UFC

Kakva borba dvojice najboljih boraca na svijetu! Islam Makhachev upisao je prvu obranu pojasa

Islam Makhachev

 Giuseppe CACACE/AFP/Profimedia
Alexander Volkanovski i Islam Makhachev pružili su meč o kojem će se pričati jako dugo

Veliko uzbuđenje vladalo je uoči borbe između Alexandera Volkanovskog i Islama Makhacheva. Prvorangirani (Volkanovski) i drugorangirani borac (Makhachev) na UFC-ovoj ‘‘P4P‘‘ ljestvici borili su se za titulu prvaka lake kategorije na UFC 284 eventu.

Volkanovski je bio veliki autsajder, ali ispostavilo se da su ‘‘bookmakeri‘‘ poprilično pogriješili. Prvak perolake kategorije pružio je fantastičan otpor Islamu Makhachevu, ali Makhachev je ipak došao do tijesne pobjede.

Fantastičan meč gledali smo kroz pet rundi na UFC 284 eventu u Perthu, a krenimo redom po rundama.

1. runda

Velikom i gromoglasnom podrškom publike u Perthu započela je borba, a naravno da je Volkanovski uživao tu podršku. Prva minuta prošla je u ispitivanju snaga, a nakon prve serije Volkanovskog, publika je samo pojačala ton. Makhachev je u tom prvoj fazi borbe pogađao samo lijevim ‘‘middle kickom‘‘, a nakon nešto više od minutu i pol, Volkanovski je sjajno pogodio ljevicom u bradu Makhacheva i blago ga je uzdrmao te prisilio na kretnju unatrag. Čekali smo prvi pokušaj rušenja od strane Makhacheva, ali nismo ga vidjeli u prvoj polovici prve runde. Nakon nešto manje od tri minute vidjeli smo otvorenu razmjenu u stojci, a Volkanovski je izvukao deblji kraj. Nakratko je Volkanovski završio uzdrman nakon što ga je Makhachev zapravo pogodio podlakticu iza desnog uha. Jednim koljenom Australac je nakratko dotaknuo i tlo, ali odmah se vratio razmjenama. Makhachev je dobio samopouzdanje u toj razmjeni, agresivno je nasrnuo na Volkanovskog i došao je do prvog klinča. Uspio je Islam srušiti Australca nedugo poslije, uzeo mu je leđa i tražio je priliku za gušenje ‘‘RNC-om‘‘. Volkanovski je djelovao vrlo smireno i uspješno se obranio do samog kraja runde. Zvono za kraj runde dočekao je sa smiješkom na licu.

2. runda

Nimalo zabrinuto i uznemireno nije djelovao Volkanovski. Silovito je krenuo na Islama i u drugoj rundi, a nakon nešto više od 60 sekundi Makhachev je nakon jednog naleta Volkanovskog završio na tlu. Nije bilo najjasnije radi li se o čistom udarcu, ali Makhachev je iz te pozicije zapravo došao do pokušaja rušenja i Volkanovskog je pritisnuo uz ogradu kaveza. Srušio je Makhachev svog protivnika, ali Volkanovski je pokazao ono što nam je najavljivao. Sjajnim ‘‘scrambleom‘‘ ekspresno se izvukao i vratio na noge. Makhachev je tražio novo rušenje, ali Volkanovski je zauzeo dominantnu poziciju u klinču i pokazao je da može parirati u svim segmentima. Taman kad se činilo da Volkanovski sve više dominira i da je narušio samopouzdanje Islama Makhacheva, Dagestanac je sjajno pogodio ljevicom i donekle je uzdrmao Volkanovskog. Australac je bio prisiljen kretati se unatrag, ali uspješno se izvukao iz napada Islama. Makhachev je ovu rundu ipak vjerojatno uzeo onom sekvencom u kojoj je uzdrmao Volkanovskog, a zatim zadao još nekoliko čistih udaraca.

3. runda

Prve dvije runde ponudile su ono što gotovo nitko nije očekivao. Volkanovski je više nego dobro parirao u hrvačkom segmentu, ali Makhachev je bolje od očekivanog parirao u stojci i napravio je podosta problema Volkanovskom u tom segmentu. Jako dobar lijevi ‘‘middle kick‘‘ pogodio je Makhachev i početkom druge runde, dok je Volkanovski ubrzo uzvratio jako dobrim desnim ‘‘calf kickom‘‘. Sredinom runde vidjeli nakratko su borci završili u klinču, a Makhachev je 20-ak sekundi kasnije došao do rušenja i pokušavao je uzeti leđa Volkanovskom. Australac se opet sjajno obranio i zauzeo je dominantnu poziciju u klinču uz ogradu kaveza. Nevjerojatnom lakoćom Volkanovski se izvlačio iz situacije na koje niti jedan borac do sada nije imao odgovor. Prilikom razdvajanja iz klinča, Volkanovski je bacio nekoliko silovitih udaraca i desnicom je lijepo pogodio Islama. Borba se vratila u obračun s distance, a Islam je lijepo pogodio lijevim laktom. 30 sekundi prije kraja runde Makhachev je u jednoj razmjeni završio na podu, ali ne u nokdaunu. Ekspresno se Dagestanac vratio u stojku, ali Volkanovski je uspio pogoditi još jednim udarcem i dileme više nije bilo. Alexander Volkanovski itekako može ravnopravno parirati i gledali smo tri runde na najvišoj mogućoj razini. Prava uživancija za MMA fanove.

4. runda

Akcija je početkom četvrte runde stala na nekoliko sekundi nakon što je Volkanovski pogodio Makhacheva u međunožje, ali bio je to nenamjeran i ne naročito snažan udarac. Nakon minutu i pol četvrte runde, Makhachev je napokon prezentirao hrvački repertoar na koji nas je navikao. Fantastično je ušao u ‘‘double leg‘‘ rušenje, srušio je Volkanovskog, a dok se Volkanovski pokušavao izvući, Makhachev mu je uzeo leđa, zaključao je ‘‘body triangle‘‘ i Volkanovskog je čekao težak nastavak runde. Smiješio se Volkanovski iz podređene pozicije, ali bio je na dobrom putu za izgubiti ovu rundu. Volkanovski se osjećao vrlo smireno, čak je i razgovarao s Makhachevim, a niti u jednom trenutku Islam mu nije prijetio ‘‘submissionom‘‘. Zadao je Makhachev nekoliko udaraca, ali udarce je povremeno zadavao i Volkanovski. Jako puno je Volkanovski pričao, ali nije se uspijevao izvući. Makhachev je također imao ponešto za reći i nasmijao se nakon jednog pokušaja izvlaćenja od strane Volkanvoskog. Volk je samo dodatno podigao atmosferu u Perthu nakon što je ispogađao Makhacheva s još nekoliko udaraca u situaciji gdje mu je Makhachev kontrolirao leđa.

5. runda

Makhachev je u petu rundu ušao kao favorit prema koeficijentima kladionica, a rundu je otvorio lijepim udarcem ljevicom. Volkanovski je krenuo u ofenzivu, ali ‘‘pojeo‘‘ je lijevo koljeno u tijelo prilikom jednog neopreznog napada. Makhachev je prezentirao udaračke vještine na vrlo visokoj razini u ovoj borbi, a posebno opasni bili su njegovi udarci koljenom u petoj rundi. Volkanovski je nakon razmjena u klinču izašao s posjekotinom iznad lijevog oka, a Makhachev je imao jako lijep pokušaj ‘‘double leg‘‘ rušenja nedugo poslije. Još je ljepša bila obrana Volkanovskog, ali Volk se mučio u stojci tijekom pete runde i nije uspijevao ničim konkretnijim pogoditi Islama. Makhachev je imao novi pokušaj rušenja, ovaj put ‘‘single legom‘‘, ali Volkanovski je prezentirao kako se neutraliziraju ovakvi pokušaji rušenja. Pokušao je Volkanovski i srušiti Makhacheva, ali snaga Islama Makhacheva nije popustila niti drugom polovicom pete runde. Volkanovski je pritiskao, a 70-a sekundi prije kraja runde dogodio se možda i jedan od najzanimljivijih trenutaka u borbi. Volkanovski je desnicom uzdrmao Makhacheva koji je završio na tlu i Volk je završio u gornjoj poziciji iz zatvorenog garda, minutu prije kraja borbe. ‘‘Ground and poundom‘‘ okončao je Volkanovski ovu borbu.

Kakav meč smo gledali! Dvojica najboljih boraca na rosteru pružili su nam 25 minuta na nevjerojatnoj razini i u nevjerojatnom tempu. Niti jedan od dvojice boraca nije razočarao i prava je šteta što je netko morao izgubiti. Nažalost, taj netko bio je Alexander Volkanovski.

Jednoglasnom odlukom sudaca (48-47, 48-47, 49-46) slavio je Islam Makhachev i upisao je prvu obranu titule u lakoj kategoriji. Volkanovski je nadišao sva očekivanja, pružio je fantastičan meč, ali suci su ipak vidjeli Makhacheva kao nešto boljeg borca.

Ovime je završila serija od 22 uzastopne pobjede Alexandera Volkanovskog, a prvak perolake kategorije upisao je prvi poraz pod okriljem UFC-a u svom 13. nastupu.

Islam Makhachev s druge strane došao je do 12. pobjede zaredom i ukupno 24. u 25. profesionalnom nastupu. Publika u Perthu ispratila je proglašenje pobjednika uz negodovanje, ali Makhachev je zaslužio pobijediti unatoč fantastičnom nastupu Volkanovskog i vrlo vjerojatno će preuzeti prvo mjesto na UFC-ovoj ‘‘P4P‘‘ ljestvici.

Volkanovskom preostaje povratak u perolaku kategoriju gdje ga čeka Yair Rodriguez. Meksikanac je danas postao privremenim prvakom perolake kategorije, a fantastičnom izvedbom porazio je Josha Emmetta.

Izvještaj te borbe možete pročitati OVDJE, a rezultate kompletnog UFC 284 eventa možete pročitati ispod ovog teksta.

UFC 284 - rezultati:

Glavni dio priredbe:

Alexander Volkanovski def. Islam Makhachev via jednoglasnom odlukom sudaca (49-46, 49-46, 48-47)

Yair Rodriguez def. Josh Emmett via submission (trokut gušenje) - R2, 4:19

Jack Della Maddalena def. Randy Brown via submission (RNC) - R1, 2:13

Justin Tafa def. Parker Porter via KO - R1, 1,06

Jimmy Crute vs. Alonzo Menifield završilo je neriješenim ishodom

Preliminarni dio priredbe:

Modestas Bukauskas def. Tyson Pedro via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 29-28 x2)

Joshua Culibao def. Melsik Baghdasaryan via sub (RNC) - R2, 2:02

Kleydson Rodrigues def. Shannon Ross TKO - R1, 0:59

Jamie Mullarkey def. Francisco Prado via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x3)

Jack Jenkins def. Don Shainis via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x2, 29-28)

Loma Lookboonmee def. Elise Reed via submission (RNC) - R2, 0:44

Blake Bilder def. Shane Young via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x2, 29-28)

Elves Brenner def. Zubaira Tukhugov via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28, 28-29, 30-27)

Linker
07. svibanj 2024 01:07