Ostalo

Sin ponajvećeg UFC-ovog borca u povijesti večeras debitira: ‘Otac bi htio da se bavim nečim drugim, posve ga razumijem‘

Matt Hughes (lijevo) i Brandon Mills (desno)

 Instagram (brandon Mills)
22-godišnji Brandon Mills prepričao je svoj put do profesionalnog debija

‘‘Jesi li glup? Ideš u privatnu školu i odlaziš na putovanja po Europi i želiš biti borac? Zaboravi na to.‘‘, riječi su koje je Mike Tyson navodno uputio svom sinu Miguelu nakon što mu je Miguel otkrio svoje težnje da se počne baviti boksom.

‘‘Ja sam razmišljao kako svakog moram izdominirati i kako moram biti najbolji ikad. Takva vrsta pritiska zbilja je nevjerojatna i nikada to ne bih napravio svojoj djeci.‘‘, pojasnio je Tyson u nastavku razgovora.

Mike Tyson vjerojatno nije jedini umirovljeni borac koji pokušava svoju djecu odvući što dalje od svijeta borilačkih sportova. Svaki umirovljeni borac svjestan je trnovitog puta koji je prošao kroz svoju karijeru i nešto takvo preporučili bi samo onima koji nemaju drugu opcija. Mikeov sin sigurno ima mnoštvo opcija i prema Mikeovom sudu, odabrati borilački sport uistinu je suludo.

Sličnog razmišljanja bio je i Matt Hughes, jedan od najvećih UFC-ovih boraca u povijesti. Nekadašnji prvak UFC-ove velter kategorije pokušao je uvjeriti svog sina Brandona da ne lovi karijeru u borilačkom sportu, ali nije uspio.

Nakon četiri amaterska nastupa (4-0), Brandon Mills večeras će odraditi profesionalni debi. Hughesov sin nastupit će na Caged Agression 36 eventu, a čeka ga meč u perolakoj kategoriji protiv nešto iskusnijeg Jordana Clarka (2-1-0 ‘score‘). U razgovoru za MMA Fighting, Mills je otkrio kako ga je otac nagovarao da ipak ne krene ovim putem.

‘‘Od prvog dana, on mi je govorio: ‘Ne želiš se boriti‘. Ali isto tako je govorio: ‘Nikada te neću poticati da se boriš, ali neću ti niti zabranjivati. Odlučiš li ipak ići tim putem, spreman sam ti pomoći‘. To je manje-više priča o njegovim osjećajima u vezi svega ovog. Naravno da bi on htio da se bavim nečim drugim, ali ja sam oduvijek htio biti borac. Stoga me otac dobro usmjerio. Osigurao mi je da stanujem u American Top Teamu i da treniram s najboljim tipovima. Ponavljam, on bi više htio da se bavim nečim drugim, što je sasvim razumljivo. Ja imam kćerku i ne bih volio da ona ide ovim putem.‘‘, pojasnio je Mills.

Brandonova ljubav prema borilačkom sportu ipak je bila prevelika da bi ga očeve težnje spriječile. Još od malih nogu, Brandon Mills sjedio je pred velikim ekranom i doslovno u pidžami gledao i navijao za svog oca koji je tada harao UFC-ovom velter kategorijom. Prema vlastitim navodima, tada maleni Brandon nerijetko bi radio ‘‘shadowbox‘‘ ispred TV-a i maštao bi o svojoj vlastitoj borilačkoj karijeri.

‘‘Znao sam da se tata borio, ali mislio sam da se više radi o nečemu kao što je WWE. Nije mi dugo trebalo da shvatim o čemu se radi i koliko je dobar i dominantan bio moj otac.‘‘, rekao je Mills u izjavi koju je dao za MMA Junkie.

image

Brandon Mills (lijevo) i Matt Hughes (desno)

Mma Junkie

Svoj osvrt dao je i Matt Hughes. Legendarni Matt potvrdio je kako nije bio presretan sinovim odabirom, ali s vremenom se ipak pomirio da je to ono što Brandon uistinu želi.

‘‘Dobro poznajem prednosti ovog sporta, ali jednako toliko poznajem i sve nedostatke. Ne mogu zamisliti da bi neki otac zapravo htio da njegovo dijete postane borac. Oni koji to žele, vjerojatno nisu iskusili takav život. Mislim da je puno boljih i pametnijih načina preko kojih možete zarađivati za vaš život. Zapravo su jako rijetki primjeri onih koji u ovom sportu zarade dovoljno za ostatak života. Da, nisam htio da Brandon krene ovim putem. Težak je to život i morate biti spremni na nešto takvo. Ne želim gledati svoje dijete kako prolazi kroz sve to.‘‘, objasnio je Hughes.

Brandonov entuzijazam očito je bio dovoljno velik da uvjeri svog oca kako je to najbolja stvar za njega i sada Mattu preostaje da mu što više olakša izgradnju borilačke karijere. Mills je pojasnio kako je još kao dijete posjećivao razne borilačke seminare koje je držao njegov otac, a povremeno su posjećivali i dvoranu velikog B.J. Penna. Mills se samo dodatno zaljubljivao u taj sport, a tijekom školskih dana počeo je stvarati podlogu za MMA karijeru.

‘‘Od listopada (10. mjesec) do ožujka (3. mjesec) trajala bi hrvačka sezona. Kada hrvačka sezona završi, trenirao bih MMA otprilike tri mjeseca, a najviše bih se fokusirao na jiu-jitsu. Nakon toga bih se vratio hrvanju. To je bila moja rutina do srednje škole, a nakon toga sam se posvetio baš MMA-u.‘‘, objasnio je Hughesov sin.

Jedan od glavnih testova koje je Brandon morao proći bili su oni prvi treninzi u ATT-ju. Bilo je jasno da će Mills biti jedan od najlošijih boraca u dvorani, s obzirom da se tek priključio treninzima. Vjerojatno je nemoguće izbrojati koliko je entuzijastičnih mladića odustalo od ovog sporta nakon prvih batina na sparinzima, ali ta faza jednostavno je nezaobilazan proces u izgradnji jednog borca.

‘‘Kad sam tek počeo s treninzima u ATT-ju, bio sam samo dječak kojeg su doslovno prebijali svaki dan. Četiri ili pet mjeseci svakodnevno sam dobivao batine, ali uvijek bih dolazio nasmiješen. Sjećam se da mi je ‘King‘ Mo Lawal jednom rekao: ‘Svaki dan te premlaćuju, zašto dolaziš nasmijan?‘. Odgovorio sam mu: ‘Treneru, dobivam batine od svojih heroja! Nigdje na svijetu ne bih radije bio u ovom trenutku!‘‘‘, otkrio je Brandon Mills.

Osim činjenice da je bio početnik, Millsu nije išla u korist činjenica da su ostali sparing partneri znali tko je njegov otac. Bio je to dodatan motiv za njegove kolege da se dokazuju na sparinzima, ali bilo je i onih koji su mu posvećivali dodatnu pažnju i pružali su mu više pomoći zbog reputacije njegovog oca.

Naravno da osim trenera u ATT-ju, bitnu ulogu u Brandonovoj izgradnji ima i otac Matt. Hughes je otkrio najvažniji savjet koji je uputio svom sinu.

‘‘Rekao sam mu da nikada ne govori ‘Ne‘ svojim trenerima. Mora slušati svoj kut i ne smije postati umišljen. Neka drži usta zatvorenim i naporno radi. Dok sam se borio, uvijek sam govorio: ‘Kad izgubiš, ne pričaj puno; Kad pobijediš, pričaj još manje.‘‘‘

Nakon svih kušnji kroz koje je prošao, nove tek slijede za Brandona Millsa. Njegova profesionalna karijera započinje večeras, a nekoliko zanimljivosti veže se uz njegov MMA debi. Pat Miletich kao nekadašnji mentor njegovog oca predvodit će priredbu u Iowi. Da, dobro ste pročitali. 55-godišnji borac hrvatskih korijena vraća se nastupima i borit će se protiv 38-godišnjeg Mikea Jacksona (1-2-0), borca kojeg vjerojatno pamtite kao jednog od protivnika CM Punka u njegovoj kratkoj UFC karijeri.

Dakle, Miletich će predvoditi event, B.J. Penn bit će jedan od stručnih komentatora, a u Brandonovom kutu naći će se, tko drugi, nego njegov otac Matt Hughes. Okružen legendama, Brandon Mills zakoračit će tamo gdje se njegov otac nadao da ga nikada neće gledati. Međutim, 22-godišnji Mills ima pravo donositi odluke, a lijepo je vidjeti kako mu Matt Hughes pomaže unatoč tome što ne podržava njegovu odluku.

Linker
25. travanj 2024 20:46