UFC

Kada počinje event, gdje pogledati prijenos i još mnogo toga; Ovo je sve što trebate znati o UFC 291 eventu!

Dustin Poirier (lijevo) i Justin Gaethje (desno)

 Screenshot (youtube, Ufc)
Sve najbitnije informacije o večerašnjem UFC-ovom spektaklu saželi smo vam unutar jednog članka

Dugo UFC nije složio ovako dobar ‘‘fight card‘‘. Dojam je kao da smo ovim riječima barem nekoliko puta ove godine najavljivali UFC-ove velike ‘‘PPV‘‘ priredbe. Činjenica je da je UFC ove godine ubacio u još višu brzinu i uistinu nam nude fantastičan program na svojim eventima. Ipak, vrijeme je da prestanemo govoriti kako UFC ‘‘dugo nije složio takav ‘fight card‘‘‘, jer očito je da često nude odlične evente. UFC 291 event koji je na rasporedu večeras, definitivno pripada toj kategoriji vrhunski posloženih evenata. Krenimo od glavne borbe večeri.

Dustin Poirier ili Justin Gaethje naslijedit će Jorgea Masvidala

Još 2019. godine UFC je došao na zanimljivu ideju uvođenja takozvane ‘‘BMF‘‘ titule (‘Baddest Motherfu**er‘). Jorge Masvidal i Nate Diaz bili su prvi borci koji su se borili za ‘‘BMF‘‘ pojas, a Jorge Masvidal izdominirao je Diaza i došao je do pobjede prekidom nakon treće runde. ‘‘BMF‘‘ pojas nikada nije morao braniti, ali nakon što se povukao iz sporta u četvrtom mjesecu ove godine, UFC je odlučio potražiti novog nositelja ovog pojasa.

Odabir je pao na Dustina Poiriera i Justina Gaethjea, a nitko ne može reći da je UFC pogriješio u odabiru. Poirier i Gaethje pravi su ratnici i utjelovljuju sve što bi ‘‘BMF‘‘ titula trebala predstavljati. Spremni su potući se bilo kada, bilo gdje i protiv bilo koga, a njihovi mečevi uvijek su uzbudljivi i podižu publiku na noge. Razlog vraćanja ‘‘BMF‘‘ titule vjerojatno je bila i činjenica da je UFC-u nedostajao veliki meč koji bi predvodio UFC 291 priredbu i stoga su iskoristili priliku za vraćanje ‘‘BMF‘‘ pojasa u igru.

Meč između Poiriera i Gaethjea po mnogima je legitiman kandidat za najbolju borbu u ovoj kalendarskoj godini. Naime, Gaethje i Poirier već su se borili 2018. godine, a Poirier je tada slavio tehničkim nokautom u četvrtoj rundi. Mnogi poznati MMA portali proglasili su tu borbu ‘‘Najboljom borbom u 2018. godini‘‘, a Gaethje i Poirier uistinu su pružili pravi rat.

Iako je Poirier slavio u tom meču, platio je određenu cijenu pobjede. Dvoranu je napustio na štakama, a Justin Gaethje svojim ubitačnim ‘‘low kickovima‘‘ prouzročio je rupturu Poirierovog kvadricepsa.

‘‘Djelomično mi je potrgao kvadriceps. On (Gaethje) ne razmišlja o pozicijama i načinu na koji će doći do tih udaraca, on ih jednostavno baca najsnažnije što može i pritom se ne brine o posljedicama.‘‘, rekao je Poirier u jednom od intervjua prije dvije godine, a u Twitter objavi koja slijedi podsjećamo vas kako je izgledala Poirierova noga nakon tog meča.

Dustin Poirier i Justin Gaethje u ovaj meč ulaze nakon pobjeda u posljednjim nastupima. Poirier je u 11. mjesecu prošle godine porazio Michaela Chandlera ‘‘submissionom‘‘ u trećoj rundi, a Justin Gaethje odradio je majstorski nastup u trećem mjesecu ove godine. Brutalno je Gaethje pretukao Rafaela Fizieva na eventu u Londonu i prepun samopouzdanja dolazi u Salt Lake City na UFC 291 event.

Pobjednik ovog meča mogao bi postati i sljedećim izazivačem u lakoj kategoriji. Naravno, Charles Oliveira idući je na redu, ali nakon njegovog meča s Islamom Makhachevim (21.10.), pobjednik bi se mogao boriti s pobjednikom meča između Gaethjea i Poiriera.

Nema se što više dodati, osim da je ovo borba koju svaki MMA fan nestrpljivo iščekuje. Onda kada se oglasi zvono za početak meča, nemojte treptati, jer velike su šanse da ćete propustiti nešto jako uzbudljivo.

Alex Pereira kreće u pohod na polutešku kategoriju, ali težak ispit čeka ga u poluteškaškom debiju

Znamo da je nemoguće tako dugo biti bez treptanja, ali morat ćete treptanje svesti na minimum i prije glavne borbe večeri, jer sunaslovna borba večeri također nudi spektakl. Alex Pereira, jedan od najsnažnijih udarača na UFC-ovom rosteru napustio je UFC-ovu srednju kategoriju nakon gubitka titule prvaka. Pereiru je nokautirao Israel Adesanya u četvrtom mjesecu ove godine, a Brazilac je time (zasad) završio svoju misiju u srednjoj kategoriji.

Pereira je bio fizički najkrupniji borac u toj kategoriji i sigurno se mučio sa skidanjem kilaže za srednju kategoriju. Poluteška kategorija puno mu bolje pristaje i jedva čekamo vidjeti njegov UFC debi u kategoriji do 93 kilograma. Jedva čekamo i zbog protivnika s kojim su ga UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ uparili.

Jan Blachowicz naći će se na suprotnoj strani kaveza, a radi se o bivšem prvaku UFC-ove poluteške kategorije. Neće Alex Pereira biti jedini borac s ‘‘topovima‘‘ u rukama tijekom ovog meča. Jan Blachowicz poznat je po svom takozvanom ‘‘Polish poweru‘‘ kojim je ugasio brojne vrhunske borce. Unatoč razornim udarcima, Blachowicz će vjerojatno težiti borbi u parteru, jer Alex Pereira nekadašnji je Gloryjev prvak u srednjoj i u poluteškoj kategoriji. Jasno je da Pereira spada među najbolje kickboksače na UFC-ovom rosteru, ali hrvanje i parter definitivno su mu slaba točka.

Iskusni Blachowicz bio bi doslovno lud ako ne bi igrao na tu kartu i nije isključeno da se meč dvojice razornih udarača pretvori u nadmudrivanje u parteru. Naravno da gotovo svaki fan priželjkuje rat u stojci, ali nemojte se iznenaditi ako ipak ne dobijemo takav meč. Alex Pereira mora ovladati svim elementima ove igre i ne može se cijelu MMA karijeru oslanjati samo na elitne kickboksačke vještine. Nadamo se da je napredovao i u ostalim segmentima. Uspije li Blachowicz poraziti Pereiru, moći će se pohvaliti da je jedini borac koji je uspio poraziti Alexa Pereiru i Israela Adesanyu, što definitivno nije mala stvar.

‘‘Main card‘‘ prepun je fantastičnih mečeva, gledat ćemo novu verziju Derricka Lewisa

Ostatak ‘‘main carda‘‘ donosi još tri vrhunska meča. Stephen Thompson i Michel ‘‘Demolidor‘‘ Pereira trebali su nam ponuditi uzbudljiv obračun, ali Pereira je prekoračio gornju granicu velter kategorije za tri ‘‘pounda‘‘ i borba je nažalost otkazana. Umjesto ‘‘Wonderboyja‘‘ i ‘‘Demolidora‘‘, na ‘‘main card‘‘ je promoviran meč između Derricka Lewisa i Marcosa Rogerija de Lime.

Derrick Lewis kao nekadašnji izazivač za titulu u teškoj kategoriji ne proživljava naročito dobre trenutke u svojoj karijeri. Lewis je poražen u posljednja tri uzastopna nastupa, a sva tri meča izgubio je prekidom (Tuivasa, Pavlovich, Spivak). Porazima je skliznuo na 11. mjesto u poretku izazivača, a karijera 38-godišnjeg teškaša sve je bliže kraju. Pokušat će Lewis vratiti se na pobjedničke staze, a protivnik će mu biti nerangirani Marcos Rogerio de Lima.

Lewisov vršnjak upisao je dvije pobjede zaredom, a posljednji put smo ga gledali krajem četvrtog mjeseca ove godine. Tada je jednoglasnom odlukom sudaca porazio Walda Cortesa-Acostu, a protiv Lewisa tražit će ulazak u top 15.

Lewis i Lima vrsni su nokauteri. Lima je 14 puta u karijeri slavio nokautom, a Derrick Lewis priča je za sebe. ‘‘Black Beast‘‘ 21 puta nokautirao je svoje protivnike, a s 13 pobjeda nokautom UFC-ov je rekorder (dijeli prvo mjesto s Mattom Brownom). Brazilac je za razliku od Lewisa nokautiran samo jednom u karijeri, dok je Lewis čak sedam puta gubio nokautom. Moramo ipak napomenuti da se Lewis borio s puno jačom konkurencijom i moćnijim udaračima, a vidjet ćemo kako će se Marcos Rogerio de Lima nositi s novom verzijom Derricka Lewisa.

Tek pred sami kraj karijere, Lewis je shvatio da se mora ozbiljnije posvetiti treniranju i svojoj fizičkoj formi. Obećao je Lewis da će se na vagi pojaviti s takozvanim ‘‘six packom‘‘, odnosno izraženim trbušnim mišićima. Nije to bio ‘‘six pack‘‘ kakav viđamo na naslovnicama fitness časopisa, ali napredak je više nego očigledan. Jedva čekamo vidjeti kakav će nastup pružiti Derrick Lewis s pločicama na stomaku.

Tony Ferguson i Bobby Green vjerojatno se bore za ostanak u UFC-u

Tony Ferguson također je dio ‘‘main carda‘‘, a legendarni ‘‘El Cucuy‘‘ tražit će prekid velikog gubitničkog niza. Već neko vrijeme Ferguson je daleko od svog vrhunca i poražen je u posljednjih pet uzastopnih mečeva. Istina da je poraze upisivao u mečevima protiv vrhunskih boraca, ali vidljivo je da to više nije onaj stari ‘‘El Cucuy‘‘.

Večeras ga čeka protivnik koji ipak ne pripada samoj eliti. Bobby Green nerangiran je borac unutar lake kategorije, a Fergusonov posljednji meč protiv nerangiranog borca u lakoj kategoriji dogodio se još 2016. godine. Tada je ‘‘El Cucuy‘‘ uz pregršt problema porazio Landa Vannatu, a Bobby Green također je borac kojeg bi Ferguson trebao poraziti. Izgubi li Ferguson i šesti put zaredom, možda njegova karijera neće završiti, ali sumnjamo da će ostati dijelom UFC-a.

Bobby Green također nije u dobroj poziciji. Prošle godine porazio je Nasrata Haqparasta, ali nakon toga upisao je dva poraza prekidom. Bolji su bili Islam Makhachev i Drew Dober, a Green je povratak pobjedama tražio u četvrtom mjesecu ove godine. Uspio je Bobby nokautirati Jareda Gordona krajem prve runde, ali netom prije nokauta došlo je do sudara glavama i stoga je ishod borbe naknadno preinačen u ‘‘no contest‘‘. Green u tom meču nije izgledao naročito dobro i poraz od Fergusona mogao bi okončati njegovu karijeru u UFC-u.

‘‘Main card‘‘ otvorit će Michael Chiesa i Kevin Holland borbom u velter kategoriji. Chiesa nije nastupao od 11. mjeseca 2021. godine i drugog poraza zaredom koji je tada upisao. Chiesu su te godine porazili Vicente Luque, a zatim i Sean Brady. ‘‘Maverick‘‘ je uzeo dulju pauzu nakon toga, što zbog organizacije vjenčanja, a što zbog ozljede leđa s kojom se dugo mučio. Unatoč dugoj pauzi, Chiesa je i dalje rangiran borac, a trenutno je 12. u poretku izazivača.

U periodu Chiesinog izbivanja iz kaveza, Kevin Holland odradio je čak pet mečeva. Poznato je da Kevin Holland nosi reputaciju jednog od najaktivnijih boraca u UFC-u, a večeras će pokušati izboriti ulazak u top 15 unutar velter kategorije. U četvrtom mjesecu ove godine odradio je sjajan meč protiv Santiaga Ponzinibbija i slavio je nokautom u trećoj rundi. Porazi li Chiesu, brojka će stajati pokraj Hollandovog imena od sljedećeg tjedna.

Borba će vjerojatno ponuditi sukob stilova. Kevin Holland vrsni je udarač i 14 od svoje 24 pobjede upisao je nokautom. Hrvanje i parter slabija su mu strana, a Michael Chiesa s druge strane čak je 11 puta u karijeri slavio ‘‘submissionom‘‘. Bitno je istaknuti kako Chiesa nikada u karijeri nije pobijedio nokautom, a odradio je 24 meča i upisao je 18 pobjeda. Poprilično vam je jasno što možemo očekivati od ove dvojice boraca u njihovom međusobnom obračunu, a preostaje nam vidjeti tko će nametnuti svoj stil igre.

Vraća se Uroš Medić!

Kad je u pitanju preliminarni dio eventa, istaknuti ćemo drugu borbu večeri. Napokon se u kavez vraća Uroš Medić (8-1-0, 2-1 UFC). 30-godišnji srpski borac pauzirao je od petog mjeseca prošle godine i sjajne pobjede nokautom nad Omarom Moralesom. Mučio se Medić s ozljedama i u desetom mjesecu prošle godine morao je otkazati meč protiv Mikea Davisa.

Medićev povratak u kavez došao je iznenadno, točnije na ‘‘short notice‘‘. Yohan Lainesse prije nešto više od dva tjedna otkazao je nastup protiv Matthewa Semelsbergera i Medić je pristao uskočiti. Srpski borac prešao je u višu kategoriju (velter) za ovaj meč i težak posao čeka ga protiv Semelsbergera.

30-godišnji Matthew Semelsberger (11-5-0) fizički je vrlo moćan borac, ali niti vještinama ne zaostaje puno. Pod okriljem UFC-a upisao je pet pobjeda u osam nastupa, a ranije ove godine podosta tijesno izgubio je od Jeremiaha Wellsa. Mogao je taj meč otići i na Semelsbergerovu stranu, ali u meč protiv Medića ipak ulazi nakon poraza.

Ovaj američki borac može se pohvaliti pobjedama nad poznatim borcima kao što su Jake Matthews, Jason Witt i A.J. Fletcher, a pod okriljem UFC-a gubio je od Alexa Morona, Khaosa Williamsa i spomenutog Wellsa. Šest pobjeda upisao je nokautom, a samo jednom slavio je ‘‘submissionom‘‘. Fizička snaga bit će mu glavna prednost nad Medićem, dok bi se srpski borac trebao oslanjati na svoju brzinu i tehničku profinjenost. Dođe li Medić do pobjede u ovom meču, bit će to najveća pobjeda u njegovoj kratkoj dosadašnjoj karijeri.

Gdje i kada se održava event?

Prošli vikend uživali smo u odličnom terminu londonskog UFC eventa, ali danas nas čeka termin koji pogoduje američkoj publici. Rani preliminarni dio priredbe starta iza ponoći. Prvotno je event trebao započeti u 0:30h, ali nakon otkazivanja borbe između ‘‘Wonderboyja‘‘ i ‘‘Demolidora‘‘, početak eventa pomaknut je na 1:00h ujutro. Medićev meč možete očekivati oko 1:30h, a ‘‘main card‘‘ starta u 4:00h ujutro. Event se održava u Salt Lake Cityju, a nadmorska visina mogla bi podosta utjecati na izdanja pojedinih boraca. Nemojte se iznenaditi ako borci budu djelovali puno umornije nego što inače djeluju.

Prijenos eventa (ali samo ‘‘main card‘‘ od 4:00h ujutro) bit će dostupan na SK Fight kanalu i na portalu gol.hr, a što dodati, osim da nas čeka još jedna neprospavana noć, ali nećemo se previše buniti zbog toga. Kompletan popis borbi možete pogledati OVDJE.

Linker
27. travanj 2024 23:08