UFC

Chimaev odao počast Burnsu: ‘Nisam znao da je tako čvrst‘, Burns poručio: ‘Borit ću se s bilo kim‘

Gilbert Burns vs. Khamzat Chimaev

 James Gilbert/Getty images/Profimedia
Rani kandidat za najbolji meč godine, pružio nam je netom završeni UFC 273 event

Kakav meč su pružili Gilbert Burns i Khamzat Chimaev rano jutros. Čečen je u dvoboj protiv Burnsa ušao kao ogromni favorit. Koeficijenti na pobjedu Chimaeva kretali su se od 1.15 do 1.20 u prosjeku, dok su na pobjedu Burnsa iznosili oko 5.00.

Postojali su oni koji su smatrali da kladionice pretjerano podcjenjuju drugorangiranog izazivača velter kategorije, a Burns je danas pokazao kako ga nikad više ne smijemo podcijeniti. ''Durinho'' je pružio izuzetno težak meč opakom Chimaevu i ovo je borba koja će zasigurno konkurirati za najbolju u 2022. godini.

Oba borca imala su pregršt dobrih trenutaka. Uzdrmavali su jedan drugog, pogađali su sjajnim udarcima, vršili su pritisak, tempo je bio ubitačan i najbitnije od svega; opako su zabavljali sve prisutne.

Khamzat Chimaev primio je samo jedan značajan udarac kroz prva četiri UFC nastupa, a danas ih je primio preko 100. Uspio je Burns i raskrvariti talentiranog Čečena, krajem druge runde ozbiljno ga je i uzdrmao. Chimaev je sada napokon testiran, ali je svejedno došao do pobjede i to jednoglasnom odlukom. Neposredno nakon borbe, iskazao je poštovanje ka Gilbertu Burnsu.

''Stvarno je čvrst. Nisam znao da je tako čvrst. Tip je došao tu s brazilskom srčanošću. Tipovi iz Brazila su tvrdi. Poznajem dobro Brazilce, moj 'brat' iz Brazila koji je ovdje, od prvog je dana sa mnom i pomagao mi je za ovaj meč. Hvala ti na ovoj borbi Gilbert. Volim te brate, svo poštovanje za tebe. Naporno radim za sve ovo, ali taj tip je bio je**no dobar danas.'', bila je Khamzatova poruka i osvrt na sjajnog Burnsa, a zatim je u nastavku razgovora s Roganom, poručio nešto što zapravo ocrtava Khamzatov karakter pravog borca.

''Sretan sam. Ovo su stvari koje dugo čekam. Krvav sam, umoran, osjećam malo boli, ali volim sve ovo.'', dodao je Chimaev.

Napokon je Chimaev dobio pravi test, osjetio je težak meč protiv vrhunskog borca i takvo iskustvo daleko mu više vrijedi od svih ostalih mečeva kroz koje je prošao neokrznut. Uživao je Khamzat u svakoj sekundi ovog kaosa s Gilbertom Burnsom i naučio je važne lekcije u ovoj borbi.

Gilbert Burns s druge strane, osvojio je srca navijača. ''Durinho'' je otprije poznat kao pravi fajter koji će se boriti s bilo kime, a to je dokazao prihvativši borbu koju gotovo nitko nije htio. 35-godišnji Brazilac pristao se obračunati sa zastrašujućim borcem, iako je Chimaev devet mjesta lošije rangiran i Burns ne bi puno dobio eventualnom pobjedom. Ipak, ovako srčanim i dobrim nastupom, Burns je itekako puno dobio, unatoč činjenici što je izgubio. U razgovoru s Roganom, izjavio je:

''Prije svega, sva slava ide Bogu, mom Spasitelju. Znaš Joe da me nikad nije briga, ja se samo dolazim boriti. Išao sam protiv svih predviđanja. Ja sam broj dva i borit ću se s bilo kim, nije bitno. Moj cilj je postati prvakom i borit se protiv najboljih. Svi su bili protiv mene, ali ja imam ogromno srce, veliku obitelj i tim koji me podržavaju. Ah, samo ću se nastaviti boriti.'', a zatim je dodao

''Svaki put kad uđem u ovaj kavez, dat ću sve od sebe! Morate me ubiti ako me želite zaustaviti.'', jasna je poruka Gilberta Burnsa za sve buduće protivnike.

Ovo su mečevi kakvi se uistinu pamte, a pamtit će ih najviše sami akteri. Chimaev i Burns imali su razne verbalne okršaje te je bilo tenzija između njih u tjednu uoči borbe. Sada kad su dali sve od sebe unutar tog kaveza, zaslužili su vječno poštovanje jedan prema drugom, a zaslužili su i ogromni respekt svih MMA fanova koji su mogli uživati u 15 minuta vrhunske borbe.

Linker
18. travanj 2024 19:35