UFC

Jesmo li zaboravili tko je Kamaru Usman? Donedavno je glasio kao najbolji borac na svijetu, sada ga unaprijed otpisujemo

Kamaru Usman

 SA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
36-godišnji Nigerijac veliki je autsajder u meču protiv osjetno neiskusnijeg Chimaeva

‘‘Oprosti, GSP: Kamaru Usman najbolji je velteraš svih vremena‘‘, glasio je naslov kolumne koju je u 11. mjesecu 2021. napisao Kevin Iole, istaknuti novinar Yahoo Sportsa.

Kolumnu je napisao nedugo nakon Usmanove druge pobjede nad Colbyjem Covingtonom. Kamaru Usman u tom trenutku bio je na omjeru 20-1, a pod okriljem UFC-a slavio je u svih 15 odrađenih nastupa. Uz sve to, Usman je pojas u velter uspješno obranio čak pet puta.

Kevinu Ioleu to je bilo dovoljno da Usmana postavi na poziciju najvećeg velteraša u povijesti ovog sporta. Okej, mnogi će reći ‘‘A što jedan novinar zna o tome‘‘. Kevin Iole vjerojatno je bio u zanosu nakon Usmanove nove velike pobjede, ali nije Iole bio jedini koji je Usmana smatrao najvećim velterašem u povijesti.

‘‘On je specijalan, strašno je dobar i mislim da je najveći velteraš svih vremena. Očito je da se radi o ‘‘P4P‘‘ najboljem borcu na svijetu u ovom trenutku.‘‘, bile su riječi Dane Whitea nakon Usmanove pobjede u drugom meču protiv Colbyja Covingtona.

Naravno, neki se nisu slagali, isticali su GSP-jeve rekorde i smatrali su kako Usman mora upisati barem još nekoliko obrana titule, prije nego postane konkurencija GSP-ju.

Svjestan toga vjerojatno je bio i Usman, ali dobar dio prošle godine Usman je proveo prozivajući Canela Alvareza. Kao da je Usmanu postalo pomalo dosadno unutar UFC-ove velter kategorije i tražio je novi izazov, ali i priliku da naplati svoj status najboljeg borca na svijetu.

Usman je prozivao Canela pojašnjavajući kako bi to bio obračun dvojice boraca koji zauzimaju prvo mjesto na ‘‘P4P‘‘ ljestvicama. Canelo je tada bio najbolji boksač na svijetu, a Usman najbolji MMA borac na svijetu. Nije Usman ipak uspio ishoditi taj meč i morao se okrenuti novoj obrani titule u velter kategoriji.

Na red je napokon došao Leon Edwards, fantastični Britanac u nizu od devet uzastopnih pobjeda, ako ne brojimo ‘‘no contest‘‘ protiv Belala Muhammada. Edwards više od šest i pol godina nije osjetio poraz, a posljednji poraz nanio mu je upravo Usman. Edwards je uvjeravao javnost da će ishod ovaj put biti drukčiji, ali nakon gotovo 24 minute borbe, činilo se kako Usman rutinski grabi ka šestoj obrani pojasa.

‘‘Laka lova.‘‘, govorio je Henry Cejudu Aliju Abdelazizu, dok su uživo gledali meč Usmana i Edwardsa. Kako su se samo prevarili...

Leon Edwards sjajno je pogodio lijevim ‘‘high kickom‘‘ i brutalno je nokautirao Kamarua Usmana. Trenutak nepažnje i opuštanja koštali su Usmana pojasa, kao i statusa najboljeg borca na svijetu. Sve se srušilo u trenutku, a mnogi su se pitali može li se Usman vratiti nakon tako teškog poraza.

Nije Kamaru tražio izlike, niti je bježao od revanša. Samo sedam mjeseci kasnije, Usman je otišao u London, na gostujući teren, u nadi da će vratiti pojas u svoje vlasništvo. Meč je ovaj put potrajao svih pet rundi, ali pobjedu je ponovno odnio Leon Edwards.

Pretjeruju li oni koji tvrde da je Usman ‘‘potrošen‘‘?

Većinskom odlukom sudaca slavio je Leon Edwards, a stvorilo se opće mišljenje javnosti da je Kamaru Usman ‘‘gotov i potrošen‘‘. Poznato je da se Usman godinama muči s ozljedama, naročito s ozljedama koljena. I dok je Usman dominirao velikim dijelom prošlogodišnjeg meča s Edwardsom, u Londonu je jednostavno nadjačan i nije to bio onaj stari dominantni Usman.

No, možemo li na temelju toga reći da je Kamaru Usman potrošen? Zastanimo na trenutak i promislimo.

Kako je Kamaru Usman izgledao u posljednja dva meča. U svom pretprošlom nastupu odradio je jako dobre 24 minute, da bi potom nes(p)retno izgubio ‘‘high kickom‘‘. Takvi nokauti ponekad jednostavno promijene borca i borac nikada više nije ‘‘onaj stari‘‘. Usman se u kavez vratio sedam mjeseci nakon tog nokauta, izgubio je meč, ali zar je uistinu izgledao tako kritično?

Pet vrlo kompetitivnih rundi odradio je Kamaru Usman s jednim Leonom Edwardsom, borcem koji nije osjetio poraz od 12. mjeseca 2015. godine. Leon Edwards u ovom trenutku jedan je od najboljih boraca na planetu, nominalno bolji od Khamzata Chimaeva, a ujedno je i na vrhuncu svoje karijere. Unatoč tome, Kamaru Usman jako je dobro parirao svih 25 minuta, niti u jednom trenutku nije bačen u nokdaun, a na jednoj sudačkoj kartici čak je izborio i remi.

Često se govori da Kamaru Usman ima problematična koljena, ali ta ‘‘problematična koljena‘‘ izdržala su 25 minuta protiv udarača kakav je Leon Edwards. Prema UFC-ovoj službenoj statistici, Leon Edwards pogodio je čak 50 ‘‘low kickova‘‘ u tom meču. Borac s kritičnim stanjem svojih koljena ne bi trebao izdržati toliko ‘‘low kickova‘‘ protiv borca poput Leona Edwardsa. Situacija s otvorenog treninga izgledala je pomalo zabrinjavajuće, ali ako Usman uistinu nije pretrpio ozljedu na otvorenom treningu, njegova koljena izdržati će ovaj meč.

Kladionice su pretjerale s koeficijentima, podcjenjuju Usmana

Prema mišljenju kladionica, Kamaru Usman veliki je autsajder u meču protiv Khamzata Chimaeva. Koeficijenti na pobjedu Usmana kreću se od 3,50 pa naviše, a gotovo svi MMA analitičari također prognoziraju rutinsku pobjedu Chimaeva.

Istina da postoje faktori koji ne idu u korist Usmana. Prihvatio je ovaj meč na ‘‘short notice‘‘ prije samo 10 dana. 36 mu je godina, pretrpio je dva poraza zaredom i čeka ga nevjerojatno moćan protivnik.

Ali, osvrnimo se na pozitivne čimbenike. Kamaru Usman prije svega daleko je iskusniji od Khamzata Chimaeva. Usman iza sebe ima osam mečeva za UFC-ovu titulu, dok Khamzat Chimaev nema toliko nastupa unutar UFC-a. Usman je kavez dijelio s najboljim velterašima na svijetu, a više puta je odrađivao mečeve na 25 minuta. Iskustvo ove dvojice boraca uistinu je neusporedivo.

Khamzat Chimaev nikada u karijeri nije se borio protiv borca Usmanovog kalibra. Gilbert Burns nešto je najbliže Usmanu kad su u pitanju Khamzatovi dosadašnji protivnici, a znamo kako se odvijao taj meč. Chimaev se dobrano namučio da bi došao do pobjede protiv ‘‘Durinha‘‘ i nekoliko puta završio je uzdrman.

Uzdrmao je Burns i Kamarua Usmana u njihovom međusobnom obračunu, ali Usman je istog tog Burnsa nokautirao početkom treće runde. Chimaev je do pobjede došao tijesnom sudačkom odlukom.

Ne trebamo se previše brinuti niti kad je u pitanju fizička sprema Kamarua Usmana. Nigerijac nije tip sportaša kakav je npr. Paddy Pimblett. Dakle, Usman nije borac koji će se zapustiti onda kada nije u trening kampu. Kamaru je uvijek fizički besprijekorno spreman, a njegov dugogodišnji timski kolega, spomenuti Gilbert Burns, dobro je opisao Usmanovu fizičku spremu.

‘‘Kamaru se jako puno puta borio na pet rundi. Sada se bori na samo tri runde. Okej, uskočio je deset dana ranije, ali ovo su tri runde. Taj tip ima tri runde u sebi bilo kada.‘‘, rekao je Burns.

Posljednja rečenica je ključna. ‘‘Taj tip ima tri runde u sebi bilo kada.‘‘

Usman je na vaganju izgledao odlično i sigurno mu godi činjenica da nije morao skidati kilažu, a nakon brojnih mečeva na pet rundi, borba na tri runde sigurno nosi određeno olakšanje za Usmana.

Bitan faktor je i rasterećenost Kamarua Usmana. Nakon svih onih mečeva u kojima je branio titulu prvaka, Kamaru Usman danas ulazi u meč bez ikakvog pritiska. Uskočio je na ‘‘short notice‘‘, nema što izgubiti, a pobjedom bi mogao preskočiti sve ostale izazivače koji čekaju priliku za napad na titulu.

Borilačke kvalitete Kamarua Usmana nešto su o čemu nema potrebe pisati. Radi se o fantastičnom borcu i gdje god borba završi, Usman može ugroziti bilo kojeg borca na svijetu. Još od početaka svoje karijere, Usman je bio hrvački nevjerojatno dominantan, a kako su godine odmicale, izrastao je i u jako opasnog udarača. Khamzat Chimaev ima određene rupe u svojoj igri, a netko sa Usmanovim kvalitetama i iskustvom sigurno može iskoristiti te nedostatke.

Ya‘ll Must‘ve Forgot (‘Kao da ste svi zaboravili‘), naziv je pjesme legendarnog boksača Royja Jonesa Jr.-a. U ovom slučaju kao da su svi zaboravili tko je i što je jedan Kamaru Usman. Ponekad je pomalo i žalosno koliko MMA fanovi brzo zaboravljaju. Dva poraza bila su dovoljna da Kamaru Usman bude ogroman autsajder protiv borca s neusporedivo manje iskustva i velikih mečeva iza sebe. Khamzat Chimaev vjerojatno zaslužuje biti favorit, ali ukoliko smatrate da će Kamaru Usman pasti bez ispaljenog metka, grdno se varate.

Nemojte se iznenaditi ako ruka Kamarua Usmana bude podignuta na kraju ovog meča, ali čak i ako ne bude, nemojte olako zaboraviti što je Kamaru Usman napravio u ovom sportu. Radi se o istinskom velikanu.

Linker
04. svibanj 2024 11:34