UFC

Ali Abdelaziz uvalio je Makhacheva u probleme: Je li menadžer priznao zlouporabu infuzije?

Islam Makhachev (lijevo) i Ali Abdelaziz (desno)

 Instagram (ali Abdelaziz)
Puno se priča o tome da je Makhachev prekršio USADA-ina pravila nakon službenog vaganja

‘‘Glupan misli da može doći u Australiju i unajmiti medicinsku sestru da mu daje infuziju, a da mi nećemo saznati za to.‘‘, ‘‘tvit‘‘ je kojim je Dan Hooker ranije ovaj tjedan podigao puno prašine.

Novozelanđanin je time optužio Makhacheva za varanje, odnosno za kršenje pravila korištenjem infuzije nakon skidanja kilaže za vagu. Prema USADA-inim pravilima, infuzija je na neki način zabranjena, a to pravilo stoji od kraja 2015. godine.

Zabranjena je na način da borci ne smiju pretjerati s količinom otopine koja im je ubrizgana. 100 mL na svakih 12 sati pod nadzorom stručne medicinske osobe dopuštena je doza za borce nakon vaganja.

Islam Makhachev i jedan od njegovih menadžera, Rizvan Magomedov, burno su reagirali na optužbe Dana Hookera. Tvrdili su da Hooker ne zna što priča, da neutemeljeno širi optužbe i nazivali su ga ‘‘ljubomornim gubitnikom‘‘.

Eugene Bareman kao glavni trener City Kickboxing dvorane u kojoj Volkanovski povremeno trenira, također je dao svoj osvrt, a činilo se da bi njegovim osvrtom ta priča mogla i završiti. Bareman je naime smirivao situaciju i govorio je da nemaju dokaze za optužiti Makhacheva za varanje.

‘‘Imamo pouzdane informacije do neke mjere. Informacije ipak nisu potpune zbog nekoliko razloga, a jedan od razloga je taj što borac može uzeti infuziju prije borbe. Stvar je u tome da to ne smije biti više od 100 mililitara otopine na svakih 12 sati. Dakle, sve se svodi na pitanje je li on uzeo 100 mL i onda stao. Činjenica je da su tamo bila i dvojica boraca iz tog tima (Makhachev i Tukhugov), a informacije nam ne govore pouzdano koji se borac koristio infuzijom i je li pređena dopuštena doza. Možemo se samo pitati jesu li se držali dopuštene količine. Bio to Zubaira ili Islam, nešto se događa u tom timu.‘‘, pojasnio je Bareman gostujući u MMA Houru.

Opći dojam bio je da su mnogi ipak na strani Makhacheva, sve dok se definitivno ne dokaže da je varao. Internetom su u raznorazne fotografije i teorije zavjere, ali ništa što bi poslužilo kao konkretan dokaz.

I taman kad se činilo da se priča stišava, pojavio se Ali Abdelaziz, menadžer Islama Makhacheva. Ali Abdelaziz poznat je kao borac koji je nepromišljenim izjavama više puta kompromitirao sebe, ali i svoje borce. Naravno da mu je to pošlo za rukom i ovaj put.

‘‘Za sve vas idiote, bilo koji borac pod okriljem UFC-a može uzeti 2-3 litre infuzije, dokle god se to obavlja od strane medicinske sestre ili profesionalca. Idući tjedan ću razotkriti sve vas. Islam Makhachev je ‘P4P‘ kralj.‘‘, napisao je Abdelaziz i time je privukao pažnju mnogih.

Kao što smo ranije naveli, dopuštena doza iznosi 100 mL (0,1 litra) i doza je dopuštena u razmacima od 12 sati. Abdelaziz kao menadžer koji bi trebao poznavati propise izašao je u javnost s apsolutno krivom informacijom.

Ako Abdelaziz ne zna pravila, onda itekako postoji mogućnost da i njegovi borci čine pogreške, upravo zbog neinformiranosti svog menadžera. Abdelaziz je ovim ‘‘tvitom‘‘ poprilično kompromitirao Islama Makhacheva, a s time se slaže i Ariel Helwani.

‘‘Da, obrisao je ‘tvit‘ jer pretpostavljam da mu je netko rekao da je to inkriminirajuće za njega. Ne možete uzeti dvije do tri litre, neovisno o prisustvu profesionalne osobe. Radi se o 100 mL na svakih 12 sati, a razlika je ogromna.‘‘, poručio je Helwani.

I zbilja, razlika je definitivno ogromna. Abdelaziz bi ovim ‘‘tvitom‘‘ mogao navući samo dodatne sumnje, a nije isključeno da se pokrene i detaljnija istraga oko svega ovog. Društvenim mrežama već i kruže informacije oko istrage.

‘‘Prema izvještajima, interna istraga se provodi zbog uporabe infuzije od strane Islama Makhacheva, kako bi se što bolje rehidrirao uoči svog UFC 284 nastupa protiv Alexandera Volkanovskog. Dokaže li se istragom zlouporaba rehidracije, Makhachev će biti suočen s dvogodišnjom suspenzijom i oduzet će mu se titula u lakoj kategoriji, a njegova pobjeda na UFC 284 eventu bit će preinačena u ‘no contest‘‘, objava je koja kruži nekim Facebook stranicama.

Uzmite s rezervom te objave o istrazi, barem zasad. Ništa još nije službeno potvrđeno od strane relevantnih izvora, ali nemojte se začuditi ako istraga uistinu bude pokrenuta, jer Abdelaziz je jednim ‘‘tvitom‘‘ baš uvalio svog borca u probleme.

Linker
26. travanj 2024 14:58