UFC

Khabib Nurmagomedov za milijun dolara kupio uhodanu MMA promociju

Khabib Nurmagomedov
 Aleksey Nikolskyi / Sputnik / AFP
Svoje prve poslovne poteze nakon umirovljenja povukao je UFC-ov prvak Khabib Nurmagomedov

Točno milijun dolara odlučio je Khabib Nurmagomedov uložiti u svoj prvi veliki posao unutar borilačkog sporta. To je svota koji je platio dosadašnjim vlasnicima Gorilla Fighting Championship promocije, s kojom su on i njegov pokojni otac već imali bliske suradnje te je od sada on vlasnik iste.

Informacija je to koju su prenijeli ruski mediji, ali službena bi trebala postati u srijedu 2. prosinca, za kada je Nurmagomedov najavio medijsku konferenciju. Ono što je za sada poznato je kako će on promijeniti ime promocije. Gorila će postati orao te će ona od iduće godine nositi ime Eagle Fighting Championship. Ipak, kraticu EFC nismo sigurni hoće li moći ponijeti, budući da se tako već zove najveća afrička borilačka promocija (Extreme Fighting Championship).

GFC je do sada održao 29 priredbi, krenuvši u proljeće 2017. godine pod imenom Battle on Volga. U prosincu iduće godine mijenjaju ime u ovo pod kojim se djelovalo do sada. Za prosinac imaju planirane još dvije priredbe, GFC 30 i GFC 31, nakon čega će Nurmagomedov preuzeti kontrolu nad promocijom.

Do sada su u GFC-u nastupali gotovo svi borci iz njegovog Eagles MMA tima te su se neki od njih (Umar i Usman Nurmagomedov te Tagir Ulanbekov) preko njihovog borilišta promovirali do velikih promocija, a Khabib i njegovi kolege koji nastupaju u UFC-u su redovno bili uvaženi gosti na događanjima. U GFC-u su nastupili i neki hrvatski borci, gdje posebno pamtimo Ivicu Truščeka, koji je nastupio na 20. priredbi protiv Shamila Zavurova.

Moguće je kako se i u vezi ovog posla krije Khabibova poruka Dani Whiteu, kojom je najavio njihov sastanak. Već ranije je rekao kako namjera ostati u bliskom kontaktu s UFC-om, radi boraca iz njegovog tima, a sad se lako može pretpostaviti kako će pokušati dogovoriti suradnju s UFC-om ili ugovor o emitiranju borbi njegove promocije na Fight Pass servisu.

GFC trenutno ima prvake u sedam muških i tri ženske kategorije, a priredbe su održavali ponajviše diljem Rusije, no isto tako u Kazahstanu, Uzbekistanu i Armeniji. Khabib je najavio širenje na arapske zemlje, koje imaju sve jače MMA tržište i interes za samim sportom.

Linker
08. svibanj 2024 01:46