UFC

‘‘Dao sam otkaz na visoko plaćenom poslu da bih u dvorištu učio svog sina MMA, sada je UFC prvak‘‘

Andy Aspinall i Dana White

 GettyImages
Ponosni otac opisao je kako je započeo sportski put britanske MMA zvijezde

Izniman sportski talent Toma Aspinalla po prvi puta je prepoznat od strane njegovog oca, Andyja Aspinalla.

Britanska zvijezda mješovitih borilačkih vještina postao je privremeni prvak teške kategorije nokautiravši Sergeija Pavlovicha na UFC-u 295 u New Yorku prošlog studenog.

Aspinallov put do vrha započeo je prije 19 godina kada je njegov otac napustio unosan posao kako bi pomogao razviti sinov atletski potencijal i naposljetku otvorio školu brazilskog jiu-jitsua.

"Radio sam 25 godina u IT-u", rekao je Andy Aspinall za talkSPORT.

"Dugo sam bio ugovorni radnik i dobro zarađivao, a zatim sam postao IT menadžer. Ponuđena mi je otpremnina koju nisam morao prihvatiti, ali Tom je bio vrlo dobar u jiu-jitsuu, a nije bilo mnogo jiu-jitsu škola. Jednostavno sam odlučio podučavati jiu-jitsu.‘‘

Bio je to hrabar potez, ali isplatio se jer je Andyjev najstariji sin sada jedna od najvećih UFC zvijezda, a njegov drugi sin, Joe, zarađuje za život podučavajući BJJ.

‘‘Drago mi je što sam to učinio jer mi se nije sviđalo okruženje na starom poslu. Ne volim politiku i volim miran život. Ovo je bio miran život."

Međutim, Aspinallov dugi put do vrha MMA-a nije prošao bez poteškoća i trebala mu je pomoć da prebrodi teška vremena. Od treniranja u stražnjem dvorištu do promjene sporta i prevladavanja ozljeda, 31-godišnji borac nosio se s mnoštvom problema, ali ih je uspio prevladati uz pomoć svog oca.

"Nekoliko puta je odustao", priznao je Andy. "Nije se htio boriti u MMA-u jer nije bilo protivnika. Nije htio trenirati u dvorani jer je bilo predaleko ići tamo svaki dan. Nije to htio raditi jer nije imao s kim trenirati ili se boriti."

"Išli smo na boks i imao je jednu profesionalnu borbu." nastavio je ponosni otac. ‘‘A onda nije htio boksati jer mu se nije sviđao boksački model. Nije se htio boriti s ljudima i graditi napuhan omjer, htio se boriti s ljudima koji su mu ravni. Tako da je prestao boksati."

Unatoč trnovitom putu do UFC-a, Aspinallov otac tvrdi da je uvijek znao da njegov sin ima elitne atletske sposobnosti i da će na kraju doseći vrh u odabranom sportu. Tijekom svog uspona do UFC prvaka, pobijedio je velika imena poput Alexandera Volkova i Andreija Arlovskog.

"Imao je 12 godina", ponosno je odgovorio Aspinall stariji kada su ga pitali točno kada je znao da njegov sin ima potencijal svjetskog prvaka. "Pobjeđivao je na mnogim jiu-jitsu natjecanjima pa sam jednostavno znao da može biti stvarno dobar u nečemu gdje se slijede upute. Mogao je to biti ragbi. Mogao je to biti niz sportova, a slučajno je ispalo da je to MMA."

Bio je to ponosan trenutak kada je Aspinall nokautirao Pavlovicha za 69 sekundi, a zatim posvetio svoju titulu ocu, koji se oporavljao od nedavnog osobnog gubitka.

"Bilo je sjajno što je pobijedio‘‘, rekao je Andy. "Za mene je to bilo emotivno jer je moj otac (Tomov djed) gledao borbu s Marcinom Tyburom s nama i rekao: ‘Pobijedit ćeš tog tipa, a onda ćeš osvojiti titulu‘. A onda je nažalost preminuo. Tako da je to bilo svježe u tom trenutku i sjetio sam se svog oca."

Andy će biti u kutu svog sina kada bude branio pojas protiv Curtisa Blaydesa na UFC-u 304 u Manchesteru u subotu navečer. Mnogo se govorilo o činjenici da će se Aspinall boriti u ranim jutarnjim satima u nedjelju, ali njegov otac misli da to neće biti problem nakon što je vidio kako se nosio sa svojim starim poslom izbacivača u noćnom klubu.

Andy je zaključio: "Što se tiče Toma koji se bori i navikava na vremenski raspored, radio je na vratima kluba pet godina i dolazio kući u 6 ujutro. Tako da bit će dobro."

Linker
06. rujan 2024 13:47