Ostalo

Strašni Roman Kryklia osvojio je ONE-ov Grand Prix: Ukrajinski teškaš brutalno je prebio Azizpoura

Roman Kryklia

 Twitter (one Championship)
ONE 163 event ponudio nam je pregršt nevjerojatno uzbudljivih mečeva

Fantastična dva eventa pružio nam je ONE Championship ovog vikenda. Nakon što je ONE on Prime Video 4 ponudio mečeve s nešto zvučnijim imenima kao što su Christian Lee, Kiamrian Abbasov, Rodtang, Jonathan Haggerty itd. (izvještaj pročitajte OVDJE), danas je u nama pristupačnijem terminu na red došao ONE 163 event.

U glavnoj borbi večeri gledali smo obračun za kickboksačkog prvaka bantam kategorije. Hiroki Akimoto branio je svoju titulu, a Petchtanong Petchfergus pokušao ga je svrgnuti s trona. Tajlanđanin je uspio u svome naumu i nakon pet rundi slavio je podijeljenom sudačkom odlukom.

Pomalo je bizaran podatak da se radilo o podijeljenoj sudačkoj odluci, jer Tajlanđanin je velikim dijelom borbe dominirao, a ogromne probleme napravio je trupu Akimota. Konstantno je Petchtanong pogađao ‘‘kickovima‘‘ i koljenima u rebra branitelja naslova i napravio mu je vidnu štetu.

Petchtanong je zapravo pružio fantastičnu izvedbu protiv tako kvalitetnog borca kao što je Akimoto i definitivno je zaslužio pobijediti jednoglasnom odlukom. Dobra je stvar što unatoč podijeljenoj odluci nije ostao bez zasluženog pojasa.

U sunaslovnoj borbi večeri odrađeno je finale kickboksačkog Grand Prixa za teškaše. Roman Kryklia finale je izborio izbacivši Guta Inocentea u prvoj rundi, a Iraj Azizpour večerašnje finale osigurao je pobjedom protiv Brune Chavesa.

Ukrajinac Kryklia ušao je u ovaj meč kao favorit, jer po mnogim najrelevantnijim ljestvicama, Krkylia je uz Rica Verhoevena i Antonija Plazibata svrstan među tri najbolja teškaša na svijetu. Dva metra visoki Ukrajinac u meč je ušao s 12 uzastopnih pobjeda, a poraz nije upisao od drugog mjeseca 2018. godine. Tada je u dodatnoj četvrtoj rundi izgubio upravo od Azizpoura.

Osvetio je Kryklia taj poraz godinu dana kasnije, a danas ga je čekalo zatvaranje trilogije protiv iranskog teškaša. Azizpour je pod okriljem ONE-a upisao tri pobjede u jednako toliko nastupa, a danas se nadao doći i do titule na Grand Prix turniru.

Činilo se kako bi Iranac čak i mogao slaviti protiv favoriziranog Kryklie. Puno bolji bio je Azizpour kroz prve tri minute, a 25 sekundi prije kraja runde desnicom je poslao Ukrajinca na tlo.

Kryklia se ipak oporavio i uspješno je dočekao kraj runde, a Iraj Azizpour kao da je probudio Krykliu u prvoj rundi. Od samog početka druge runde, Kryklia je uraganski krenuo po pobjedu. Azizpouru je sudac odbrojavao nakon 65 sekundi prve runde, ali Iranac je ipak uspješno nastavio meč. Sudac gotovo da se nije stigao niti odmaknuti od dvojice boraca nakon što je označio nastavak meča, a Kryklia je odmah počeo nizati udarac za udarcem. Bila je to brutalna sekvenca Kryklie i sudac je samo nekoliko sekundi kasnije morao prekinuti meč jer je Azizpour bio teško uzdrman. Završnicu prve runde i završnu sekvence same borbe možete pogledati OVDJE.

Kryklia je inače prvak ONE-ove poluteške kategorije (-102 kg, 225 ‘lbs‘), a pomalo je nejasna situacija nastala osvajanjem Grand Prixa u teškoj kategoriji. Naime, ONE nikad dosad nije imao kickboksačkog prvaka u teškoj kategoriji. Kryklia jeste osvojio Grand Prix, ali niti u jednom trenutku tijekom meča nije spomenuto da je postao i prvakom kategorije. Dodatna konfuzija nastala je onda kad su mu uručena dva pojasa, ali čini se da jedan pojas predstavlja osvajanje Grand Prixa, dok je drugi onaj koji drži u poluteškoj kategoriji. Nekako bi bilo logično da ga ONE promovira i u prvaka teške kategorije, a nadamo se da će Rade Opačić ili/i Ahmed Krnjić dobiti priliku obračunati se s ovim sjajnim Ukrajincem.

Ahmed Krnjić debitirao je pod okriljem ONE-a na ovom eventu, a Brunu Chavesa porazio je dominantnom jednoglasnom odlukom sudaca. Izvještaj tog meča, kao i snimku meča možete potražiti OVDJE.

Od ostatka priredbe vrijedi izdvojiti da je Saygid Izagakhmaev porazio legendarnog Shinyu Aokija, a do pobjede je došao tehničkim nokautom u prvoj rundi. 28-godišnji ruski borac (21-2-0) borac je kojem Khabib Nurmagomedov predviđa velike stvari, a Islam Makhachev večeras mu je bio u kutu. Izagakhmaev je nakon borbe prozvao Christiana Leeja koji drži titulu u kategoriji do 77 kilograma, ali Lee od sinoć drži i titulu prvaka u kategoriji do 84 kilograma unutar koje se Robert Soldić nada napadu na titulu, ukoliko porazi Ramazanova početkom sljedećeg mjeseca.

Aung La Nsang tehničkim nokautom u prvoj rundi porazio je Yushina Okamija. 37-godišnji Nsang legenda je ONE-a i nekoć je držao titule u srednjoj i u poluteškoj kategoriji, a ukupno ih je četiri puta obranio. Radi se o borcu s američkim i mjanmarskim državljanstvom koji trenira u američkoj dvorani Kill Cliff FC (donedavno Sanford MMA).

U toj dvorani dugi niz godina trenirao je i nedavno preminuli Anthony ‘‘Rumble‘‘ Johnson, a Nsang i njegov tim odali su počast ‘‘Rumbleu‘‘ neposredno nakon Nsangove pobjede nad Okamijem.

Bila je to jako lijepa gesta Aunga La Nsanga, a bio je i ovo jako zanimljiv ONE-ov event. Kompletne rezultate možete pročitati u nastavku teksta.

ONE Championship 163 - rezultati:

MMA
Saygid Izagakhmaev def. Shinya Aoki via TKO - R1, 2:26
Aung La N Sang def. Yushin Okami via TKO - R1, 1:42
Woo Sung Hoon def. Yuya Wakamatsu via TKO - R1, 2:46
Kwon Won Il def. Mark Abelardo via TKO - R3, 3:44
Ahmed Mujtaba def. Abraao Amorim via submission (triangle choke) - R1, 4:32
Kirill Gorobets def. Bruno Pucci via jednoglasnom sudačkom odlukom

Kickboxing
Petchtanong Petchfergus def. Hiroki Akimoto via podijeljenom sudačkom odlukom
Roman Kryklia def. Iraj Azizpour via TKO - R2, 1:28
Ahmed Krnjic def. Bruno Chaves via jednoglasnom sudačkom odlukom

Muay Thai
Asahi Shinagawa def. Rui Botelho via podijeljenom sudačkom odlukom

Grappling
Bianca Basilio def. Milena Kaori via submission (RNC) - R1, 0:42

Linker
19. travanj 2024 05:29