UFC

Kineski nokauter pobjesnio što nije ušao na službeni ranking

Li Jingliang
Najbolji kineski MMA borac, Li Jingliang, prošlog je vikenda u Szenzhenu ostvario najveću pobjedu svoje karijere. Nokaut je slavio protiv Elizeu Zaleskog Dos Santosa, do tada 14. borca službene ljestvice. Unatoč tome i činjenici da se nalazi u sjajnom nizu, Kinez nije našao svoje mjesto na službenoj ljestvici UFC-ove velter kategorije.

Pobjeda na kineskom Fight Nightu bila je Liu Jingliangu (17-5, 9-3 UFC) sedma u posljednjih osam borbi. Da bi taj podatak izgledao još bolje, svakako vrijedi navesti kako je pet od tih sedam pobjeda ostvario nokautom, dok je jedini poraz doživio u vrlo neizvjesnoj borbi protiv Jakea Matthewsa, no i tad je uzeo bonus za borbu večeri. Uostalom, u posljednjih šest borbi bonus je uzeo pet puta. No, ništa od toga nije mu bilo dovoljno da mu se ostvari ono u što je nakon posljednjeg nastupa bio siguran.

Zapravo, kako je savladao rangiranog borca u dotadašnjem nizu od sedam pobjeda, očekivano je bilo kako će Jingliang ući na službenu rang ljestvicu velter kategorije, čime bi postao prvi Kinez kojem je to uspjelo. No, on se tamo nije našao. Naime, situacija je takva da je Dos Santos ispao s poretka, time je Vicente Luque skočio s 15. na 14. mjesto, a novi borac na ljestvici je - Neil Magny!

Ne bi to bilo ništa čudno da se nije dogodilo ono gore navedeno, odnosno da Jingliang nije ostvario najveću pobjedu svoje karijere, i to protiv do tada rangiranog borca. Drugi dio koji pokazuje sav apsurd ovog načina rangiranja (rang liste stvara 14 raznih novinara svojim pojedinačnim glasovanjem te zbrajanjem bodova) je to što je na ljestvicu ušao Neil Magny. Što se tiče kvalitete, ne bi tu trebalo biti nikakvog prigovora, Magny je sjajan borac. No, isto tako je to borac koji nije nastupio deset mjeseci i trenutno se nalazi pod istragom USADA-e nakon doping pada.

Uistinu ne treba čuditi žestoka reakcija kineskog borca na izostavljanje. Vjerojatno se svi slažemo da je tamo trebao biti. Osim kombinacije ovih 14 novinara. Službene rang ljestvice možete vidjeti na OVOM linku.

Linker
25. travanj 2024 09:36