UFC

Dillashaw se vratio tijesnom pobjedom, upitne sudačke odluke obilježile ostatak priredbe

Dillashaw vs. Sandhagen
 screenshot
Jednu od najboljih borbi godine odradili su sudionici glavne borbe UFC on ESPN 27 priredbe

Pet neizvjesnih rundi prepunih akcije pružili su TJ Dillashaw i Cory Sandhagen u borbi koju odmah možemo nazvati jednim od klasika UFC-ove bantam kategorije. Bila je to prava borba za izazivača u kojoj su obojica dali sve od sebe, a pobjeda je na kraju otišla bivšem prvaku, koji se osim s protivnikom borio i s ranom zadobivenom posjekotinom te s ozljedom. Realno je pobjeda mogla otići i na drugu stranu, na što također nitko ne bi smio imati prigovora, ali ovog puta su nijanse presudile da sudačko bodovanje ode u korist Dillashawa.

Bilo bi to previše teksta da se krene borbu detaljno opisivati pa je najbolje to odraditi tako da navedemo što je koji borac pružio. Dok su se nalazili na distanci, Sandhagen je koristio svoju prednost u visini te u dužini ruku i svakako je radio više štete. Ipak, imao je problema sa zaustavljanjem Dillashawa u namjeri da skrati distancu te dođe do klinča ili kontrole uz rub kaveza. Osim toga, u takvim situacijama je prečesto okretao leđa i tako dozvoljavao kontrolu. Suci su istu svakako bodovali, puno više nego obranjena rušenja, a tu se Sandhagen jako dobrim pokazao. Obranio je čak 17 od 19 pokušaja, no možda su upravo ta dva Dillashawu donijela prvu i treću rundu, u kojoj je do njih došao.

Niti jedan se borac nije suzdržavao niti povlačio i s pravom su se obojica imali čemu nadati prije nego je odluka iznesena. Ipak dva puta po 3-2 u rundama bodovano je za Dillashawa, dok je Cory ostao kratak jer je dobio povjerenje tek jednog suca. Ono što je najvažnije je ukupan dojam borbe, koja je bila na visokom nivou te prepuna akcije, atrakcije i uzbuđenja.

Fantastična predstava viđena je i u sunaslovnoj borbi, iza koje će ipak ostati ponešto kontroverze. Kyler Phillips briljantno je otvorio prvu rundu borbe protiv Rauliana Paive, u tih prvih pet minuta nanijevši ogromnu dozu štete te je nekoliko puta bio blizu da ga završi. Zapravo, dobili smo školski primjer 10-8 runde i upravo kod toga je nastao najveći problem. Nakon velikih problema u toj prvoj rundi, Paiva se vratio. U nevjerojatno uzbudljive i neizvjesne preostale dvije runde uspio je napraviti više toga i ne bi trebalo biti prigovora što su bodovane u njegovu korist. No, vraćamo se na gore spomenutih 10-8 tek od strane jednog suca. Kako su preostala dvojica dali 10-9 Phillipsu, borba je na kraju većinskom odlukom pripala Brazilcu. Moramo biti realni i reći da je ovo trebalo biti neodlučeno. Šteta, jer borba je bila melem za oko, a osim toga niti jedan od ove dvojice nije zaslužio izgubiti. Kao što je navedeno, nije ni trebao.

Još jednom smo dobili potvrdu kako nikad ne smijete otpisati Darrena Elkinsa. Dugogodišnji UFC-ov borac kao da je već po pravilu izgubio prvu rundu, ovog puta borbe protiv Darricka Minnera, da bi se onda vratio. Nakon što je početkom druge dionice završio na leđima, Elkins je izdržao određeni broj udaraca prije nego se okrenuo te on završio u gornjoj poziciji. Vidno umornog Minnera tada je krenuo kažnjavati velikim brojem udaraca, sve dok ovaj više nije odgovarao na pravi način te je sudac s pravom prekinuo borbu.

Još jednu kontroverzu na glavnom programu vidjeli smo u borbi Maycee Barber i Mirande Maverick, dvije mlade i izuzetno talentirane borkinje muha kategorije. Maverick je bolje otvorila borbu te je konstantnim pritiskom uzela prvu rundu u kojoj je njena protivnica borbu izbjegavala. Nije se puno toga promijenilo niti u drugoj, gdje je Maverick i dalje bila bolja, čak u samoj završnici nanijevši ponešto ozbiljnije štete. Barber se na pravi način uključila tek u posljednjoj rundi, gdje je potvrdila svoj talent i zasluženo ju osvojila. No, pobjedu nije uzela zasluženo i zapravo je sve šokiralo kad je pročitana podijeljena odluka u njenu korist. MMA zajednica također se nije složila s ovom odlukom. To se lako može zaključiti prema Verdictu, gdje je Maverick po mišljenju korisnika tog servisa čisto uzela prve dvije runde, a jednoglasno je slavila i po mišljenju ekipa s MMA Decisions.

Glavni program otvoren je novom pobjedom Adriana Yaneza. U borbi dva nova hit borca, on je slavio prekidom u drugoj rundi. Na uvodnom programu vidjeli smo podosta pobjeda autsajdera. Brendan Allen savladao je Punahelea Soriana, Nassourdine Imavov bio je bolji od Iana Heinischa, a Mickey Gall od Jordana Williamsa. Slavili su još Julio Arce, Sijara Eubanks i Diana Belbita.

UFC on ESPN 27 - Rezultati

T.J. Dillashaw def. Cory Sandhagen - podijeljena sudačka odluka
Raulian Paiva def. Kyler Phillips - većinska sudačka odluka
Darren Elkins def. Darrick Minner - TKO (R2 3:48)
Maycee Barber def. Miranda Maverick - podijeljena sudačka odluka
Adrian Yanez def. Randy Costa - TKO (R2 2:11)

Brendan Allen def. Punahele Soriano - jednoglasna sudačka odluka
Nassourdine Imavov def. Ian Heinisch - TKO (R2 3:09)
Mickey Gall def. Jordan Williams - SUB (R1 2:57)
Julio Arce def. Andre Ewell - TKO (R2 3:45)
Sijara Eubanks def. Elise Reed - TKO (R1 3:49
Diana Belbiţă def. Hannah Goldy - jednoglasna sudačka odluka

Linker
26. travanj 2024 22:47