UFC

Bas Rutten detaljno opisao kako je došlo do Conorove ozljede: ‘udario je opuštenom nogom‘

Bas Rutten
 Martin Sloan/Avalon/Profimedia
Umirovljeni borac i pionir MMA-ja dao je zanimljiv opis situacije na svom Facebook statusu

Puno je nagađanja izazvala ozljeda Conora McGregora u borbi protiv Dustina Poiriera. Sam Poirier tvrdi kako je nakon 20 sekundi borbe čuo da je nešto puklo nakon Conorovog kicka koji je on navodno blokirao, dok John Kavanagh tvrdi kako je do napuknuća kosti došlo nakon što je Dustin laktom blokirao jedan od Irčevih kickova. Legendarni Bas Rutten putem Facebook statusa dao je svoje viđenje sporne situacije.

''Poirier je rekao da je blokirao kick i osjetio da se nešto dogodilo, a zatim je prstom pokazao prema Conorovoj nozi. Conor je udario, Dustin lagano podiže svoju nogu, taman dovoljno da Conor pogodi bočnu stranu Dustinova koljena. Ako se opipate po tom dijelu koljena, osjetit ćete tvrdu kost. Na slici spornog trenutka gdje Conor udara kick možete vidjeti kako njegov mišić potkoljenice (list) visi prema dolje, u opuštenom je stanju. Nije do učvrstio i do kraja ispružio svoju nogu prilikom udarca, a to znači da je gležanj potpuno opušten. Pri toj jačini udarca, opušteni gležanj i udarac u tvrdu kost u koljenu? To bi mogao biti trenutak koji je započeo cjelokupnu situaciju. Vjerojatno je tu došlo do frakture, a svakim idućim udarcem fraktura se povećavala. U jednom trenutku gležanj je jednostavno odlučio 'je**ga, gotov sam' i tu je bio kraj.'', objasnio je Rutten te u nastavku opisao sličnu situaciju koja se dogodila prilikom jedne od njegovih borbi.

''Ništa drugo se nije dogodilo po pitanju gležnja u toj borbi i stoga vjerujem da je to jedini razlog puknuća. Međutim, ja nisam doktor. Pričam iz vlastitog iskustva. Prije jedne borbe u Japanu, gledao sam video tipa koji radi 'inverted heel hook' na svom protivniku. Potez mi se svidio i idući dan sam ga isprobao u svojoj borbi. Nisam imao iskustva s tim zahvatom i nisam bio svjestan pritiska koji radim na koljeno protivnika. Čuo sam da je nešto puklo i odmah sam pustio. Sudac je također čuo da je nešto puknulo, no protivnik se ustao i rekao da je spreman nastaviti. Sudac i ja smo se pogledavali u čudu te 'Koji vrag? Pa čuli smo nekakvo napuknuće?', međutim nismo znali da je napukla goljenična kost zapravo napukla, no nije polomljena u cijelosti.'', započeo je Bas Rutten s opisom situacije te nastavio

''Sudac je pustio našu borbu da se nastavi. Moj protivnik se kretao, pokušavao udariti kickovima, a ja sam ga tjerao na promašaje. Pogodio sam ga jakim kickom, on je uzvratio udarcem istom onom nogom na kojoj sam mu izveo heel hook. Primio sam njegov kick svojom nogom i tu dolazimo do trenutka gdje je njegova potkoljenica puknula u potpunosti. Stao je nogom na pod nakon udarca i noga mu se izokrenula prema van. To je upravo ono što pričam. Čuli smo nekakve napuknuće, on se i dalje kretao dobro, međutim nakon što smo razmjenili udarce, slomio je nogu u potpunosti. Moguće da se ista stvar dogodila i s Conorom. Kada ne učvrstite vašu nogu prilikom udarca te pogodite u tvrdi objekt s opuštenim mišićem, ovakve stvari lako se događaju. To vam je poput udarca šakom koju niste pritisnuli do kraja. Kada udarite nekog u lubanju s nedovoljno stisnutom šakom, lako ćete slomiti ruku.''

Borba o kojoj Rutten priča njegova je peta borba karijere. Protivnik je bio Yoshiki Takashi, a navedenu borbu možete pogledati na LINKU. Dodao je legendarni Nizozemac na kraju svog statusa kako je lako moguće da je u krivu i da se nešto posve drugo dogodilo u Conorovoj situaciji, no u svakom slučaju zanimljivo objašnjenje koje je ujedno i lekcija po pitanju udaranja kickova. Puno je boraca koji su često znali naglasiti kako ne vole sparinge slabijeg intenziteta jer se većina ozljeda zapravo događa pri udarcima koje nisu udarali punom snagom.

Linker
26. travanj 2024 04:16