Ostalo

Svjetski i olimpijski prvak u hrvanju razmišlja o prelasku u MMA: ‘U hrvanju sam ostvario sve ciljeve‘

David Taylor III

 Instagram (david Taylor)
31-godišnji američki hrvač David Taylor gaji određene tendencije ka borbi u kavezu

Prelazak vrhunskih hrvača u MMA nije neka novosti, a hrvači poput Henryja Cejuda, Daniela Cormiera, Yoela Romera itd. ostavili su neizbrisiv trag u svijetu MMA-a. Bo Nickal najnovija je hrvačka senzacija koja se odlučila za prelazak u MMA, a o tranziciji pomalo razmišlja i David Taylor III, najbolji hrvač svijeta u kategoriji do 86 kilograma i ‘‘P4P‘‘ jedan od najboljih hrvača na svijetu.

David Taylor dvostruki je osvajač svjetskog zlata, aktualni je svjetski prvak i aktualni je olimpijski prvak u kategoriji do 86 kilograma. 31-godišnji američki hrvač sa svojim ofenzivnim stilom ujedno je i jedan od atraktivnijih hrvača, a gostujući u MMA Houru prije nekoliko dana, otkrio je kako razmišlja o prelasku u MMA.

‘‘Mislim da sam u hrvanju postigao sve što sam htio postići. Osvajanje druge zlatne olimpijske medalje u Parizu 2024. godine trenutno je top prioritet. Ali ako želim ići po status najboljeg borilačkog sportaša u povijesti, ulazak u kavez je neminovan. Hoće li se to dogoditi? Ne znam još, ali definitivno razmišljam o tome više nego što sam prije razmišljao.‘‘, započeo je Taylor, a zatim je pojasnio kako je itekako svjestan rizika koje prelazak u MMA nosi.

‘‘Ako je to korak koji želim napraviti, moram biti spreman što me čeka. Ljudi se time bave cijeli život i to nije šala. Radi se o životnoj profesiji. Moglo bi to biti nešto što je stvarno uzbudljivo, ali radi se o drukčijem svijetu. Puno je rizika uključeno, ali i nagrada je dobra. Iz perspektive borilačkih sportova, hrvači mogu jako dobro napraviti tranziciju. Ali radi se o posve drukčijem sportu. Morate razumjeti da kad borci ulaze u arenu, neki će nakon borbe slaviti sa svojom obitelji, a oni drugi će završiti u bolnici. U hrvanju to nije slučaj. Najgori mogući scenarij jeste da budete srušeni i da izgubite meč. Niste prebijeni. Ego vas boli, frustrirani ste, ali brzo se konsolidirate i već sljedeći dan možete hrvati. MMA je drukčiji svijet po tom pitanju i zahtjeva drukčiji mentalitet i jasnu namjeru od strane onih koji se odluče ići tom rutom.‘‘, pojasnio je Taylor koji očito shvaća koliko je MMA ozbiljan sport i da se ne može olako prebaciti u svijet profesionalnih MMA boraca.

Dodatan problem vezan za Taylorovu tranziciju jesu njegove godine. On planira nastupiti 2024. godine na Olimpijskim igrama u Parizu, a tada će imati nepune 34 godine. Koliko daleko može dogurati u MMA-u s toliko godina starosti, teško je reći.

Inače, David Taylor prijatelj je Bo Nickala i dobro poznaje njegove mogućnosti. Dok je Nickal još hrvao, Taylor se dvaput susreo s njim u hrvačkim mečevima, a radilo se o finalu američkih kvalifikacija za OI u Tokiju. U oba meča (u finalu američkih kvalifikacije potrebno je upisati dvije pobjede) slavio je David Taylor. Nickal nije uzeo niti jedan bod protiv njega (6-0, 4-0), a to vam dovoljno govori kakav kalibar hrvača je David Taylor. U razgovoru s Arielom Helwanijem, Taylor se osvrnuo na Nickala i njegove rane uspjehe u MMA-u.

‘‘Ne iznenađuje me njegov uspjeh. On je nadaren i ovo je nešto što je uistinu htio. Možete uočiti da je jako odlučan i ima jasan cilj. Uzbuđen sam zbog njega. On je opasan tip za boriti se protiv njega i mislim da se nitko neće htjeti boriti s njim.‘‘, bio je Taylorov osvrt na Nickala.

Bo Nickal ove godine upisao je tri MMA pobjede u tri nastupa, a time je došao i do ugovora s UFC-om. Nickal najavljuje kako će brzo doći i do UFC-ove titule, ali bit će zanimljivo vidjeti kako će se nositi s MMA borcima na najvišoj razini.

Što se Taylora tiče, mala je vjerojatnost da ćemo ga gledati u MMA-u, jer njegove ambicije i dalje su vezane za hrvanje. Što god odlučio, već sada se može reći da je napravio ogromne stvari u sportu i njegova sportska karijera polučila je velike uspjehe.

Linker
15. travanj 2024 16:30