UFC

Daniel Cormier: ‘Ne znam kako Miočić planira biti učinkovit nakon tako duge pauze, ali možda ni Jon Jones nije borac kao što je nekoć bio‘

Daniel Cormier (lijevo) i Jon Jones (desno)

 Sean M. Haffey/Getty images/Profimedia
Umirovljeni ‘‘DC‘‘ dijelio je kavez s obojicom, ali teško mu je davati ikakve prognoze zbog dugih pauza Jonesa i Miočića

Više od godinu dana prošlo je od posljednjeg nastupa Jona Jonesa. Ponajbolji borac svih vremena tri pune godine pripremao se za tranziciju u tešku kategoriju, a u trećem mjesecu prošle godine konačno je odradio teškaški debi.

‘‘Bones‘‘ se odmah u debiju borio za pojas teške kategorije i Ciryla Ganea lakoćom je svladao. Jones je Francuza završio ‘‘submissionom‘‘ u prvoj rundi i postao je prvakom UFC-ove teške kategorije.

Jones je trebao braniti pojas u 11. mjesecu prošle godine. Stipe Miočić pripremao se za napad na Jonesovu titulu, ali ‘‘Bones‘‘ je drugom polovicom desetog mjeseca ozlijedio veliki prsni mišić i borba je otkazana. Nedavno se Jones vratio treninzima i očekujemo ugovaranje njegovog sljedećeg nastupa, jer pauza se poprilično oduljila.

Jon Jones u počecima svoje karijere bio je jako aktivan borac, a čak i nakon osvajanja titule u poluteškoj kategoriji, ‘‘Bones‘‘ je frekventno nastupao. Posljednjih godina situacija se drastično promijenila i jasno je kako se približava kraj Jonesove karijere. ‘‘Bones‘‘ će u sedmom mjesecu proslaviti 37. rođendan i borba protiv Stipe Miočića mogla bi biti njegova posljednja u karijeri.

Mladi ‘‘lavovi‘‘ poput Toma Aspinalla i Sergeija Pavlovicha nadaju se okršaju s Jonesom u budućnosti, a pri vrhu je i Curtis Blaydes. Svaki od navedenih teškaša potencijalno može ugroziti Jonesa, ali upitno je hoćemo li dobiti priliku gledati sve te mečeve.

Bilo bi jako zanimljivo gledati Jonesa u tim mečevima, jer teško je reći koliko Jon zapravo može u teškoj kategoriji. Ciryl Gane borac je koji mu je stilski odgovarao i taj meč potrajao je samo 124 sekunde. Jako je mal uzorak Jonesovih nastupa u teškoj kategoriji, a ususret povratku koji bi uskoro trebao uslijediti, Daniel Cormier iskazao je svoje mišljenje o Jonesu kao teškašu, ali i o potencijalnom meču između Jonesa i Miočića.

‘‘Ja sam se borio s 41 godinom i znam koliko sam bio drukčiji borac kao 39-godišnjak i kao 41-godišnjak. Stipe se nije borio gotovo četiri godine. Ne znam kako će se vratiti u kavez i biti učinkovit koliko bi trebao biti. Ali jedna stvar ipak - ne znamo je li Jones isti onaj tip kao nekoć, jer Ciryl Gane nije ga testirao.

Ne znamo to, ne možemo reći je li Jones isti tip koji je nekoć pobijedio sve one velike borce. Nismo dobili dobar uzorak Jonesa u teškoj kategoriji i ne možemo donositi zaključke na temelju toga.‘‘, rekao je Cormier za MMA Junkie Radio.

Ako netko poznaje Miočićeve i Jonesove borilačke sposobnosti, onda je to Daniel Cormier. Triput je dijelio kavez s Miočićem i dvaput s Jonesom. Međutim, ni ‘‘DC‘‘ više ne može biti siguran kako će oni izgledati u kavezu, jer obojicu prate duge pauze i godine ih sustižu.

Ostaje nada da ćemo gledati Miočića i Jonesa na suprotnim stranama kaveza, a taj meč trebao bi ponuditi odgovore na sva ova pitanja.

Linker
19. lipanj 2024 01:24