UFC

Budući prvak lake kategorije? Sjajni Francuz sinoć je oduševio, a privukao je i pažnju Charlesa Oliveire

Benoit Saint-Denis

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
27-godišnji borac lake kategorije sinoć je odradio nastup za pamćenje

Izuzev Ciryla Ganea, najveća zvijezda sinoćnjeg UFC-ovog eventa u Parizu definitivno je bio Benoit Saint-Denis (12-1-0, 4-1 UFC). Francuzi polažu ogromne nade u ovog 27-godišnjeg borca lake kategorije, a s razlogom ih polažu.

Saint-Denis sinoć je poput teretnog vlaka prošao kroz Thiaga Moisesa, inače vrlo opasnog i respektabilnog borca lake kategorije. Za one nešto manje upućene, Thiago Moises porazio je borce kao što su Michael Johnson, Bobby Green, Alexander Hernandez itd., a tri i pol runde izdržao je u kavezu s Islamom Makhachevim.

Benoit Saint-Denis trebao je osjetno manje vremena za završiti Moisesa i borba je okončana 16 sekundi prije kraja druge runde. Od samog početka borbe bilo je više nego jasno kakve su Saint-Denisove namjere. Nije Francuz došao na taktičko nadmudrivanje i po pobjedu na bodove, došao je po apsolutno uništenje. Neprestano je pritiskao Moisesa, plasirao je tvrde udarce, a dominirao je i u hrvačkom segmentu. Moises je u par navratio zaprijetio pokušajima ‘‘leg locka‘‘, ali Saint-Denis bez većih problema izvlačio se iz takvih situacija, a krajem runde napravio je i veliku posjekotinu na glavi Moisesa. Francuz je pogodio laktom iz gornje pozicije, a Moises je obliven krvlju okončao prvu rundu.

Saint-Denis je u pauzi između rundi dobio naputak da se prestane tući, odnosno da prestane ulaziti u ‘‘brawl‘‘. Treneri su tražili da ipak malo povuče kočnicu i da tehnički nadjača Moisesa. Poslušao je Benoit savjet iz kuta, ali njegov pritisak i dalje je bio besprijekoran. Moises se sve teže nosio s neprekidnim napadima Saint-Denisa, a krajem druge runde jednostavno je odustao od ikakvog aktivnog branjenja i čekao je da sudac prekine meč.

Četvrtu pobjedu zaredom upisao je Saint-Denis, na opće oduševljenje prepune Accor Arene. Nema sumnje da će njegov sljedeći protivnik biti netko od rangiranih boraca unutar lake kategorije, jer Thiago Moises jedan je od najboljih nerangiranih boraca u kategoriji. Koliko impresivan je bio Saint-Denisov nastup, govore i reakcije njegovih kolega iz UFC-a. Francuz je uspio privući pažnju velikog Charlesa Oliveire.

‘‘Istinsko prebijanje‘‘, napisao je Oliveira na portugalskom, a nije isključeno da se njih dvojica u budućnosti obračunaju unutar kaveza.

U kavez sa Saint-Denisom mogao bi i Nazim Sadykhov nekad u budućnosti, ali i Sadykhov nije skrivao oduševljenje borbom koju je gledao.

‘‘Ova borba je luda!‘‘, napisao je Sadykov.

Lerone Murphy, Bill Algeo i Jake Hadley također su bili uzbuđeni gledajući meč između Moisesa i Saint-Denisa, a umirovljeni Alan Jouban podijelio je ono što smo sinoć vjerojatno svi zaključili.

‘‘Saint-Denis je prava stvar! Jak je u svim segmentima.‘‘, napisao je Jouban.

Najbolje godine karijere tek slijede za 27-godišnjeg Saint-Denisa koji naporno trenira pod paskom Daniela Woirina. Još po dolasku u UFC 2021. godine, puno se očekivalo od ovog francuskog borca, ali već u debiju za UFC, uslijedio je hladan tuš. Saint-Denis izgubio je jednoglasnom odlukom sudaca, a bolji je bio Elizeu Zaleski dos Santos. Saint-Denis nakon tog poraza spustio se u laku kategoriju i zaredao je četiri pobjede prekidom. Odličan potez borca kojeg sada mnogi vide kao jednog od budućih izazivača u kategoriji do 70 kilograma.

Iza Saint-Denisa je ukupno 14 profesionalnih nastupa, a pobjedu je upisao 12 puta. Jedini poraz pretrpio je u meču protiv spomenutog Zaleskog dos Santosa, a meč protiv Pawela Kieleka završio je ‘‘no contestom‘‘ nakon sudara glavama. Ime Benoita Saint-Denisa možda vam je bilo poznato i prije njegovog dolaska u UFC. Francuz je početkom 2020. godine nastupio u Ljubljani, na eventu koji su zajednički organizirali WFC i Brave. Saint-Denisov protivnik bio je Ivica Trušček, legendarni hrvatski borac.

Nažalost po Truščeka, Saint-Denisa u svom šestom profesionalnom nastupu već je bio itekako opasan borac i ‘‘Terror‘‘ je izgubio ‘‘submissiono‘‘ u prvoj rundi. Hrvački je dominirao Saint-Denis od samog početka, a Truščekova poznata ‘‘giljotina‘‘ nije funkcionirala protiv francuskog majstora partera. Nakon nešto više od tri i pol minute borbe, Saint-Denis je zaključao ‘‘kneebar‘‘, a Trušček je vrlo brzo morao tapkati. Već tada vidjelo se da Benoit Saint-Denis posjeduje ozbiljne vještine, a ukupno devet od svojih 12 pobjeda upisao je ‘‘submissionom‘‘. Triput je slavio nokautom. Jednom je Saint-Denisov meč otišao na bodove, ali Francuz je taj meč izgubio.

Nemamo više ništa za dodati, osim da jedva čekamo vidjeti što budućnost nosi za ovog supertalentiranog borca. Ne samo da je visokokvalitetan, nego je i nevjerojatno uzbudljiv svaki put kad se nađe u kavezu, a laka kategorija definitivno je dobila još jednog vrhunskog borca.

Meč između Benoita Saint-Denisa i Ivice Truščeka možete pogledati u videu ispod ovog teksta.

Linker
29. travanj 2024 12:11