UFC

Kamaru Usman: ‘GSP je poput sjene koja se nadvila nad ovu diziviju, a nema se namjeru više boriti‘

Kamaru Usman

 Rodin Eckenroth/Getty images/Profimedia
Predugo je Kanađanin vladao UFC-ovim velterom da bi ga se tako lako ostavilo sa strane

Georges St-Pierre dugo je bio UFC-ov prvak velter kategorije. Točnije, od prosinca 2007. do studenog 2013. godine, kad se povukao nakon borbe protiv Johnyja Hendricksa. Ono što je bitno je to da se povukao bez poraza. Iako su titulu nakon njega držali Hendricks pa Robbie Lawler, a onda i Tyron Woodley, GSP je konstantno bio tu s pričama o eventualnom povratku. I niti jedan prvak nije mogao biti miran po tom pitanju, svi su se zapravo nadali Georgesovom povratku i borbi za potvrdu tko je uistinu najbolji.

To se nije dogodilo. Georges se 2017. godine vratio, ali tek da se obračuna s Michaelom Bispingom za titulu srednje kategorije. Osvojio je taj pojas, a onda ga ostavio i konačno se povukao. U međuvremenu je prvak postao trenutno najdominantniji MMA borac svijeta, Kamaru Usman. Iako je Kanađanin zatvorio svoju knjigu, nije ni Usman mogao ostati imun na utjecaj koji je on ostavio u diviziji.

"Georges je kao neka sjena nad ovom divizijom, kao netko tko ju je obuzeo. Barem vjerujem da je bio, odnosno da više nije. Kad je Tyron Woodley bio prvak, postojala je ta sjena, kao i dok je to bio Robbie Lawler. Svi znaju kako je on prvak koji nikad nije izgubio pojas, a konstantno je bio tu negdje, bio je u treningu. Mogao si reći da je konstantno tu negdje i nitko nije mogao biti uvjeren da se neće vratiti. To vam je kao sad s Khabibom. On je obuzeo laku kategoriju jer je otišao kao neporaženi prvak, znate na što mislim?", rekao je Usman u Full Send podcastu.

On više ne razmišlja o eventualnoj borbi protiv Georgesa. Jasno mu je da ovaj napokon više nije toliko aktivan i da realne šanse za povratak više nema, posebno ne povratak gdje bi se borio protiv borca u naponu snage, kakav je Kamaru trenutno.

"GSP to ne želi, siguran sam u to i to mi je u redu. Pustio sam da taj brod otplovi, budući da je on u mirovini. Pustite ga da uživa u svom miru te da pije i jede što god on želi", rekao je Usman, koji ispred sebe ima itekako dobrog posla. Titulu je do sada obranio pet puta, no dvojicu izazivača morao je riješiti po dva puta. Lista onih koji tek dolaze podosta je velika, a on se većim prvakom od GSP-a može potvrditi ako ostvari više obrana titule u nizu. Georges ih je imao devet.

Linker
17. travanj 2024 04:46