jedan od njegovih pokušaja, a zatim je preselio borbu u parter.

Iako je Checco pokušavao doći do raznih submissiona, Evansova kontrola iz gornje pozicije, bila je nepremostiva prepreka za Brazilca. Sve tri runde ponudile su sličnu priču. ''Suga'' je dominirao iz gornje pozicije, zadavao je dovoljno udaraca da ih sudac ne vrati u stojku, a početkom treće runde, Evans je dobro pogodio svog protivnika i u stojci. Time si je samo olakšao posao da uzdrmanog Brazilca ponovno sruši i izdominira ga do kraja borbe. Evans nije htio davati velike najave uoči meča, odnosno, htio je vidjeti kako će njegov povratnički meč proći. Međutim, pobjedom se ohrabrio te je poručio.

''Osjećam da moram doći u malo bolju formu, ali spreman za nove nastupe. Khabib, spreman sam, samo me ubaci ovdje ponovno. Bit ću u puno boljoj formi i odradit ću daleko bolji posao.'', rekao je Evans nakon meča.

Ostatak priredbe također je ponudio zanimljive mečeve, s raznim poznatim MMA imenima. Ray Borg savladao je Codyja Gibsona jednoglasnom odlukom, dok je PFL-ova uzdanica Loik Radzhabov, submissionom (''giljotinom'') slavio protiv Zacha Zanea.

Ruski borci Ramazan Kuramagomedov i Raimond Magomedaliev, pokazali su se prejakima za iskusne borce kao što su John Howard i Anthony Njoukani. Ukupno 11 borbi imali smo prilike gledati, a kompletne rezultate sinoćnje Eagle FC 44 priredbe, pročitajte pri dnu teksta.

Eagle FC 44 - rezultati:

Glavni dio priredbe:

Sergei Kharitonov def. Tyrone Spong via TKO - R2, 02:55

Rashad Evans def. Gabriel Checco via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27, 30-27, 30-27)

Ray Borg def. Cody Gibson via jednoglasnom sudačkom odlukom (29-27, 29-28, 29-28)

Ramazan Kuramagomedov def. John Howard via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27, 30-27, 30-26)

Raimond Magomedaliev def. Anthony Njokuani via TKO - R1, 02:49

Preliminarni dio priredbe:

Dylan Salvador def. Arman Opsnov via TKO - R2, 05:00

Yorgan De Castro def. Shaun Asher via submission (giljotina) - R1, 01:04

Demarques Jackson def. Miles Hunsinger via TKO - R1, 00:54 seconds

Shawn Bunch def. Firdavs Khasanov via jednoglasnom sudačkom odlukom (29-29, 29-28, 29-28)

Loik Radzhabov def. Zach Zane via submission (giljotina) - R1, 03:23

Ayadi Majdeddine def. Sitik Muduev via jednoglasnom sudačkom odlukom (29-28, 29-28, 29-28)

Linker
20. travanj 2024 11:50