Ostalo

Vrijeme je za ‘Bitku divova‘! Evo kako i kada možete pogledati spektakularni okršaj Ngannoua i Ferreire

Francis Ngannou (lijevo) i Renan Ferreira (desno)

 Fayez NURELDINE/AFP/Profimedia
Glavni grad Saudijske Arabije večeras nudi novi borilački spektakl, ali ovaj put ne radi se o boksu

"Ovo će biti najveći MMA event u ovoj kalendarskoj godini."- ovako PFL-ovi čelnici najavljuju priredbu pod nazivom "PFL Super Fights: Battle of the Giants". Visoko postavljaju letvicu, a realnost je da ovo večeras neće biti ni njihov najbolji event u ovoj godini.

"Fight card" eventa pod nazivom "PFL vs. Bellator" koji smo gledali u drugom mjesecu izgledao je znatno bolje od ovog što PFL sprema večeras, ali to ne znači da nećemo s određenim zanimanjem popratiti zbivanja u Rijadu. U centru pažnje svakako će biti povratak Francisa Ngannoua, jednog od dvojice boraca zbog kojih event nosi naziv "Battle of the Giants" (‘Bitka divova‘).

Ngannou je posljednji MMA nastup odradio još početkom 2022. godine. Teško ozlijeđenog koljena Ngannou je hrabro kročio u UFC-ov kavez i nakon pet rundi borbe došao je do pobjede nad Cirylom Ganeom. Bio je to meč koji je privukao veliku pažnju javnosti, kako zbog kvalitete oba borca, tako i zbog rivalstva te svojevrsne "zle krvi" između Ngannoua i Ganeovog trenera Fernanda Lopeza.

Bio je to ujedno posljednji Francisov nastup pod okriljem UFC-a, ali i još uvijek njegov posljednji MMA nastup. Nešto manje od tri godine čekamo povratak "Predatora" u kavez, a nekoliko je razloga duge pauze. Jedan je oporavak od teške ozljede koljena, a zatim i odbijanje novog nastupa u UFC-u, jer time bi produljio svoj ugovor s tom organizacijom. Ngannou nije bio voljan pristati na produljenje ugovora dok UFC ne ispoštuje njegove prohtjeve, a kako UFC-ovi čelnici nisu pokazali interes da mu udovolje, Ngannou je "pakirao kufere" i otišao.

Uslijedio je kratki izlet u boksačke vode gdje je Ngannou odradio dva velika nastupa. Mnogi su ga ismijavali zbog tendencije da uđe u ring s Tysonom Furyjem, ali Ngannou je uspio ugovoriti taj meč i bio je nadomak pobjede nad teškašem za kojeg se tada smatralo da je najbolji na svijetu. Podijeljenom sudačkom odlukom Ngannou je izgubio taj meč, a sjajan nastup otvorio mu je vrata ka novom velikom meču. U trećem mjesecu ove godine Ngannou je pokušao nadboksati Anthonyja Joshuu, a veliko samopouzdanje temeljio je na onome što je prikazao protiv Furyja.

Ipak, uslijedilo je bolno prizemljenje za Ngannoua. Joshua je ušao u meč puno ozbiljnije nego Fury i brutalno je nokautirao Ngannoua u drugoj rundi borbe. Bio je to jasan pokazatelj da Ngannou ipak nema što tražiti pri vrhu svjetske boksačke scene, a Joshua ga je zapravo vratio u MMA.

PFL je krajem drugog mjeseca održao event pod nazivom "PFL vs. Bellator", a program priredbe predvodili su Renan Ferreira kao prošlogodišnji osvajač PFL-ovog turnira u teškoj kategoriji i Ryan Bader koji je predstavljao Bellator kao njihov prvak teške kategorije. Zastrašujući Renan Ferreira trebao je samo 21 sekundu kako bi dovršio posao i nokautirao Ryana Badera. Unaprijed se znalo da će pobjednik tog "superfighta" dobiti status prvog Ngannouovog protivnika u PFL-u, a došlo je i vrijeme da Francis konačno debitira u ovoj organizaciji.

Sagledamo li sve što su Ferreira i Ngannou dosad pokazivali unutar kaveza, Ngannou je ovdje jasan favorit. Renan Ferreira opasan je borac ubojitih udaraca, ali poprilično jednodimenzionalan i znatno siromašnijeg iskustva nego Ngannou. Francis je godinama nastupao na najvišoj mogućoj razini i rušio je velikane ovog sporta poput Stipe Miočića, Alistaira Overeema, Juniora dos Santosa itd., dok Ferreira godinama nastupa na PFL-ovim turnirima.

Okršaj Ngannoua i Ferreire mogao bi ponuditi pravi vatromet u stojci i ekspresan završetak meča, ali stvar je u tome da Ngannou ovdje ima i plan B. Više puta Ferreira je razotkriven u mečevima protiv boraca koji posjeduju određene hrvačke vještine. Grappling je njegova slaba točka, a Ngannou je u meču protiv Ganea, kao i u revanšu s Miočićem pokazao značajan hrvački napredak. Osjeti li Francis da ima problema u stojci, sigurno će prionuti na hrvanje.

"Predator" želi posvetiti pobjedu posebnoj osobi

Ngannou u ovaj meč ulazi s ogromnim motivom. Ne samo da se želi PFL-u predstaviti na najbolji mogući način i dokazati da ga se s razlogom gleda kao najboljeg teškaša u organizaciji. To su neki od sporednih razloga ovaj put, a glavni motiv je doći do pobjede za sinčića koji je preminuo krajem četvrtog mjeseca ove godine.

Tada 15-mjesečni Kobe iznenada je preminuo i Ngannou je ostao shrvan kao nikad prije. Sumnjalo se kako bi Ngannou mogao i završiti karijeru nakon tog žalosnog slučaja, ali Francis je distrakciju i svojevrsni mir pronašao upravo u treningu te se spremio za novi nastup. On sam najavljuje kako u ovaj meč ulazi sa željom da pobjedu posveti Kobeju i ne sumnjamo da će dati apsolutni maksimum na PFL-ovom eventu u Rijadu. Renana Ferreiru čeka jako težak posao.

"Fight card" je trebao biti bolji, ali vrijedi obratiti pažnju na nekoliko mečeva

PFL je posebno za ovaj event izradio takozvane "Superfight" pojaseve koje će dodijeliti u glavnoj i sunaslovnoj borbi večeri. Ngannou i Ferreira bore se za PFL Superfight pojas u teškoj kategoriji, dok će Cris Cyborg i Larissa Pacheco ukrstiti rukavice za "Superfight" pojas u perolakoj kategoriji.

Okršaj između Pacheco i Cyborg ne privlači pozornost kakvoj su se nadali PFL-ovi čelnici. Pacheco je borkinja koju mnogi znaju kao jedinu borkinju koja je uspjela poraziti Kaylu Harrison, ali u dva navrata je i gubila od Kayle. Pacheco je trenutno u nizu od deset uzastopnih pobjeda, ali većina tih pobjeda došla je protiv nedoraslih PFL-ovih borkinja. Cris Cyborg bit će joj najteži ispit u karijeri (uz Kaylu Harrison), Legendarna brazilska borkinja dolazi u Rijad kao Bellatorova prvakinja perolake kategorije i također uživa lijep pobjednički niz. Cyborg je slavila u posljednjih sedam nastupa.

Prije nego u kavez kroče Cyborg i Pacheco, čeka nas obračun za Bellatorov pojas u srednjoj kategoriji. Neporaženi Johnny Eblen (15-0) tražit će treću obranu Bellatorove titule prvaka u srednjoj kategoriji, a protivnik će mu ponovno biti Fabian Edwards. Eblen i Edwards borili su se u devetom mjesecu 2023. godine, a Eblen je tada slavio nokautom u trećoj rundi i uspješno je obranio pojas.

Brat Leona Edwardsa pružio je dobar otpor tijekom prve dvije runde i napravio je poprilično veliku posjekotinu na Eblenovom licu. Johnny se vjerojatno pribojavao da bi liječnik mogao zaustaviti meč zbog posjekotine, ubacio je u brzinu više i dovršio posao početkom treće runde. Eblen je inače nastupio u drugom mjesecu ove godine i teškom mukom porazio je Impu Kasanganayja. Sve do tada Eblen je kotirao kao jedan od najboljih boraca srednje kategorije na svijetu, ali taj nastup znatno je srušio njegovu vrijednost. Danas će imati velik motiv da ponovno dokaže kako je ipak elitni borac.

Obratite pažnju i na uvodni okršaj "main carda". A.J. McKee, jedan od najpopularnijih Bellatorovih boraca ukrstit će rukavice s Paulom Hughesom. 27-godišnji Hughes predstavlja Irsku i mnogi ga vide kao novu MMA zvijezdu iz Irske. 12 pobjeda i jedan poraz upisao je Hughes u dosadašnjoj karijeri, a u PFL je došao najavljujući velike stvari. A.J. McKee poslužit će kao vrhunska provjera njegovih sposobnosti. Sjajni McKee iza sebe ima 22 pobjede i jedan poraz, a posebno impresivan bio je u drugom mjesecu ove godine kada je lakoćom završio Clayja Collarda. McKee se želi istaknuti kao jedno od zaštitnih lica PFL-a, a uvjerljiva pobjeda nad Hughesom približila bi ga takvom statusu.

Ostatak "fight carda", a naročito "prelimsi", ne nude pretjerano uzbudljiva imena, ali to ne isključuje mogućnost da mečevi budu interesantni i atraktivni.

Kako i kada možete pogledati "Bitku divova"?

PFL-ov večerašnji event održat će se u Saudijskoj Arabiji, a to znači povoljan termin održavanja za naše podneblje također. Program priredbe započeti će u 19:30 sati, a "main card" trebao bi startati od 22:00h. Meč između Ngannoua i Ferreire očekuje se iza ponoći.

Dobra je vijest da svi pretplatnici Voyo streaming servisa imaju priliku pogledati ovaj event na toj platformi. Voyo.rtl.hr navodi kako će u 21:00h započeti s prijenosom ove priredbe, a priredbu možete pogledati i putem DAZN-a, ali morate platiti 19,99 eura za taj užitak ako odaberete DAZN.

Linker
20. listopad 2024 07:52