UFC

(ANKETA) Što slijedi za Notoriousa? Ovo je sedam potencijalnih protivnika za nastavak karijere!

Conor McGregor
 Screenshot/youtube
Opcija dobre i smislene iduće borbe za Conora McGregora ne nedostaje

Da je Conor McGregor prema očekivanjima kladioničara, ali i UFC-ovog predsjednika Dane Whitea, upisao pobjedu u glavnoj borbi UFC 257 priredbe, opcije za njegovu iduću borbu bile bi relativno jasne. Napad na titulu prvaka tada dolazi u prvi plan, nebitno znači li to povratak Khabiba Nurmagomedova ili bi protivnik bio netko od preostalih boraca lake kategorije, one za koju je najavio kako svakako namjerava ostati u njoj.

No, slučaj koji se dogodio, a u kojem je on upisao poraz, jedna je potpuno nova situacija gdje se otvara čak i više opcije. Dana White rekao je da za Conora postoje dvije opcije. Jedna je da će biti još gladniji, a druga je da je gotov. I dok druga opcija nikome nije najdraža, bili Conorov simpatizer ili ne, ova prva sad otvara puno više opcija za iduću borbu nego što bi bilo u slučaju trijumfa nad Poirierom. Mi smo odabrali njih sedam, a svaka ima neku svoju drugačiju pozadinu ili ono što McGregor samim nastupom u njoj može dobiti. Pa idemo redom.

Dustin Poirier - Ulazak u trilogiju protiv Poiriera nešto je protiv čega niti njegov posljednji i eventualni budući protivnik nema prigovora. Dustin je sam otkrio kako smatra da nakon 1:1 treba organizirati završno poglavlje. No, trenutno se čini da ta borba ipak nije toliko dobra instantna opcija, posebno jer McGregor u lakoj kategoriji ima dva poraza u nizu, a Dustinu svakako slijedi borba za naslov. No, svakako je opcija, posebno jer obojica žele tu borbu. Conor bez sumnje želi što prije zaboraviti na poraz, a najlakše je pobjedom nad istim borcem, dok je kod Dustina iz gore navedenog jasno kako on tu borbu vidi kao jednu od onih koje će odraditi u budućnosti.

Nate Diaz - Conor je već prije UFC 257 priredbe krenuo spominjati treću borbu protiv Diaza, posebno nakon što je ovaj najavio povratak u laku kategoriju. Čak je spominjao i pomalo nerealnu situaciju u kojoj bi to bila borba za titulu, no sad kad je Conor izgubio borba automatski ima više smisla bez takve popratne konotacije. Svi se sjećamo kraja zime 2016. godine, Nateovog uskakanja u borbu "direktno s izleta na brodu" i pobjede gušenjem, odnosno McGregorovim tapkanjem. Isto tako svi pamtimo i rat na pet rundi koji su odradili u ljeto iste godine, a pobjeda je sudačkom odlukom pripala Ircu. Naravno, Nate takav ishod nikad nije prihvatio i smatra kako ima 2:0. Zbog potvrde toga ga vjerojatno ne bi bilo teško nagovoriti na borbu, a tu je i ona financijska stavka. Znamo koliko braća Diaz vole novac, a Nate sigurno ne može više dobiti niti uz jednog drugog protivnika. Treba uzeti i faktor promjenjive pa čak i upitne Nateove forme te veće šanse da se Conor vrati na pobjedničke staze.

Jorge Masvidal - Masvidal je bio borac kojeg je Conor vrlo glasno spominjao prije godinu dana, dok još nije krenula pandemija, a njemu su aktualni bili planovi o tri borbe u 2020. godini. Naime, Conor je otvoreno rekao kako ga zanima BMF pojas i da nešto tako vidi u svojoj ostavštini. Masvidal isto nema ništa protiv zarade koju bi mu donijela ta borba, posebno jer trenutno nije kandidat za novi napad na titulu. Do toga bi mu trebale možda i dvije pobjede ili jedna impresivna. Ona protiv Colbyja Covingtona bi to svakako bila, no ako se ta borba ugovori bi Jorge svakako imao status autsajdera. Isto tako, postoji i ona priča da Jorge okršaj sa svojim bivšim velikim prijateljem pokušava pod svaku cijenu izbjeći. Dana White je izjavio kako je BMF pojas "one time thing", no to se lako promijeni kad je u pitanju prilika da se napravi još jedan dobar posao s imenom Conora McGregora u naslovnoj ulozi. Kategorija? Velter je ono gdje se Jorge udomaćio, no možda bi se dalo dogovoriti neku nižu kategoriju, odnosno granicu na par kilograma manje od velteraških 77.

Michael Chandler - Uzmimo hipotetski slijed događaja u kojem se Dustin Poirier i Charles Oliveira bore za titulu UFC prvaka lake kategorije. Tada bi Michael Chandler ostao sa strane i naoko bez opcije. No, ako se već ne bori za titulu, vjerojatno bi prihvatio priliku da dobro zaradi i ponovno dolazimo do onoga zbog čega zapravo nitko nije lud odbiti borbu protiv Conora McGregora. Zašto bi McGregor prihvatio ovu borbu? Prilika za brzi povratak u "contender" poziciju, preko borca koji je briljirao u svom debiju i opravdao "hype" koji se njegov dolaskom u UFC pojavio. No, i dalje je tu njegova upitna "brada", odnosno sposobnost primanja udaraca. Mnogi vjerujue da bi poneki udarci, koje je Dustin Poirier jutros primio i ostao na nogama, bili oni koji bi Chandlera poslali na pod. Ovo je možda i prilika s najvećim potencijal za McGregorov brzi povratak među relevantne kandidate za vrh.

Justin Gaethje - Borba koja se već dogovarala mogla bi ponovno postati aktualna nakon što oba borca dolaze iza poraza, a i dalje traže veliku, smislenu te za njih osobno vrlo bitnu borbu. Osim toga, radi se o stilski vjerojatno najatraktivnijem dvoboju od navedenih. Postavlja se samo pitanje kako bi Conor reagirao na Justinove "low kickove" nakon što su mu oni koje je pogodio Poirier napravili toliku štetu. To je razlog zašto bi Conor možda odlučio biti pametan i odbiti ovu borbu, barem u ovom trenutnom stanju, gdje će mu pobjeda u idućoj borbi biti prvi prioritet kod izbora protivnika. Ipak, teško je na navesti ju na jednom ovakvom popisu kad automatski znamo što sama od sebe znači.

Tony Ferguson - Ferguson je jedan od boraca koji McGregora najviše prozivaju, no Conor baš i ne reagira. Svojevremeno su bili članovi iste promotorske agencije, čak su znali i trenirati u istoj dvorani, a nikad se zapravo njihova potencijalna borba nije krenula ozbiljnije razmatrati pa gotovo čak niti u medijima. Ali, kako izostaviti Fergusona iz ove priče, iako je trenutno u nizu od dva poraza? "El Cucuy" još uvijek nije gotov i sigurno je borac kojeg fanovi žele gledati te još uvijek vjeruju da može pružati nastupe kao dok je bio unutar niza od 12 pobjeda. A to nije bilo tako davno, zapravo od toga je prošlo manje od godinu dana. Obojici bi to bila prilika za slavodobitni povratak tamo gdje žele nakon svoje iduće borbe biti.

Rafael Dos Anjos - Ovo je još jedna nedovršena priča, ako znamo da su se njih dvojica trebali boriti u ožujku 2016. godine. Dos Anjos je tada bio prvak lake kategorije, a McGregor izazivač. No, Brazilac se ozlijedio deset dana prije borbe, nakon čega je uskočio Nate Diaz, a ostalo je par odlomaka iznad dobro opisana povijest. Do borbe kasnije nije došlo, jer je Dos Anjos u međuvremenu izgubio titulu u borbi protiv Eddieja Alvareza. RDA je nakon velteraške avanture ponovno član lake kategorije i iz posljednje borbe nosi sjajnu pobjedu nad Paulom Felderom. Osim toga, on svakako ima i dalje želju odraditi borbu do koje nikad nije došlo. Problem je što McGregor ovako ima vjerojatno najmanje za dobiti, a i borba je najmanje atraktivna od svih navedenih. No, zbog cijele svoje pozadine mora biti navedena kao opcija.

Linker
19. travanj 2024 18:01