Ostalo

Usman, Cejudo i Gaethje posjetili su Čečeniju: ‘Ovdje ruski vojnici treniraju za invaziju na Ukrajinu‘

Henry Cejudo sa Čečenima

 Twitter (karim Zidan)
Ponajbolji UFC-ovi borci ne skrivaju dobre odnose s ozloglašenim čečenskim diktatorom

Puno kritika na svoj račun dobiva Khamzat Chimaev zbog velikog prijateljstva s Ramzanom Kadirovim, ozloglašenim čečenskim vođom i diktatorom. Nerijetko se Chimaev ‘‘sramoti‘‘ snimkama s treninga koje odrađuje s Kadirovim i njegovim sinovima.

Iako je Chimaev neporažen i po mnogima ponajbolji svjetski MMA borac u ovom trenutku, nerijetko ga sinovi Khamzata Chimaeva tuku na sparingu, a čak mu i 46-godišnji Kadirov ravnopravno parira. Naravno da im Chimaev popušta, ali upravo zbog takvog pokoravanja Kadirovu i nailazi na kritike. Naravno, samo prijateljstvo s diktatorom kojem se pripisuju brojni zločini glavni je problem u ovoj priči.

Nije ipak Khamzat Chimaev jedini borac koji uživa u druženjima s Kadirovim. Naime, poznati MMA novinar Karim Zidan izvijestio je o novoj snimci koju je Kadirov podijelio.

‘‘Čečenski diktator Ramzan Kadirov objavio je video s bivšim UFC-ovim prvacima Kamaruom Usmanom, Justinom Gaethjeem (on je bio privremeni UFC prvak, op.a.) i Henryjem Cejudom kako pucaju iz bacača granata i jurišnih pušaka u objektu specijalnih jedinica u Čečeniji. Radi se o objektu gdje ruski vojnici treniraju za invaziju na Ukrajinu.‘‘, napisao je Zidan koji je inače najjaktivniji MMA reporter kad je u pitanju Ramzan Kadirov i njegove konekcije s MMA svijetom.

Zidan je u još jednom ‘‘tvitu‘‘ izrazio veliko nezadovoljstvo zbog činjenice da se o ovakvim slučajevima jako malo piše i da im se ne pridaje dovoljno pažnje.

‘‘Budimo jasni ovdje: Ovo je Usmanova treća posjeta Čečeniji od 2020. godine i nitko o tome nije izvijestio osim mene za New York Times Sports i Bloody Elbow. Ako mediji ne poduzmu nešto i pozabave se ovim problemom, UFC i borci nastavit će djelovati nekažnjeno.

Karim Zidan često nailazi na razne prijetnje zbog ovakvih objava. Ponekad prijetnje pristižu od samog Alija Abdelaziza koji je menadžer Usmanu, Cejudu i Gaethjeu, a nekad se među prijetnjama nađu i one od strane anonimnih pratitelja na društvenim mrežama.

‘‘Govorim u ime svih kad kažem da želimo da Karim Zidan posjeti Čečeniju, pa da više nikad ne pročitamo još jedan njegov beskorisni ‘tvit‘‘‘, napisala je na Twitteru osoba korisničkog imena ‘‘BORZ DRIPMAEV‘‘, a Zidan je odgovorio riječima:

‘‘Zaželjeti smrt novinara zato da ne izvještava o tvojim omiljenim borcima zbilja je vrhunac MMA-a‘‘

Činjenica je da se Karim Zidan uistinu ‘‘igra s vatrom‘‘, ali pohvalna je njegova hrabrost i želja da se činjenice javno iznose. Khamzat Chimaev konstantno je pod paljbom javnosti zbog prijateljstva s Kadirovim, ali očito je kako postoji pregršt UFC-ovih boraca koji nisu ništa drukčiji od Chimaeva po tom pitanju, ali im se jednostavno ne pridaje pažnja.

Usmanu, Cejudu i Gaethjeu ovo neće ići u prilog, ali upitno je koliko će uopće itko pridati pažnje ovome.

Linker
26. travanj 2024 18:17