UFC

Alexander Gustafsson vraća se u rujnu, čeka ga jedan od najboljih finišera poluteške kategorije

Alexander Gustafsson
 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Šveđanin nadimka ‘‘Mauler‘‘ zadnji puta se borio u srpnju 2020. godine

Nekoć ponajbolji poluteškaš na svijetu vraća se borbama nakon što je u srpnju prošle godine izgubio od Fabricija Werduma polugom u prvoj rundi. Borba protiv Brazilca bila je ujedno i prva teškaška UFC borba za Alexandera Gustafssona, a u idućem nastupu vraća se svojoj matičnoj poluteškoj kategoriji. Švedski MMA portal Frontkick.online prenosi kako će ''Mauler'' nastupiti 4. rujna na UFC Fight Night 193 priredbi.

Protivnik će mu biti Paul Craig, trenutno 12-rangirani UFC-ov poluteškaš. Škot je u zadnjih 5 nastupa slavio čak četiri puta i jednom remizirao, a svih četiri puta došao je do prekida. Mauricio ''Shogun'' Rua odradio je tu neriješenu borbu protiv Craiga u studenom 2019. godine, no godinu dana kasnije škotski borac je pobijedio u revanšu tehničkim nokautom. Zadnji nastup Craig je odradio na UFC 263 priredbi u lipnju ove godine, a impresivnim nastupom savladao je Jamahala Hilla pritom mu dislociravši lakat. Škot nadimka ''Bearjew'' trenutno je na sedam pobjeda u UFC-u, a četiri puta je poražen u najjačoj svjetskoj MMA organizaciji. Dugo vremena pratile su ga kritike kako je izuzetno limitiran borac koji svoje šanse pronalazi jedino u parteru, no Paul Craig vidno napreduje u svim segmentima, a njegove elitne BJJ vještine čine ga jednim od najubojitijih finišera UFC-ove poluteške kategorije.

Alexander Gustafsson trenutno je na tri poraza u nizu. Redom su ga pobjeđivali Jon Jones, Anthony Smith i Fabricio Werdum. Sva tri poraza doživio je prekidima, a nakon borbe protiv ''Lionhearta'', privremeno se umirovio. Zadnji puta slavio je još 2017. godine protiv Glovera Teixeire u vjerojatno najboljem nastupu u svojoj karijeri. Zanimljivo je napomenuti kako je jednu borbu prije spomenute s Teixerom savladao trenutnog prvaka poluteške kategorije, Jana Blachowicza. Sigurno kako Šveđanin vidi određenu motivaciju u činjenici da je Poljak oživio svoju karijeru i došao do pojasa. Triput se ''Mauler'' borio za pojas, no titula najboljeg borca koji nikada nije postao UFC prvakom jedina je titula koju mu s vremena na vrijeme dodijele. Alexanderu su 34 godine, definitivno nije prestar i ukoliko je posložio prioritete i vratio motivaciju, nema sumnje da se može vratiti u vrh kategorije. Paul Craig svakako je dobar protivnik i realan pokazatelj Gustafssonovih trenutnih mogućnosti.

Spomenuta priredba trenutno nema lokaciju na kojoj će se održati, a izuzev borbe Gustafssona i Craiga, trenutno su najavljene borbe između Khalila Rountreeja i Modestasa Bukauskasa te Nathaniela Wooda i Jonathana Martineza. Povratak nekoć sjajnog Šveđanina popratit ćemo s velikim zanimanjem.

Linker
16. travanj 2024 20:45