UFC

Khabibov nasljednik dominantan protiv Moisesa, Miesha Tate bolja nego ikad!

Islam Makhachev
 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Čak osam od ukupno deset borbi nije dočekalo sudačku odluku na priredbu prepunoj sjajnih finiša

Deset borbi održalo se u UFC Apex dvorani u sklopu UFC on ESPN 26 priredbe. Borba Milesa Johnsa i Andersona dos Santosa otpala je u zadnji tren zbog problema s COVID-om u timu dos Santosa. Priredbu su predvodili borci lake kategorije, devetorangirani Islam Makhachev (20-1, 9-1 UFC i Thiago Moises (15-5, 4-3 UFC).

Prva runda nije obilovala s puno akcije. Islam je kontrolirao sredinu kaveza i konstantno tjerao Moisesa uz žicu kaveza. Pogodio je nekoliko dobrih low kickova, a boksačke kombinacije činili su mu uglavnom direkti. Drugom polovicom runde, borci su dosta vremena proveli u klinču, no konkretni udarci nisu se dogodili. Oko minutu prije kraja runde, Makhachev dolazi do prvog rušenja te ostatak runde provodi kao gornji u gardu Brazilca.

Moises početkom druge runde pušta kočnicu te puno agresivnije i konkretnije baca svoje udarce. Miksao je kickove s boksačkim tehnikama te je naveo Islama da počne tražiti rušenje iz klinča. Međutim Brazilac je bio taj koji dolazi do sjajnog rušenja ''double-legom'', a činilo se da bi mogao uzeti i leđa Dagestanca nakon ''scramblea''. Međutim, Islam je pokazao mirnoću, sjajno se izvuko i ponovno završio u dominantnoj poziciji, odnosno na leđima Moisesa. Makhachev kontrolira Brazilca do kraja runde, a pet sekundi prije kraja dolazi do ''full-mounta'' iz kojeg pokušava doći do poluge na ruci Brazilca, no vremena je premalo.

Treća runda donosi puno borbe u klinču, a Thiago Moises ne djeluje fizički inferiorno. Naprotiv, on je taj koji većinu runde drži Islama pritisnutog uz kavez, no pomalo ostaje dojam kako se Makhachev niti ne trudi izaći iz te pozicije. Minutu i pol prije kraja runde Islam se pokreće, ponovno dolazi na leđa protivnika i ruši ga. Moises je u parteru napao nogu Makhacheva, no daleko je to bilo od konkretne prijetnje za submission.

Islam u četvrtoj rundi brzo dolazi do rušenja, nakon manje od minutu borbe. Iako Makhachev vidno dominira i kontrolira borbu, ostaje dojam kako bi uistinu mogao biti aktivniji i konkretniji s udarcima na podu. Međutim, Khabibov nasljednik ponovno je došao do leđa svog protivnika te ga ugušio ''RNC-om'' sredinom četvrte runde. Time postaje prvi borac koji je završio Thiaga Moisesa u MMA borbi. Po završetku borbe prozvao je Rafaela dos Anjosa, a poslao je poruku cijeloj kategoriji:

''Možete bježati, no ne možete se sakriti'', rekao je Islam Makhachev u razgovoru s Paulom Felderom.

Sunaslovna borba večeri ponudila je povratak bivše prvakinje Mieshe Tate nakon gotovo pet godina pauze od profesionalnog sporta. ''Cupcake'' se umirovila 2016. godine nakon dva poraza u nizu, no 34-godišnjakinja spremna je za još jedan pohod na vrh. Njena protivnica Marion Reneau (9-8-1, 5-7-1 UFC) trenutno je 12-rangirana borkinja UFC-ove bantam kategorije i djelovala je kao dobar kandidat za povratničku borbu Mieshe Tate.

Prve četiri minute borbe prošle su bez pretjerane akcije. Miesha je u borbu ušla nešto pasivnije od protivnice što je i očekivano s obzirom na dugu pauzu. Ipak, nakon četiri minute borkinje ulaze u jednu otvorenu razmjenu, a nakon klinča završavaju u parteru. Tate je završila kao gornja i iako ne nanosi naročito štetu niti pogađa nešto konkretno, vjerojatno odnosi prvi rundu.

Druga runda započinje u sličnom tonu u kojem je protekla većina prve runde. Borkinje se bore s distance i ne pogađaju previše udaraca. Međutim, Miesha Tate nakon dvije minute odlučuje hrvati i ''double-leg'' rušenjem uspijeva odvesti Marion Reneau u parter. Reneau se pokušala obraniti i hvatanjem za kavez, no nakon sudačkih opomena, Tate ju uspijeva podići i oboriti na pod. Dobro je ''Cupcake'' radila iz gornje pozicije te je mirno privela rundu kraju. Djeluje kako bivša prvakinja sigurno kroči ka novoj pobjedi.

Miesha je vratila svoj osjećaj za borbu tokom prve dvije runde i u treću rundu ulazi izuzetno odlučno i agresivno. Konstantno se kreće prema naprijed, sjajno pogađa te ubrzo dolazi do novog rušenja. U parteru je došla do dominantne pozicije uz žicu kaveza te je nemilosmrdnim ''GNP-om'' došla do pobjede tehničkim nokautom. Odličan nastup Mieshe Tate koja se vratila izuzetno motivirana nakon gotovo pet godina pauze te je postala prva borkinja koja je završila Marion Reneau. Peti poraz u nizu za 44-godišnjakinju ujedno je i njen zadnji jer je Marion Reneau ostavila rukavice u kavezu te se umirovila. Nije ostvarila san da postane UFC prvakinjom, no njen životni put i karijera inspiracija su koja će poslužiti mnogima.

Od ostalih borbi s glavnog dijela priredbe vrijedi istaknuti bivšeg KSW-ovog prvaka u lakoj kategoriji, Mateusza Gamrota (19-1-0, 2-1 UFC). ''Gamer'' je bez ikakvih problema savladao veterana Jeremyja Stephensa (28-19-0, 16-18 UFC). Očekivalo se kako će Poljak tražiti svoje klasično rušenje hvatajući gležanj protivnika i upravo to se i dogodilo već u ranoj fazi borbe. Borci su završili u parteru, a Gamrot kimurom tjera Stephensa na tapkanje nakon samo 65 sekundi borbe.

Rodolfo Vieira (8-1-0, 2-1 UFC) vratio se pobjedama nakon šokantnog poraza ''giljotinom'' protiv Anthonyja Hernandeza u veljači ove godine. Brazilski BJJ majstor gušenjem u trećoj rundi borbe savladao je Dustina Stoltzfusa (13-3-0, 0-2 UFC).

Billy Quarantillo (16-3-0, 4-1 UFC) pružio je fantastičan nastup protiv Gabriela Beniteza (22-9-0, 6-5 UFC). Američki borac perolake kategorije u prosincu 2020. godine izgubio je od Gavina Tuckera no čini se kako ga je taj poraz motivirao na veliki napredak i totalno je dominirao borbom protiv Beniteza. Točno 100 značajnih udaraca pogodio je Quarantillo naspram 57 Benitezovih, a triput je Billy i rušio meksičkog borca. Valja napomenuti kako je Benitez prezentirao srčanost kakva se od jednog Meksikanca i očekuje. Međutim, završetak borbe poprilično je nekonvencionalan i rijetko viđen. Billy Quarantillo došao je do tehničkog nokauta u trećoj rundi iz ''back controla'', no u situaciji gdje je on bio u donjoj poziciji. Sigurno je kako će ova borba biti nagrađena nekim bonusom, jedino je upitno hoće li to biti onaj za borbu večeri ili će samo Quarantillo biti nagrađen za izvedbu večeri.

Na preliminarnom dijelu priredbe Daniel Rodriguez upisao je brzi nokaut protiv Prestona Parsonsa nakon nešto manje od četiri minute prve runde. Još brža bila je borkinja slamka kategorije Amanda Lemos. Brazilka je nakon samo 35 sekundi nokautirala Meksikanku Montserrat Ruiz.

Kompletne rezultate UFC on ESPN 26 priredbe pročitajte pri dnu teksta.

UFC on ESPN 26 - rezultati:

(-70 kg) Islam Makhachev def. Thiago Moisés via submission - Round 4, 02:38

(-61.5 kg) Miesha Tate def. Marion Reneau via TKO - Round 3, 01:53

(-70 kg) Mateusz Gamrot def. Jeremy Stephens via submission - Round 1, 01:05

(-84 kg) Rodolfo Vieira def. Dustin Stolzfus via submission - Round 3, 01:54

(-66 kg) Gabriel Benítez def. Billy Quarantillo via KO/TKO, Round 3, 03:40

(-77 kg) Daniel Rodriguez def. Preston Parsons via KO/TKO, Round 1 03:47

(-52.5 kg) Amanda Lemos def. Montserrat Ruiz via KO/TKO, Round 1, 00:35

(-61.5 kg) Sergey Morozov def. Khalid Taha via jednoglasna sudačka odluka

(-57 kg) Malcolm Gordon def Francisco Figueiredo via jednoglasna sudačka odluka

(+93 kg) Rodrigo Nascimento def. Alan Baudot via KO/TKO - Round 2, 1:29

Linker
22. travanj 2024 06:53