UFC

Chikadze prebio i nokautirao Barbozu, Kevin Lee poražen od Rodrigueza

Giga Chikadze
 screenshot
Gruzijska stand up mašina nastavlja čistiti sve redom prema UFC-ovom vrhu

Ono što je najavio, to je Giga Chikadze apsolutno napravio. Sjajni Gruzijac imao je namjeru potvrditi kako je bolji udarač od Edsona Barboze, sretan što protiv sebe ima takvog protivnika. A onda je istog tog protivnika savladao puno uvjerljivije nego što je bilo tko očekivao. Ono što se očekivalo je bilo bitka na nogama, a kao glavno pitanje spominjalo se hoće li presuditi snaga Brazilca ili brzina koje je ipak na strani borca iz Gruzije. "Speed kills", još jednom nakon ove borbe to možemo potvrditi.

Giga je od samog početka borbe postavio tempo na koji Barboza nije dobro odgovarao, posebno jer je bio natjeran na kretanje kakvo mu ne odgovara. Vidio je Gruzijac kako mu dobro ide pa nije srljao nego je držao prvu rundu pod kontrolom, radeći konstantnu štetu za koju je očekivao kako će kasnije doći na naplatu. Barboza se uspio konsolidirati i u drugoj rundi pokazati neke svoje kvalitete, posebno kad je dobio priliku kretati se naprijed. Napravio je puno toga i činilo se kako borba postaje neizvjesna, onakva kakva se očekivala. No, to je bio krivi dojam. Giga u trećoj rundi ponovno podiže tempo i onda na početku baca Barbozu u probleme. Vidjevši kako je Brazilac uzdrman, krenuo je još jače i udarcima ga poslao na pod. Tamo je pokušao zatvoriti gušenje, no bez uspjeha. Ipak, odmah po podizanju na noge, pogodio je Chikadze još jedan opak udarac i sudac je procijenio kako je prizemljeni Barboza primio dovoljno štete. Brazilac se s time nije složio, odmah je počeo glasno negodovati, no dojam je kako je odluka suca bila dobra. Barboza je dva puta u kratko vremenu pod udarcima završio na podu, nije pokazao sposobnost inteligentno se braniti te je tako suca naveo na potez koji je učinio.

Završena je i 29. sezona Ultimate Fightera, uz dvojicu sjajnih pobjednika, obojicu iz tima Alexandra Volkanovskog. Zapravo, iako su Ortegini borci unutar showa dobili prve četiri borbe, borci iz tima UFC-ovog prvaka nastupili su u obje finalne borbe. Prvi koji je došao do svoje titule je Ricky Turcios, momak koji bi mogao biti pravo osvježenje. Nezaobilazna karizma i osobnost dolaze uz želju za atrakcijom i visokom dinamikom borbi. Nakon dvije sjajne predstave unutar showa, jednaka doza uzbuđenje viđena je u njegovoj finalnoj borbi protiv Bradyja Hiestanda, vatrogasca iz Spokanea. Borba puna akcije, preokreta i poteza vrijednih uzdaha završila je pobjedom podijeljenom odlukom za Turciosa. Bantam kategorija svakako ima novog borca čiji će svaki idući nastup biti vrijedno popratiti.

Drugi pobjednik Ultimate Fightera, onaj u srednjoj kategoriji, je Bryan Battle, čovjek je bio pretposljednji izbor na početku showa na kraju je dogurao do titule. On se borio protiv zamjenskog protivnika Gilberta Urbine, a svog timskog kolegu savladao je nakon teških problema u koje ga je ovaj na početku bacio. Prihvativši borbu samo deset dana prije održavanja, Urbina nije imao izbora nego odmah napasti, čime je malo zatekao Battlea. Činilo se da može napraviti iznenađenje, no nije prepoznao trenutak u kojem mora napraviti nešto više. Battle se izvukao iz teške pozicije na podu i vratio na noge te priveo rundu kraju. U drugoj je Battle pokazao zašto je u finalu. Preuzeo je kontrolu, odveo borbu na pod, a onda tamo završio gušenjem.

Najrazočaraniji čovjek na priredbi sigurno je bio Kevin Lee. Nakon što je najavio kako se već sad smatra Top 5 borcem velter kategorije te kako upravo on donosi ono s čime se Kamaru Usman nije upoznao, Lee nije uspio savladati Daniela Rodrigueza. Dobro je otvorio borbu, uzeo prvu rundi i činilo se da sve ide u dobrom smjeru, no Rodriguez je onda preuzeo kontrolu. Krenuo je dobro braniti rušenja, na što je nadovezao kvalitetnije pogotke u borbi na nogama te je čisto uzeo preostale dvije runde, za svoju najveću pobjedu u karijeri. Leeja je vjerojatno poslao na još jedno upoznavanje sebe, nakon čega će se gotovo sigurno ponovno vratiti uvjeren da je najbolji borac na svijetu.

Na glavnom programu vidjeli smo još međusobnu borbu dvojca koji je također bio u Ultimate Fighteru, gdje je Andre Petroski prekidom u trećoj rundi savladao Micheala Gilmorea. Veliko iznenađenje napravio je Gerald Meerschaert, koji je kao najveći autsajder na cijelom programu prvo preživio tešku prvu rundu borbe protiv Makhmuda Muradova, no u drugoj je pronašao priliku za odvođenje borbe na pod te za jednu od svojih specijalki. Gušenjem je tjelohranitelja Floyda Mayweathera prisilio na predaju i tako prekinuvši njegov niz od 14 pobjeda.

Na uvodnom programu vidjeli smo povratak Abudala Razaka Alhassana pobjedama. Također kao podosta veliki autsajder, ušao je u borbu protiv Alessija Di Chirica pokazati što zna, a za to mu je trebalo samo 17 sekundi. Strašan udarac nogom za spas UFC karijere, nakon niza od tri poraza. Ujedno i njegova peta UFC pobjeda nokautom u prvoj rundi.

Vidjeli smo pomalo kontroverzno slavlje Wellingtona Turmana protiv Sama Alveya, koji se ne mora nadati da će nakon ove borbe više biti članom UFC-a, Dustin Jacoby vrhunski je odradio posao protiv Darrena Stewarta, JJ Aldrich je uvjerljivo "izbodovala" Vanessu Demopoulos, dok je Pat Sabatini savladao Jamala Emmersa u borbi koja je donijela čudnu situaciju. Obojica su završili na podu s nogom protivnika u svom naručju, ali Sabatini je bio prvi koji je izvukao polugu vrijednu prekida. Nažalost, ista je možda donijela i tešku ozljedu Emmersa. Program je otvoren pobjedom Mane Martineza, puno težom nego što se očekivalo, protiv veterana Guida Canettija.

UFC on ESPN 30 - Rezultati

Giga Chikadze def. Edson Barboza - TKO (R3 1:44)
Bryan Battle def. Gilbert Urbina - SUB (R2 2:15)
Ricky Turcios def. Brady Hiestand - podijeljena sudačka odluka
Daniel Rodriguez def. Kevin Lee - jednoglasna sudačka odluka
Andre Petroski def. Micheal Gillmore - TKO (R3 3:12)
Gerald Meerschaert def. Makhmud Muradov - SUB (R2 1:49)

Abdul Razak Alhassan def. Alessio Di Chirico - KO (R1 0:17)
Wellington Turman def. Sam Alvey - podijeljena sudačka odluka
Dustin Jacoby def. Darren Stewart - TKO (R1 3:04)
JJ Aldrich def. Vanessa Demopoulos - jednoglasna sudačka odluka
Pat Sabatini def. Jamall Emmers - SUB (R1 1:53)
Mana Martinez def. Guido Cannetti - podijeljena sudačka odluka

Linker
20. travanj 2024 09:04