UFC

Dvostruki standardi Dane Whitea: Nate Diaz nekoć je kažnjen zbog ‘homofobije‘, Kape i Radtke prošli nekažnjeno

Dana White

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
UFC-ov predsjednik Dana White nekoć se oštro protivio ‘‘homofobnim‘‘ ispadima, ali kriteriji nisu za sve isti

Mnoštvo domaćih boraca nastupilo je proteklog vikenda na UFC 293 eventu, a među borcima koji su uživali podršku publike u Sydneyju našli su se i Novozelanđani iz City Kickboxing dvorane.

Jedan od njih je i Mike Mathetha, poznatiji kao ‘‘Blood Diamond‘‘. Radi se o borcu koji je rodom iz Zimbabvea, ali dugi niz godina živi na Novom Zelandu i dio je City Kickboxing dvorane. ‘‘Blood Diamond‘‘ je na UFC 293 eventu jednoglasnom odlukom sudaca izgubio od Charlesa Radtkea.

Radtke je inače američki borac, a ‘‘Diamonda‘‘ je porazio jednoglasnom odlukom sudaca. Publika nije bila zadovoljna takvim ishodom i pobjeda Radtkea popraćena je negodovanjem i zvižducima. Emotivni Radtke još je bio ‘‘vruć‘‘ nakon borbe, a imao je vrlo oštru poruku za publiku u Sydneyju.

‘‘Je**te se svi vi pederi u je**noj publici! Dođite ovdje pa ćete i vi dobiti svoje‘‘, između ostalog poručio je Radtke, a Daniel Cormier potom je odmaknuo mikrofon podalje od Radtkea. Bilo je za pretpostaviti da će Radtkeov govor doći u centar pažnje, posebice zbog ‘‘homofobnih‘‘ uvreda kojima se poslužio.

Nekoliko borbi kasnije, ponovila se slična priča. Manel Kape porazio je Felipea Dos Santosa, a zatim je prozvao svog nesuđenog protivnika, Kai Karu-Francea. Kape je prijetio KKF-u da će doći čak i u njegov grad i dvoranu kako bi se obračunao s njim.

‘‘Nitko neće poduzeti ništa. A znaš li zašto? Zato što su tvoji timski kolege pederi!‘‘, rekao je Kape, a Cormier je opet morao reagirati udaljavanjem mikrofona od borca u centru pažnje.

Nakon završetka eventa, UFC-ov predsjednik Dana White na konferenciji za medije morao se osvrnuti na ova dva slučaja. White je istaknuo kako neće biti nikakvih kazni za borce.

‘‘Mislim da su ovi tipovi bili pretjerano uzbuđeni i napravili su neke pogreške. Radtke je napravio takvu pogrešku, ali mi nismo otrčali do njega i tjerali ga da se ispriča. On je to svojevoljno napravio. Došao je u ‘backstage‘, osjećao se posramljeno jer je reagirao u afektu i potom se ispričao. Svi radimo pogreške, ali najbitnije je kako ćete reagirati na pogrešku. On se svojevoljno ispričao, a to je znak da uistinu i misli tako. Mi nikog ne tjeramo na isprike. Borci mogu činiti što žele, to su odrasle osobe. Dozvoljeno im je govoriti što god požele.‘‘, objasnio je White.

No, je li uistinu tako? Mnogi su se brzo sjetili kako je Dana White prije deset godina novčano kaznio borca koji se poslužio ‘‘homofobnim‘‘ terminom. Naime, sve je započelo tako što je Pat Healy bio pozitivan na doping testu nakon pobjede nad Jimom Millerom (UFC 159). Healy je tada ostao bez bonusa u iznosu od 130 tisuća dolara (dobio je dva bonusa u iznsou 65 tisuća dolara), a bonus za ‘‘submission večeri‘‘ otišao je u ruke Bryana Carawayja. Caraway je prihvatio bonus i javno je rekao kako se protivi konzumaciji marihuane. Nate Diaz nije dobro prihvatio rasplet situacije i putem Twittera je poručio:

‘‘Žao mi je Pata Healy jer oduzeli su novac nevinom čovjeku. Mislim da je tip koji je uzeo novac najveća pederčina na svijetu.‘‘, napisao je Nate u svom ‘‘tvitu‘‘.

UFC-ovi čelnici tada nisu dobro prihvatili ‘‘homofobni‘‘ ispad i Diaz je morao platiti 20 tisuća dolara kazne. Osim novčane kazne, Nate je tada i suspendiran na 90 dana. Osim Natea Diaza, UFC je iste godine kaznio i Matta Mitrionea.

Nekadašnji UFC-ov teškaš komentirao je slučaj Fallon Fox, a radi se o muškarcu koji je promijenio spol, a zatim se borio protiv žena u MMA mečevima. Mitrione je bio vrlo oštar po tom pitanju, a Fox(a) je nazvao ‘‘lažljivim, bolesnim sociopatom.‘‘ i ‘‘odvratnim frikom‘‘. Mitrione se naknadno morao ispričati i obećao je kako će se iskupiti ‘‘LGBT‘‘ zajednici. Suspenzija je nedugo poslije ukinuta.

Dakle, Dana White po tko zna koji put prezentira dvostruke kriterije. Svi se sjećamo slučaja s početka godine i Whiteovog šamara koji je uputio svojoj supruzi. Tada smo vam pisali o dvostrukim standardima kad su u pitanju slučajevi nasilja nad ženama unutar UFC-a, a primjera ‘‘dvostrukih kriterija‘‘ bilo je mnoštvo.

Dakle, ‘‘na zapadu ništa novo‘‘, odnosno, u UFC-u ništa novo. Dvostruki kriteriji jedan su od zaštitnih znakova Dane Whitea i UFC-a.

Linker
27. travanj 2024 13:57