UFC

‘Crnac izvana, u srcu je Kina, ja sam ‘Crni zmaj‘‘: Saznajte zašto Strickland konstantno naziva Adesanyu Kinezom

Israel Adesanya

 Screenshot (twitter)
Prvak UFC-ove srednje kategorije jedan dio svoje karijere proveo je predstavljajući Kinu

Tijekom ovog tjedna nerijetko ćete slušati Seana Stricklanda kako naziva Israela Adesanyu ‘‘Kinezom‘‘ i optužuje ga se ‘‘prodao Kinezima‘‘. No, zašto Strickland naziva svog sljedećeg protivnika Kinezom?

Kao što svi vjerojatno već znate, Israel Adesanya rodom je iz Nigerije, a veći dio svog života proveo je na Novom Zelandu. Razlog zbog kojeg Strickland poistovjećuje Adesanyu s Kinom jesu određeni intervjui Israela Adesanye, kao i mečevi u kojima je Adesanya nastupao pod kineskom zastavom.

‘‘Uistinu cijenim Kinu. Crnac sam izvana, u srcu je Kina. Ja sam Kinez, ja sam ‘Crni zmaj‘‘‘, riječi su Israela Adesanye u jednom od intervjua koji nerijetko kruži društvenim mrežama kao razlog zbog kojeg Strickland povezuje Adesanyu s Kinom.

Priča je ipak mnogo dublja. Israel Adesanya s kineskom kulturom upoznao se još kao tinejdžer. Sifu Phillip Lam legendarni je kineski trener Muay Thaija, a na Novi Zeland doselio je još 1975. godine. Tri godine kasnije počeo je izučavati Muay Thai na Novom Zelandu, a jedan od njegovih učenika bio je i Adesanya.

‘‘Još tijekom tinejdžerskih dana upoznao sam Sifu Lama. Nije mi pokazao samo kineski kung-fu, nego me puno toga naučio i o kineskoj kulturi.‘‘, objasnio je Adesanya jednom prilikom.

To ipak nije ključni razlog zbog kojeg je Adesanya predstavljao Kinu u jednom dijelu svoje karijere. Talentirani ‘‘Izzy‘‘ svoju borilačku karijeru prvotno je gradio kroz kickboks, nastupajući na eventima koji su se održavali na Novom Zelandu. Nezadovoljan pažnjom koju je dobivao od domaćih promotora, Adesanya je sreću potražio u Kini.

‘‘Mnogi promotori nisu mi bili spremni dati pažnju. Ja sam im govorio: ‘Vidite li što radim? Uništavam ljude i radim to sa stilom‘. Što sam onda učinio? Otišao sam tamo gdje je novac.‘‘, pojasnio je Adesanya u jednom od intervjua s Arielom Helwanijem.

2011. godine Adesanya je debitirao na kineskom teritoriju. Guo Qiang bio je njegov protivnik na Wu Lin Feng eventu, a Kinezi su Adesanyu doveli s namjerom da izgubi od domaćeg predstavnika.

‘‘Kinezi su me doveli kao ‘journeymana‘ kojeg će njihovi tipovi prebijati, jer logično je da oni žele promovirati svoje tipove.‘‘, rekao je Israel u razgovoru s Helwanijem, ali kineski borac izgubio je poprilično uvjerljivo, jednoglasnom odlukom sudaca. Tri mjeseca kasnije uslijedio je revanš na eventu u Maleziji, a Guo Qiang u revanšu je pretrpio još teže batine. Adesanya je slavio tehničkim nokautom i Kinezima se predstavio kao itekako opasan borac.

Nizao je Adesanya pobjedu za pobjedom, a u ring je ulazio noseći zastavu Nigerije. 2014. godine Adesanya je pretrpio prvi poraz u Kini, ali izgubio je od Kanađanina Simona Marcusa, inače renomiranog kickboksača i nekadašnjeg prvaka Gloryjeve srednje kategorije. Nakon tog poraza Adesanya se okušao i u Gloryju, a na eventu u Istanbulu porazio ga je Belgijac Filip Verlinden.

Uslijedio je period nastupanja na Novom Zelandu, a jedan meč u tom periodu Adesanya je odradio i u Kini te je porazio domaćeg borca. 2016. godine Kinezi su odlučili vratiti Adesanyu na svoje priredbe, ali ovaj put u nešto drukčijoj ulozi. ‘‘Izzy‘‘ više nije bio tretiran kao strani borac koji je doveden domaćim borcima ‘‘na klanje‘‘, nego je doveden da predstavlja Kinu.

‘‘Uvijek su organizirali evente tako da se bore Kinezi protiv ostalih. Dali su mi ime koje u prijevodu znači ‘Black dragon‘ (‘Crni zmaj‘). Stvorili su narativ kojim su navodili Kineze da me podržavaju. Shvatili su da se ne mogu nositi sa mnom i što su onda napravili? Doveli su me na svoju stranu. Mislim da sam dobio najveći ugovor koji su ikada dali nekom stranom borcu.‘‘, pojasnio je Adesanya Helwaniju.

Prvi meč u kojem je predstavljao Kinu, Adesanya je odradio na Glory of Heroes 1 eventu održanom 2016. godine. Kompletan event bio je sastavljen tako da su se borili Kinezi protiv stranih boraca, a Israel Adesanya kao predstavnik Kine borio se protiv Alexa Pereire. ‘‘Izzyjev‘‘ najveći rival slavio je jednoglasnom odlukom sudaca, ali nisu se Kinezi odrekli Adesanye nakon tog poraza.

Nanizao je Adesanya pet pobjeda na njihovom teritoriju i njihovim eventima, a porazio je neka zvučna imena kao što su stari znanac Filip Verlinden, zatim Yousri Belgaroui i konačno Bogdan Stoica. Meč protiv Stoice bio je Adesanyin oproštaj od Kine i nastupanja za Kinu, a ‘‘Izzy‘‘ je odličnog Rumunja nokautirao ‘‘middle kickom‘‘ u drugoj rundi. Inače, na jednom od evenata na kojem je nastupio Adesanya, nastupio je i njegov timski kolega Brad Riddell, a Novozelanđanin se također borio pod kineskom zastavom.

Adesanya se protiv Bogdana Stoice borio 1. listopada (deseti mjesec), a Kinezi taj dan slave kao rođendan Narodne Republike Kine. Ususret borbi, Adesanya je Kinezima čestitao rođendan njihove države tako što je odao počast svemu što su napravili za njega.

‘‘Sjećate li se kad ste me prvi put nazvali ‘Crnim zmajem‘? Već je prošlo oko šest mjeseci, a život je postao lud nakon toga. Danas je rođendan Kini. Želim govoriti Kini na svoj način večeras. Učinili ste me ‘Crnim zmajem‘ i poštovat ću to.‘‘

Otprilike pet mjeseci nakon toga, Adesanya je ipak još jednom nastupio na Glory of Heroes eventu, ali event je organiziran u Brazilu. Adesanya je posljednji put predstavljao Kinu, a ponovno se borio protiv Alexa Pereire. ‘‘Poatan‘‘ je slavio nokautom i bio je to posljednji nastup ‘‘Crnog zmaja‘‘. Adesanya je nakon tog napustio kickboks, u potpunosti se posvetio MMA-u i godinu dana kasnije završio je u UFC-u. Neke od svojih ranijih MMA nastupa Adesanya je odradio u Kini, a tada je još paralelno gradio MMA i kickboksačku karijeru.

‘‘Mislim da sam jednom u 10 mjeseci odradio 24 borbe. Bio je jedan mjesec kad sam odradio četiri borbe i upisao sam tri nokauta. Uvijek ću biti vezan za Kinu zbog vremena koje sam proveo tamo i iskustva koje sam skupio konstantno nastupajući.‘‘, pojašnjenje je Israela Adesanye kad je u pitanju njegova povezanost s Kinom.

image

Israel Adesanya i Kineskinja

Screenshot (youtube, Mma On Point)

Dakle, dobar dio svoje karijere Adesanya je gradio nastupajući u Kini. Tamo je doveden kao ‘‘topovsko meso‘‘, ali ispostavilo se da je Israel Adesanya puno više od toga i svojim vještinama pridobio je Kineze. Počast im je odao nastupajući pod njihovom zastavom, a u nekim od svojih intervjua Adesanya je istaknuo kako ga je vrijeme provedeno u Kini izgradilo u osobu i borca kakav je danas.

Strickland dakle nije izmislio Adesanyinu poveznicu s Kinom, ali puno dublja priča krije se iza svega toga i Adesanya je sigurno ponosan na vrijeme koje je proveo u Kini.

Linker
10. svibanj 2024 14:40