UFC

Alexandre Pantoja ima prijedlog za UFC: ‘Neka se bore međusobno i pobjednik će biti sljedeći izazivač‘

Alexandre Pantoja

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Novopečeni prvak UFC-ove muha kategorije u potrazi je za sljedećim izazivačem

Alexandre Pantoja oduševio je nastupom na UFC 290 eventu održanom ranije ovaj mjesec. Sjajni Brazilac pružio je pet nevjerojatno srčanih rundi protiv Brandona Morena i detronizirao je Meksikanca.

Pobjedom protiv Morena, Pantoja je postao novim prvakom UFC-ove muha kategorije, a bit će zanimljivo vidjeti što donose sljedeći izazovi za njega. Dana White neposredno nakon UFC 290 eventa rekao je kako nema ništa protiv da ponovno gledamo meč između Pantoje i Morena, jer to je meč koji bi svaki fan rado opet pogledao.

Ipak, dobre su šanse da će Moreno trebati jednu pobjedu prije novog napada na pojas, a Pantoja će se u međuvremenu okrenuti novom izazovom. Manji problem stvara mu činjenica da muha kategorija nema jasnog sljedećeg izazivača.

Amir Albazi i Brandon Royval nameću se kao najizglednije opcije. Albazi je trenutno trećerangirani izazivač unutar muha kategorije, a iza njega je pet pobjeda unutar UFC-a. Posljednju je upisao početkom šestog mjeseca porazivši Kai-Karu Francea podijeljenom sudačkom odlukom. Bila je to jako tijesna, pomalo čak i kontroverzna pobjeda, ali dovoljna da skoči na treće mjesto u poretku izazivača.

Brandon Royval plasiran je jedno mjesto ispod Albazija, a trenutno je u nizu od tri uzastopne pobjede. Royvala smo posljednji put gledali u četvrtom mjesecu ove godine, a nokautom u prvoj rundi porazio je Matheusa Nicolaua. Royvalu bi problem mogla predstavljati činjenica da je posljednji poraz upisao upravo protiv Pantoje (2021. godine), dok Albazi još nije imao priliku boriti se s novim prvakom. Bit će zanimljivo vidjeti koga će UFC odabrati kao izazivača, ali Pantoja je predložio možda i najbolji način za odabrati.

‘‘Mislim da je najrazumnija odluka da se njih dvojica međusobno bore. Obojica govore da zaslužuju biti sljedeći na redu. Neka se bore i pobjednik će se boriti sa mnom. To je pošteno prema svima. Kao što sam rekao, ova kategorija bila je zakočena jedno vrijeme, a ja sam bio jedan od tipova koji je čekao na pragu. Bilo bi lijepo da se stvari opet počnu odvijati normalnim tijekom.‘‘, rekao je Pantoja u Trocacao Franca podcastu.

Kad Pantoja kaže da je kategorija bila ‘‘zakočena‘‘, onda Brazilac aludira na činjenicu da su Brandon Moreno i Deiveson Figueiredo u razmaku nešto većem od dvije godine odradili čak četiri međusobna obračuna. Sva četiri meča bila su za titulu u muha kategoriji i borci poput Pantoje morali su strpljivo čekati rasplet te takozvane kvadrilogije. Dočekao je Pantoja priliku, a sada ne želi da ostali izazivači prolaze kroz istu patnju kroz koju je on prolazio.

Inače, jedan od potencijalnih kandidata za napad na titulu može biti i spomenuti Figueiredo. Bivši prvak porazio je Pantoju sredinom 2019. godine, a u prvom mjesecu ove godine ostao je bez titule nakon poraza od Morena. Trebao se Figueiredo boriti protiv Manela Kapea na UFC 290 eventu, ali liječnici mu nisu dali odobrenje da nastupi. Figueiredo je trenutno drugi u poretku izazivača, a dojam je da se ne može odlučiti u kojoj će težinskoj kategoriji nastupati. Povremeno se spominje kako će preći u bantam kategoriju i da će se boriti protiv Dominicka Cruza, ali ništa još nije službeno. Pantoja se nada da će Figueiredo ostati u muha kategoriji.

‘‘Deiveson je lud. Ponudili su mu Manela Kapea, super interesantan meč, a on je odbio jer je Kape niže rangiran od njega. Ja sam bio petorangiran kad sam se borio protiv Kapea, a on tada nije bio rangiran. Ako se želite boriti, onda ne postoje izlike. Mane Kape je super čvrst borac. Deiveson je najavio prelazak u bantam kategoriju, a čuo sam da će se boriti protiv Dominicka Cruza. Figueiredo je rekao da će pobijediti, a onda će se vratiti u muha kategoriju. Sviđa mi se on, dobar je dečko, ali mislim da se izgubio i donosi loše odluke. Ali on je prvak i stvarno dobar borac.‘‘, zaključio je Pantoja, a dodao je kako bi rado branio pojas u 12. mjesecu ove godine.

Muha kategorija trenutno djeluje jako zanimljivo, a prije samo nekoliko godina UFC-ovi čelnici htjeli su ugasiti ovu težinsku kategoriju. Odlična je stvar što to nisu napravili i sada možemo uživati u svim ovim fantastičnim obračunima unutar te kategorije.

Linker
01. svibanj 2024 23:07