UFC

Alexa Grasso obranila je titulu prvakinje, ali nije uspjela poraziti Valentinu Shevchenko!

Alexa Grasso

 PX Images/ABACA/Abaca Press/Profimedia
Prvakinja UFC-ove muha kategorije upisala je prvu obranu titule, ali vjerojatno ne onako kako se nadala

Puno toga za dokazati imale su Alexa Grasso i Valentina Shevchenko u ‘‘main eventu‘‘ UFC Fight Night 227 eventa. Meksikanka je imala motiv dokazati da je uistinu bolja od Valentine Shevchenko i da njena pobjeda ranije ove godine nije bila ‘‘slučajnost‘‘, dok je Shevchenko morala razuvjeriti sve one koji smatraju da je njeno vrijeme na vrhu ‘‘prošlo svršeno vrijeme‘‘. Ulog ovog meča bio je pojas u ženskoj muha kategoriji.

Shevchenko je podosta agresivno ušla u meč, s namjerom da od prve sekunde preuzme inicijativu. Lijevim krošeom i lijevim direktom iz kontragarda lijepo je pronalazila metu, a Grasso je brzo prešla u kontragard nakon nekoliko lijevih ‘‘middle kickova‘‘ od strane Shevchenko. 80-ak sekundi prije kraja runde, Shevchenko je zaključala ‘‘body lock‘‘ i odvela je borbu u parter. Uspostavila je Valentina kontrolu s leđa, tražila je priliku za stražnje gušenje, ali to ju je koštalo pozicije i Grasso se brzo vratila na noge. Prva runda ipak je čisto otišla na stranu izazivačice.

Samouvjereno je Shevchenko ušla u drugu rundu, ali situacija se brzo preokrenula. Shevchenko je previše otvoreno ušla u jednu od razmjena, Grasso je sjajno eskivirala njen pokušaj, kontrirala je desnicom i poslala je Valentinu u nokdaun. Brzo se Shevchenko vratila na noge, ali Grasso je pritisnula uz ogradu kaveza i serijom udaraca pokušavala je doći do prekida. Valentina je ostala smirena, a nalet prvakinje prekinula je rušenjem ‘‘double leg‘‘ tehnikom. Grasso je imala pokušaj ‘‘giljotine‘‘, ali nije bila niti blizu egzekucije. Shevchenko se bez većih problema izvukla iz zahvata i našla se u gornjoj poziciji zatvorenog garda. Zanimljivo da se Valentina odlučila dići iz te pozicije i štetu je pokušavala raditi ‘‘kickovima‘‘ dok je Grasso ostala ležati na tlu. Dobro se Grasso branila konstantnim pokušajima ‘‘upkicka‘‘ i Valentina se 30-ak sekundi prije kraja runde odlučila vratiti u zatvoreni gard Alexe Grasso. Vrlo uzbudljiva druga runda, ali i vrlo uzbudljivih prvih 10 minuta borbe.

Nakon 90-ak sekundi nadmudrivanja u stojci, Shevchenko je i u trećoj rundi došla do rušenja. Ponovno je do rušenja došla ‘‘double leg‘‘ rušenjem, ali jako brzo se Grasso počela izvlačiti iz donje pozicije. Shevchenko je iskoristila nepažnju Meksikanke i zaključala je ‘‘giljotinu‘‘. Valentina se našla u ‘‘full mountu‘‘ i činilo da ima Grasso u ‘‘šah-mat‘‘ poziciji. Grasso je ostala smirena, a Shevchenko je ubrzo shvatila kako ipak neće uspjeti ugušiti Alexu i pustila je zahvat. Odmah se Grasso krenula izvlačiti iz ‘‘full mounta‘‘, ali Shevchenko je bila spremna i uzela je leđa svoje protivnice. Kirgistanka je zaključala ‘‘body triangle‘‘ i time je onemogućila Alexi Grasso da se izvuče iz nezahvalne pozicije gotovo do samog završetka treće runde. Nekoliko sekundi prije kraja runde Grasso se izvukla, završila je u gornjoj poziciji, ali runda je završila neposredno nakon što se Grasso izvukla. Treća runda sigurno je otišla u korist Valentine Shevchenko.

Shevchenko je četvrtu rundu otvorila konstantno pogađajući prednjim direktom, a Grasso je djelovala podosta pasivno u tim trenucima. Njen kut zazivao je više aktivnosti, ali Meksikanka se mučila s osjećajem za distancu. Nakon dvije minute četvrte runde, Shevchenko je očekivano krenula po novo rušenje, ali Grasso je sjajnim ‘‘sprawlom‘‘ obranila taj pokušaj, i zatim je udarcima koljenom pokušavala pogoditi Valentinu u glavu. Shevchenko se dobro branila, ali Grasso je u nastavku akcije došla do lijepog rušenja. Činilo se da će Meksikanka uzeti leđa Valentini, ali previše je Grasso srljala u tim trenucima i brzo je ostala bez dominantne pozicije. Borba se vratila na noge, a Grasso se i dalje mučila u stojci. Shevchenko je puno konkretnje pogađala, kako ručnim, tako i nožnim tehnikama. 30 sekundi prije kraja runde Shevchenko je upisala još jedno rušenje, ali Grasso se ekspresno vratila na noge. Krajem runde Grasso je ‘‘scrambleom‘‘ došla u poziciju za ‘‘leg lock‘‘, ali bio je to bezopasan pokušaj prvakinje. Nije se moglo sa sigurnošću reći tko je uzeo tu četvrtu rundu.

Užitak je gledati Valentinu Shevchenko kako plasira prednji direkt svojom desnom rukom, a to je nastavila raditi i početkom pete runde. Alexa Grasso na glasu je kao ponajbolja boksačica u muha kategoriji, ali Shevchenko je nadboksala Meksikanku u ovom meču. Prebrzo i previše eksplozivno za Grasso djelovala je Valentina, a sredinom runde Grasso je lošim pokušajem ‘‘single leg‘‘ rušenja pokušala odvesti borbu u parter. Nije Grasso uspjela niti uhvatiti nogu Valentine i borba se nastavila odvijati u stojci. Šteta na licu Alexe Grasso bila je sve očitija i lijeva strana njenog lica bila je preplavljena krvlju. Međutim, minutu i pol prije kraja borbe, Shevchenko radi veliku pogrešku. Valentina je iz neobjašnjivog razloga krenula po ‘‘headlock‘‘, ali Grasso se sjajno izvukla i odvela je borbu u parter. Meksikanka je ekspresno uzela leđa izazivačice, zadala je nekoliko čistih udaraca i tražila je priliku za stražnje gušenje. Valentina Shevchenko prvi je meč izgubila na sličan način, a ovdje je vjerojatno izgubila petu rundu tom kardinalnom pogreškom. Izdržala je Valentina sve pokušaje ‘‘submissiona‘‘ do samog kraja, ali što su suci imali za reći nakon pet rundi ovog vrlo uzbudljivog meča?

Jedan sudac bodovao je meč u korist Alexe Grasso (48-47), dok je drugi vidio Valentinu Shevchenko kao bolju u ovoj borbi (47-48). Čekali smo odluku trećeg suca, a Bruce Buffer otkrio je kako se radi o neriješenom ishodu. Treći sudac meč je bodovao rezultatom 47-47, a Meksikanka je remijem u ovoj borbi zadržala titulu prvakinje. Ovakav ishod otvara vrata za trilogiju, a s obzirom na kvalitetu mečeva koje ove dvije borkinje pružaju, nema razloga da itko požali zbog potencijalne trilogije.

Maddalena i Rosas upisali nove pobjede, sudac napravio ogromnu pogrešku na preliminarnom dijelu priredbe

U sunaslovnoj borbi večeri gledali smo obračun 13-rangiranog izazivača Kevina Hollanda i 14-rangiranog velteraša Jacka Della Maddalene. Priželjkivali smo meč o kojem će se danima pričati, ali dobili smo vrlo oprezne nastupe od strane obojice boraca, a to je rezultiralo taktičkim nadmudrivanjem bez previše konkretne akcije.

Nakon tri jako tijesne runde, suci nisu imali nimalo lak posao, a pobjednik je odlučen podijeljenom sudačkom odlukom (29-28 x2, 28-29). Do pobjede je došao Maddalena, a to mu je šesta pobjeda unutar UFC-ovog kaveza. Vrijeme je za top 10 protivnika, a više o meču njega i Hollanda možete pročitati OVDJE.

18-godišnji Raul Rosas Jr. očekivano je porazio Terrencea Mitchella bez ikakvih problema. Više je nego očito da Terrence Mitchell nema kvalitetu za nastupati u UFC-u, ali UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ uparili su ga s Rosasom kako bi vratili samopouzdanje mladom Meksikancu. Rosas je nokautirao Mitchella već u prvoj rundi, točnije nakon 54 sekunde. Lijevim krošeom Rosas je poslao Mitchella na tlo, a potom je s nekoliko dodatnih udaraca iz ‘‘full mounta‘‘ dovršio posao.

Preliminarni dio priredbe ponudio je jednu vrlo kontroverznu situaciju. Edgar Chairez zaključao je gušenje u stojećem položaju, a u jednom trenutku činilo se kao da je njegov protivnik Daniel Lacerda ostao bez svijesti. Sudac Chris Tognoni bez adekvatne provjere loše je procijenio situaciju i prekinuo je borbu. Ispostavilo se da Lacerda nije ostao bez svijesti i naknadno je ishod meča preinačen u ‘‘no contest‘‘. Lacerda je tom odlukom izbjegao peti poraz u svom petom UFC nastupu i ova borba vjerojatno će biti prebačena na neki od nadolazećih evenata.

Ostale rezultate UFC Noche eventa (UFC Fight Night 227) možete pročitati pri dnu ovog članka.

UFC Noche - rezultati:

Glavni dio priredbe:

Alexa Grasso vs. Valentina Shevchenko - meč završio neriješenim ishodom (48-47, 47-48, 47-47)

Jack Della Maddalena def. Kevin Holland via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28, 28-29, 29-28)

Raul Rosas def. Terrence Mitchell via KO - R1, 0:54

Daniel Zellhuber def. Christos Giagos via submission (anakonda gušenje) - R2, 3:26

Kyle Nelson def. Fernando Padilla via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28, 29-28, 30-27)

Preliminarni dio priredbe:

Loopy Godinez def. Elise Reed via submission (RNC) - R2, 3:38

Roman Kopylov vs. Josh Fremd def. via KO - R2, 4:44

Edgar Chairez vs. Daniel Lacerda završeno ‘‘no contestom‘‘ nakon 3:47 minuta prve runde

Tracy Cortez def. Jasmine Jasudavicius via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 30-27, 29-28)

Charlie Campbell def. Alex Reyes via TKO - R1, 3:38

Josefine Knutsson def. Marnic Mann via jednoglasnom odlukom sudaca (30-24, 30-25, 30-27)

Linker
19. travanj 2024 03:27