UFC

Frank Mir shvatio je koliko je bio potplaćen tijekom svoje karijere: ‘Spoznaja je došla nakon revanša Furyja i Wildera‘

Brock Lesnar (lijevo) i Frank Mir (desno)

 Francis Specker/Alamy/Alamy/Profimedia
Bivši prvak UFC-ove teške kategorije ne shvaća zašto je zarada u UFC-u toliko manja nego u boksu

Gotovo punih 15 godina prošlo je od UFC 100 eventa. Kroz nešto više od tjedan dana čeka nas jubilarni UFC 300 event, a UFC je i dalje vodeća svjetska MMA kompanija u svijetu.

Iz godine u godinu UFC raste, njihov brand sve je prepoznatljiviji, a vrijednost kompanije munjevito raste. Najbolji borci svijeta nalaze utočište u toj organizaciji, ali i dalje se potežu problemi po pitanju plaće boraca u toj organizaciji.

Nerijetko slušamo nezadovoljstvo boraca zbog premalih honorara, a svoje nezadovoljstvo sada je iskazao i Frank Mir. Iako je 15 godina prošlo od UFC 100 priredbe koju su predvodili on i Brock Lesnar, Mir je još uvijek nezadovoljan novcem koji je tada zaradio.

Prema podacima koji su tada bili javno dostupni, Mir je za poraz od Lesnara zaradio 45 tisuća američkih dolara, dok je Lesnar uprihodio 400 tisuća dolara za pobjedu. Radi se o novcu koji se odnosi na bazni honorar, bez bonusa koji su dobili od prodaje PPV-a.

UFC 100 prodao je 1,6 milijuna PPV-ova po cijeni od 44,95 američkih dolara. Dakle, na prodaji prijenosa zarađeno je oko 71 milijun američkih dolara. UFC je u to doba dijelio zaradu od PPV-a s TV kompanijama i otprilike 50 posto zarade ostalo je UFC-u. Dakle, pretpostavka je da su uprihodili oko 35 milijuna dolara samo od prodaje PPV-a, ali glavne zvijezde priredbe zaradile su poprilično malo, posebno Mir.

‘‘Spoznaja o maloj zaradi došla je nakon revanša Deontayja Wildera i Tysona Furyja. Mi smo prodali više PPV-a od njih. Naravno, treba uzeti u obzir cijenu PPV-a (79,99 dolara za revanš Furyja i Wildera), ali novca je svakako bilo. Gdje je otišao taj novac? Gledajući kako njih dvojica zarađuju 40 milijuna dolara kombinirano, ostao sam u čudu. Brock je vjerojatno zaradio sedmeroznamenkasti iznos, oko 2,5 milijuna dolara. Ali ja nisam zaradio niti milijun dolara.‘‘, otkrio je Mir za MMA Fighting.

Inače, PPV za revanš između Furyja i Wildera koštao je 79,99 američkih dolara, a prodano je između 800 i 850 tisuća prijenosa. Dakle, zarada je iznosila 66 milijuna dolara, a Wilder i Furyju imali su zagarantirane honorare koji su iznosili preko 20 milijuna dolara, bez bonusa od prodaje PPV-a. Radi se o neusporedivo većem iznosu od onog koji su zaradili Mir i Lesnar, a Frank ističe kako je i Brock zaslužio dobit iviše novca.

‘‘Brock je puno veća zvijezda od Furyja i Wildera. Kako je moguće da nije zaradio 20 milijuna dolara? To mi je neobjašnjivo. Do pojave Conora McGregora, mi smo držali rekord po prodanim PPV-ovima.‘‘, rekao je Mir, a potom je pojasnio kako je tek kasnije spoznao koliko je bio potplaćen.

‘‘U to doba, nisam znao za bolje. Jednostavno nismo znali. Tek sada kako vrijeme prolazi, shvaćam da sve to nije imalo smisla. Zašto je u ovom sportu toliko manji postotak koji dobivamo od prodaje PPV-a? Ovo nisu tako različiti sportovi, boks i MMA. Poprilično su usporedivi i razlike u troškovima nisu značajne.‘‘, zaključak je nezadovoljnog Mira.

Linker
05. travanj 2024 14:47