UFC

Chimaev je pravi prikaz prevrtljivosti MMA fanova: Danas ga mrzite, a od sutra ćete ponovno biti fanovi

Khamzat Chimaev

 Amy Kaplan/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Doslovno preko noći, Khamzat Chimaev postao je jedan od najomraženijih UFC-ovih boraca

‘‘Recency bias‘‘ - u prijevodu na hrvatski jezik ‘‘nedavna pristranost‘‘. Prema definiciji, radi se o kognitivnoj pristranosti koja daje prednost nedavnim događajima u odnosu na povijesne; takozvana pristranost pamćenja. Dakle, veća vrijednost pridaje se događaju koji se dogodio nedavno.

Radi se o terminu koji je nevjerojatno primjenjiv kad je MMA u pitanju. Kamaru Usman sve do 20. kolovoza (osmi mjesec) u očima mnogih bio je najbolji borac na svijetu, uspoređivalo ga se s legendarnim Georgesom St-Pierreom, a neki su tvrdili da je Usmanova ostavština čak i veća od GSP-jeve. Leon Edwards u noći s 20. na 21. kolovoza nokautirao je Usmana, a Nigerijac je jednim porazom naglo izbačen iz svih rasprava o najvećima ikad (prema mišljenju autora teksta, tamo nije trebao ni biti, barem ne još).

Ista stvar primjenjiva je za bezbroj slučajeva u MMA-u. Anderson Silva rekorder je sa 16 uzastopnih pobjeda pod okriljem UFC-a, ali naglo je izgubio status ‘‘jednog od najvećih‘‘ čim je zaredao nekoliko poraza na zalasku svoje MMA karijere. Bez obzira što je ‘‘Spider‘‘ godinama bio jedan od najdominantnijih boraca koje smo ikad vidjeli u ovom sportu, ‘‘recency bias‘‘ jednostavno navodi fanove da ga pamte po nedavnim porazima gotovo jednako, ako ne i više nego po njegovim spektakularnim pobjedama.

No zašto se autor teksta baš danas uhvatio ove teme? Zbog Khamzata Chimaeva. Još od dolaska u UFC sredinom 2020. godine, oko Chimaeva se nevjerojatnom brzinom stvorio ogroman ‘‘hype‘‘. Neporaženi Čečen sa švedskom adresom u svom UFC debiju završio je Johna Phillipsa u drugoj rundi (D‘arce gušenjem), a samo deset dana kasnije, ponovno je kročio u kavez. Nokautom u prvoj rundi pobijedio je Rhysa McKeeja i postao je UFC-ovim rekorderom kad je u pitanju najkraći razmak između dvaju pobjeda. Statistika ne uključuje borce koji su nekoć nastupali na UFC-ovim turnirima te upisivali više pobjeda u sklopu iste večeri. U tom slučaju rekorder je Royce Gracie koji je upisao četiri pobjede u istoj večeri na UFC 2 eventu.

Ali vratimo se na Chimaeva. Nakon te dvije pobjede, Chimaev je došao pod povećalo MMA javnosti, a manje od dva mjeseca kasnije, nokautirao je i Geralda Meerschaerta. Samo 17 sekundi trebao je za taj pothvat.

UFC je Chimaeva nakon tog upario s Leonom Edwardsom koji je tada kotirao za ponajboljeg velteraša svijeta. Dakle, nakon tri UFC nastupa i samo jedne pobjede u velteru (protiv McKeeja), UFC je prepoznao priliku za podizanje ‘‘hypea‘‘ i Chimaeva su uparili s Edwardsom. Zbog velikih problema s koronavirusom koji su naročito pogodili Chimaeva, taj meč nikad se nije dogodio, a Khamzat se u kavez vratio 30. listopada (10. mjesec) prošle godine.

‘‘Borz‘‘ se u Abu Dhabiju doslovno poigrao s Li Jingliangom. Brzo je došao do rušenja, nosio je kineskog velteraša po kavezu, a srušio ga je pred Danom Whiteom. Nije Khamzatu dugo trebalo da gušenjem uspava Jinglianga i upiše pobjedu kojom je dokazao da zaslužuje sav ‘‘hype‘‘ koji ga je pratio.

Neposredno nakon meča, Daniel Cormier odrađivao je razgovor s UFC-ovom novom zvijezdom, a na upit o tome s kime se želi boriti u sljedećem nastupu, Chimaev je dohvatio mikrofon.

‘‘Bilo tko! S bilo kim (se želim boriti)! Sve ih želim poubijati! Ja sam prvak, ja sam kralj!‘‘, izderao se Khamzat Chimaev u mikrofon.

‘‘Smesh everybody‘‘ (Razbiti sve) i ‘‘kill everybody‘‘ (ubiti sve) neke su od najprepoznatljivijih Khamzatovih fraza koje tada nikome nisu smetale.

Chimaev je u očima MMA fanova bio nepobjediva čečenska zvijer i svi su vjerovali da je pitanje vremena kada će Khamzat uistinu razbiti sve ostale borce i postati prvakom.

U četvrtom mjesecu ove godine dolazimo do pravog primjera ‘‘recency biasa‘‘ koji je gore pojašnjen. Chimaev je uparen s Gilbertom Burnsom, tada drugorangiranim borcem UFC-ove velter kategorije i jednim od najvećih BJJ majstora u UFC-u. Oko 1,20 iznosio je koeficijent na pobjedu Chimaeva, dok je iznad 4,50 bio koeficijent na pobjedu Burnsa koji je bio devet mjesta bolje rangiran od Chimaeva.

Velika većina MMA fanova vjerovala je da će Chimaev lakoćom proći kroz borca kao što je Burns, ali ‘‘Durinho‘‘ je pokazao svijetu da je i Khamzat Chimaev samo čovjek i to itekako ranjiv. Više puta u toj borbi, Burns je uspio uzdrmati Chimaeva i bila je to tijesna pobjeda Khamzata Chimaeva.

Odmah nakon tog meča, krenuli su komentari tipa: ‘‘Chimaev nema šanse protiv Usmana‘‘, ‘‘S ovakvim nastupom nikad ne bi pobijedio Usmana ili Colbyja Covingtona‘‘ i slično. Dakle, unatoč pobjedi, Chimaev u očima MMA fanova više nije bio ‘‘nepobjediva zvijer‘‘ nego ‘‘precijenjeni borac koji nema šanse protiv prvaka velter kategorije‘‘. Ono što je Chimaev zadržao, jesu simpatije MMA fanova.

Meč protiv Burnsa i dalje jedan od najboljih koje smo gledali u ovoj kalendarskoj godini i bio je to pravi rat. Scene iz svlačionice koje prikazuju Chimaeva kako prijateljski pozdravlja Gilberta Burnsa samo su dodatno pridobile fanove i Chimaev je postao jedan od najpopularnijih i najomiljenijih UFC boraca.

Pogledate li statistiku broja pratitelja na Instagramu, Chimaev je nakon pet UFC nastupa unutar top 10 najpraćenijih UFC-ovih aktivnih boraca. Borci poput Francisa Ngannoua, Kamarua Usmana pa čak i popularnog Jorgea Masvidala imaju manje Instagram pratitelja od Chimaeva.

Khamzatov ‘‘smesh‘‘ viralni je termin koji se koristi kroz pregršt ‘‘memeova‘‘, a serijal ‘‘Smesh bros‘‘ u kojem se prate njegovi treninzi i prijateljstvo s Darrenom Tillom, jako je popularan i omiljen na YouTubeu. Međutim, sve se okrenulo ovog tjedna.

Chimaev se prvo verbalno zakačio s Paulom Costom u prostorijama UFC-ovog Performance Institutea, a Costa ga je nazvao ‘‘lažnim gangsterom‘‘ jer se pojavio s mnoštvom svojih prijatelja i trening partnera, dok je Costa bio u društvu Jakea Shieldsa s kojim je odrađivao BJJ trening.

Par dana kasnije, Chimaev je uoči konferencije za medije uzrokovao nove incidente. Prvo je upao u sukob s Kevinom Hollandom, a neki izvori tvrde da je Chimaev čak i udario Hollanda ‘‘push kickom‘‘ u prsa. Nekoliko trenutaka kasnije, Chimaev se uspio zakačiti i s Nateom Diazom i njegovom ekipom. Već tu je pomalo počeo gubiti simpatije, a sve je kulminiralo na službenom vaganju. Khamzat je prekoračio gornju granicu velter kategorije za čak 7.5 ‘‘pounda‘‘ (3,40 kilograma). Smiješio se Chimaev kamerama i nije djelovao niti malo uzrujano zbog neodrađivanja svoje profesionalne dužnosti.

Njegov meč protiv Natea Diaza propao je zbog Khamzatova prekoračenja dozvoljene kilaže, a UFC ga je upario s Kevinom Hollandom. Ubrzo je uslijedilo ceremonijalno vaganje na kojem je Chimaev glasno izviždan od strane publike. Postalo je jasno, Khamzat Chimaev više nije ljubimac MMA fanova. Zavirite li i u razne društvene mreže, grupe na Facebooku, komentare na YouTube, lako ćete se uvjeriti u to.

Ne ide Chimaevu u prilog činjenica da je na ceremonijalnom vaganju pokazivao ‘‘srednjake‘‘ publici i pritom uzvikivao ‘‘ovo je Čečenija‘‘. Ne ide mu u prilog činjenica da se niti jednom nije ‘‘pokajao‘‘ zbog svog pada na vagi, nego je nastavio sa svojim klasičnim pristupom.

Ali tu dolazimo do novog ‘‘recency biasa‘‘. Khamzat Chimaev u očima fanova odjednom je ‘‘bezobrazan, prgav, drzak‘‘ i ne poštuje protivnike, kao ni fanove. Međutim, Khamzat Chimaev ponaša se identično kao što se ponašao otkako je došao u UFC.

Podsjećamo, Chimaev je nekoć nožem zastrašivao Darrena Tilla putem live-prijenosa na Instagramu, još prije nego su postali ‘‘Smesh Bros‘‘.

Jednom prilikom Chimaev je sudjelovao u prijenosu uživo s ozloglašenim Ramzanom Kadyrovim, čečenskim liderom. Kadyrov je tada omalovažio Khabibove uspjehe riječima:

"Khabib je u potpunosti uništio sve u UFC-u, no još uvijek se postavlja pitanje može li tako uništavati borce u Akhmatu. Odličan je sportaš, ali on je UFC-ov projekt.‘‘, dok je Khamzat Chimaev u komentaru poručio:

‘‘Rastrgat čemo ga ako bude potrebno.‘‘

Kasnije se Chimaev ispričao za tu izjavu, ali sukobi kao što su ovi s Costom, Hollandom, Diazom nisu ništa novo za Chimaeva, kao niti prijetnje koje netko može okarakterizirati i ‘‘prijetnjama ubojstvom‘‘.

Dakle, Khamzat Chimaev sve do ovog tjedna bio je jedna od omiljenih figura MMA fanova, a iako je njegovo ponašanje ovog tjedna identično kao u cijeloj dosadašnjoj UFC karijeri, Chimaev je preko noći postao jedan od najomraženijih boraca u UFC-u, samo zato jer je prekoračio dopuštenu kilažu.

Chimaev nije ni prvi niti posljednji borac koji je to napravio ili će tek napraviti. Događalo se Charlesu Oliveiri, Yoelu Romeru, Deivesonu Figueiredu i mnogim drugim vrhunskim borcima. Dodamo li da su Chimaevu doktori zabranili dodatno skidanje kilaže, što je potvrdio i sam Dana White, teško mu je u potpunosti zamjeriti. Khamzat je bio spreman pokušati, ali jednostavno su mu doktori zabranili taj proces kako bi sačuvali njegovo zdravlje. Slične stvari događale su se i miljenicima fanova kao što su Khabib Nurmagomedov ili Max Holloway. Ako ste Chimaevu nešto htjeli zamjeriti kad je vaganje u pitanju, onda ste to trebali napraviti prošle godine uoči meča protiv Jinglianga, jer tada se Khamzat poslužio tehnikama Daniela Cormiera, odnosno hvatanjem za ručnik. Međutim, Chimaev je dan kasnije ‘‘smeshao‘‘ Jinglianga i apsolutno nitko više nije pričao o tome.

Istu stvar možemo očekivati ukoliko Chimaev dominantno prođe i kroz Kevina Hollanda. Dogodi li se nešto takvo, već u nedjelju ujutro, mnogi će pod utjecajem te pobjede zaboraviti da su zamrzili Khamzata Chimaeva samo dan ranije.

Sličnu stvar gledali smo i u petom mjesecu ove godine. Charles Oliveira pao je na vagi čak po peti put u svojoj karijeri i ostao je bez UFC-ove titule. Društvene mreže ‘‘gorile‘‘ su od komentara kojima se Oliveiru optuživalo za neprofesionalnost i mnogi su se okrenuli simpatiziranju Gaethjea. Dan kasnije, Charles Oliveira prošao je kroz Justina Gaethjea i završio ga je u prvoj rundi.

‘‘Prvak ima ime i to je Charles Oliveira‘‘, govorio je Oliveira još na ceremonijalnom vaganju, ali apsolutno nitko nije niti doživio tu izjavu, sve dok ju nismo čuli nakon njegove pobjede nad Gaethjeem. Sada je to jedna od najpopularnijih izjava koju smo ove godine imali prilike čuti u MMA-u i gotovo da nema MMA fana koji ju nije upotrijebio barem jednom, a Charles Oliveira uživa status jednog od najpopularnijih UFc-ovih boraca u ovom trenutku.

Eto, to vam je taj ‘‘recency bias‘‘ i stoga se nemojte čuditi ako Khamzat Chimaev već od nedjeljnog jutra ponovno postane miljenik MMA fanova. Kevin Holland s druge strane, preko noći bi mogao doći od statusa ‘‘gangstera‘‘ do statusa ‘‘prevare koja ne zna obraniti rušenje i nema šanse protiv hrvača‘‘. Bit će to situacija kojoj smo svjedočili nebrojeno puta kad je ovaj sport u pitanju, no MMA fanovi jednostavno su takvi, prevrtljivi i skloni ‘‘nedavnoj pristranosti‘‘.

Linker
25. travanj 2024 20:06