UFC

Dileme više nema, Muhammad Mokaev spreman je za najveće stvari! Prekidom je porazio iskusnog Tima Elliotta

Muhammad Mokaev

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Britanac dagestanskih korijena upisao je najveću pobjedu u dosadašnjoj karijeri

Meč između Muhammada Mokaeva i Tima Elliotta imao je potencijal za najbolju borbu večeri, ali ipak nismo dobili tako uzbudljiv meč. Da ne bude zabune, gledali smo interesantan meč, ali vjerojatno nedovoljno dobar za epitet ‘‘najbolje borbe večeri‘‘.

Očekivao se eksplozivan početak od strane obojice, ali vrlo brzo borba je završila u parteru. Mokaev se našao u donjoj poziciji nakon lošeg pokušaja ‘‘middle kicka‘‘, a Tim Elliott zauzeo je gornju poziciju u polugardu. Uspio je Elliott zadržati Mokaeva u donjoj poziciji nekih 60-ak sekundi, ali uz glasnu podršku publike, Mokaev se vratio na noge. Britanac dagestanskih korijena pokušao je rušiti Elliotta nedugo poslije, ali Elliott je odličnim ‘‘sprawlom‘‘ obranio taj pokušaj. Sredinom runde, nakon još jednog ‘‘sprawla‘‘, Elliott je nedozvoljenim udarcima koljenom u glavu dvaput pogodio Mokaeva. Došlo je do kraće pauze, a borba se nastavila u stojci. Nakon otvorene razmjene u stojci, Mokaev je ponovno pokušao doći do rušenja ‘‘double leg‘‘ tehnikom, ali Elliott je uzvratio pokušajem ‘‘giljotine‘‘. Elliottova lijeva ruka ipak nije ušla dovoljno duboko i Mokaev se uspio izvući iz tog zahvata. 23-godišnji Mokaev rundu je završio u gornjoj poziciji, unutar zatvorenog garda Tima Elliotta. Nakon što se zvono oglasilo, Mokaev je verbalno provocirao Elliott, a Tim je uzvratio tako što je odgurnuo Mokaeva.

Već u prvoj sekundi druge runde, Mokaev je krenuo po rušenje i ponovno je završio u ‘‘giljotini‘‘ Tima Elliotta. Kao i u prvoj rundi, Mokaev je opet izvukao vrat i glavu iz Elliottovog hvata i krenuo je u potragu za još dominantnijom pozicijom u parteru. Elliott je bio aktivan bacajući udarce iz donje pozicije. Činilo se da Elliott pokušava doći do ‘‘butterfly‘‘ garda, ali ubacio je samo jednu nogu i nije pokazivao previše interesa ka ubacivanju drugog stopala pod prepone Muhammada Mokeava. Mokaev nije ipak uspijevao proći gard, a jako opasnu grešku napravio je mladi Mokaev dvije minute prije kraja druge runde. Pridigao se Mokaev na noge, bacio je snažan udarac, ali završio je zaključan u ‘‘trokut‘‘ gušenju. Činilo se da Elliott namješta ‘‘submission‘‘ te da ima Mokaeva u jako nezgodnoj poziciji, ali Mokaev je pronašao rješenje. Podigao je Elliotta, izveo je ‘‘slam‘‘, a ‘‘slamom‘‘ si je otvorio prostor za izlazak iz ‘‘trokut‘‘ gušenja. Čak je blago i uzdrmao Elliotta tim potezom. Bila je to odlična reakcija mladog Mokaeva. Kompletnu rundu Mokaev je proveo u gornjoj poziciji i bez ikakve dileme uzeo je tu rundu.

Tim Elliott početkom treće runde bio je na granici oduzimanja boda. Gledali smo gotovo identičnu situaciju kao u prvoj rundi. Mokaev se dlanom oslonio na tlo, a Tim Elliott pogodio ga je koljenom u glavu. Sudac je upozorio Elliotta, a zatim je uslijedio još jedan udarac. Drugi udarac zapravo je bio legalan, ali Elliott se poprilično kockao na granici između dozvoljenog i nedozvoljenog. Nakon pregleda snimke, Jason Herzog vratio je borce u poziciju u kojoj su bili prije pauze. Nakon 20-ak sekundi nastavka, uslijedilo je fantastično rušenje Mokaeva. Pokušavao je Elliott proći gard Tima Elliotta, ali nije imao previše uspjeha u tome. Jason Herzog upozorio je borce da moraju biti aktivniji, a Mokaev bi povremeno bacio nekoliko lakših udaraca kako bi zadržao aktivnost. Nakon nešto manje od tri minute, Mokaev je prepoznao priliku za ‘‘submission‘‘, točnije za ‘‘arm triangle‘‘. Odlično je Mokaev zaključao gušenje, prošao je gard Elliotta i prisilio je prekaljenog veterana na predaju.

Dileme više nema, Muhammad Mokaev kapacitet je za velike stvari. Odličnim nastupom porazio je desetorangiranog Tima Elliotta i prošao je na ovom ispitu zrelosti. Nakon pet pobjeda unutar UFC-a, vrijeme je za mečeve protiv onih najboljih u kategoriji.

Nismo gledali pretjerano zanimljive ‘‘prelimse‘‘

Ostatak preliminarnog dijela mogao je biti i nešto zanimljiviji, a neke mečeve obilježile su i kontroverze. Nathaniel Wood tijesno je izgubio od Muhammada Naimova (29-28 x3), a pobjedi Naimova uvelike je kumovao tolerantni sudac. Dvaput je Naimov pogodio Wooda u genitalije, a jednom prilikom se držao za ogradu kaveza prilikom Woodovog pokušaja rušenja. Unatoč tri prekršaja, sudac nije oduzeo niti jedan jedini bod borcu iz Tadžikistana. Da je Naimov kojim slučajem ostao bez boda, borba bi završila neriješenim ishodom.

Meč između Javida Basharata i Victora Henryja završio je početkom druge runde, ali nismo dobili pobjednika. Basharat je pokušao plasirati unutarnji ‘‘low kick‘‘, ali nogom je zahvatio međunožje svog protivnika. Henry je završio na tlu uz bolnu grimasu na licu i glasno jaukanje. Uslijedila je u pauza u trajanju pet minuta, ali Henry se nije uspio oporaviti i borba je završila. Zanimljivo je da su liječnik i sudac pojašnjavali Henryju kako prema viđenom na snimci, udarac nije odsjeo na međunožju. Teško je povjerovati da bi Henry tako reagirao na ‘‘obični‘‘ udarac nogom u bedro i udarac je definitivno zakačio njegove genitalije. Borba je okončana ‘‘no contestom‘‘, a ne sumnjamo da bi se podigla prašina u slučaju da su suci proglasili Basharata pobjednikom.

Mike Breeden i Indijac Anshul Jubli pružili su ponajbolji meč preliminarnog dijela UFC 294 eventa. Jubli je izgledao znatno bolje kroz prve dvije runde, ali ispuhao se nakon 10 minuta i američki borac preuzeo je inicijativu. Jubli je neprestano primao udarce, a nakon tri minute treće runde, Breeden je slavio tehničkim nokautom.

Shara Magomedov i Bruno Silva otvorili su event, a neporaženi Dagestanac (12-0) slavio je jednoglasnom odlukom sudaca (30-27). Više o tom meču možete čitati u zasebnom izvještaju koji je dostupan klikom na LINK.

Kompletne rezultate ‘‘prelimsa‘‘ pročitajte u nastavku ovog članka.

UFC 294 - rezultati preliminarnog dijela priredbe

Muhammad Mokaev def. Tim Elliott via submission - R3, 3:03

Trevor Peek def. Mohammad Yahya via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x2, 29-28)

Javid Basharat vs. Victor Henry - borba završila ‘‘no contestom‘‘ nakon 15 sekundi druge runde

Sedriques Dumas def. Abu Azaitar via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x3)

Mike Breeden def. Anshul Jubli via third-round KO (3:00)

Muhammad Naimov def. Nathaniel Wood via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x3)

Viktoriya Dudakova def. Jinh Yu Frey via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x3)

Shara Magomedov def. Bruno Silva via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x3)

Linker
26. travanj 2024 21:51