UFC

Ažurirane su UFC-ove rang ljestvice: Pereira je visoko u poretku poluteškaša, Holland rangiran u velteru

Alex Pereira (lijevo) i Jan Blachowicz (desno)

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Utorkom ujutro gotovo uvijek vam donosimo najvažnije promjene na UFC-ovim rang ljestvicama

UFC 291 event održan proteklog vikenda ponudio nam je nekoliko mečeva u kojima su nastupili rangirani borci. To je značilo da će biti i određenih promjena u poretku, a velika promjena dogodila se u poluteškoj kategoriji.

Alex Pereira kao drugorangirani izazivač srednje kategorije odlučio je zasad napustiti srednju kategoriju i debitirao je među UFC-ovim poluteškašima. Odmah u debiju uparen je s Janom Blachowiczem, a Pereira je do pobjede došao podijeljenom sudačkom odlukom. Bilo je to dovoljno da Pereira odmah uskoči unutar top 5 izazivača u poluteškoj kategoriji.

‘‘Poatan‘‘ je od danas trećerangirani izazivač unutar poluteške kategorije, dok je Blachowicz pao jedno mjesto u poretku i sada je četvrti. Gotovo svi borci iza Blachowicza pali su za jedno mjesto prema dolje, osim Dominicka Reyesa i Khalila Rountreeja Jr.-a. Naime, Reyes je ostao na 12. mjestu, a Rountree nije pao jedno mjesto, nego je skliznuo dva mjesta prema dolje i sada je 13. izazivač. Kennedy Nzechukwu ispao je iz poretka nakon što je Pereira uskočio na ljestvicu izazivača.

Ispred Pereire u poretku su Magomed Ankalaev (2.) i Jiri Prochazka (1. izazivač), ali zanimljivo je da UFC i dalje navodi Jamahala Hilla kao prvaka, iako se Hill prije otprilike dva tjedna odrekao svoje titule. Ulaskom Pereire u top 5, Aleksandar Rakić također je pao jedno mjesto u poretku i srpski poluteškaš sada je peti u poretku.

Odlaskom u polutešku kategoriju, Pereira je uklonjen iz poretka u srednjoj kategoriji, pa su tako svi borci iza drugog mjesta napravili skok za jedno mjesto. Dricus Du Plessis ostao je prvi u poretku izazivača, Robert Whittaker sada je drugi, a Jared Cannonier zatvara top 3. Iza Cannoniera slijede Marvin Vettori i Sean Strickland. Andre Muniz novo je lice unutar top 15.

Promjene su se dogodile i među velterašima. Kevin Holland lakoćom je porazio donedavno 12-rangiranog Michaela Chiesu, a tom pobjedom Holland je preuzeo 12. mjesto na ljestvici. Michael Chiesa pao je na 15. mjesto u poretku izazivača, a s obzirom na tri uzastopna poraza, mnogi bi se složili da Chiesa više ne zaslužuje biti rangiran. Između Hollanda i Chiese, u poretku su Ian Garry i Jack Della Maddalena, a njihove pozicije ovaj tjedan su zamijenjene. Garry je sada 13., dok je Maddalena 14. u poretku izazivača.

Pobjedom nad Dustinom Poirierom u meču za ‘‘BMF‘‘ titulu, Justin Gaethje skočio je jedno mjesto na ljestvici i sada je drugi izazivač unutar lake kategorije. Dustin Poirier bio je drugi uoči tog meča, a sada zauzima treće mjesto. Ispred njih nalazi se Charles Oliveira i prvak Islam Makhachev.

Gaethje pobjedom nad Poirierom uskočio i u top 15 unutar ‘‘P4P‘‘ ljestvice. Justin zauzima 13. mjesto na ljestvici najboljih boraca neovisno o težinskoj kategoriji, a skok na toj ljestvici napravio je i Alex Pereira. ‘‘Poatan‘‘ je bio 12., ali od danas zauzima 11. mjesto unutar ‘‘P4P‘‘ poretka.

Kompletan pogled na rang ljestvice dostupan je putem LINKA.

Linker
02. svibanj 2024 21:05