UFC

Koliko su težili na dan borbe? Paulo Costa vratio je 13,5 kilograma nakon vaganja, jedan borac ipak ga je nadmašio

Paulo Costa

 Sean M. Haffey/Getty images/Profimedia
Javno su objavljeni podaci o kilažama svih sudionika UFC 298 eventa

Skidanje kilograma u MMA-u izazvalo je bezbroj diskusija koje dijele MMA fanove na dvije strane. Jedni nemaju ništa protiv takve prakse, ali nekako su puno brojniji oni koji smatraju da se radi o ‘‘varanju‘‘, nepotrebnoj praksi štetnoj za zdravlje i nečemu što bi trebalo biti zabranjeno.

Nema sumnje, skidanje kilaže mukotrpan je proces koji ostavlja posljedice po zdravlje sportaša, ali problem je što niti jedna velika MMA organizacija zasad nije uspjela pronaći rješenje za ovu situaciju.

Uvede li se vaganje na sam dan borbe, nekoliko je potencijalnih rizika. Prije svega, neki borci nastavili bi skidati kilažu čak i u tom slučaju, a ulazak u kaveza prije oporavka od skidanja kilaže bio bi još štetniji za zdravlje. Također, tu su i organizacijski problemi. Padne li borac vagu neposredno prije borbe ili nekoliko sati prije samog eventa, dolazimo do situacije gdje organizacija u posljednji tren može ostati bez važnog meča na ‘‘fight cardu‘‘.

Sve ideje imaju svoje prednosti i mane te se nebrojeno puta raspravljalo o raznoraznim prijedlozima. Zasad je sve ostalo manje-više isto i MMA borci još uvijek skidaju velike količine kilograma kako bi mogli nastupati u željenim težinskim kategorijama.

Osim što skidaju velike količine kilograma ususret borbama, borci neposredno nakon vaganja uspijevaju i vratiti gotovo sve izgubljene kilograme. Dokaz toj tvrdnji svakako su podaci proizašli nakon UFC 298 eventa koji se održao prije 11 dana u Anaheimu.

Podaci atletske komisije u Kaliforniji postali su javno dostupni i u tablicama možete vidjeti koliko su svi sudionici UFC 298 priredbe vratili kilograma samo 36 sati nakon službenog vaganja.

Zapanjujući su podaci uz ime Paula Coste, ali i Geoffa Neala. Paulo Costa na službenom vaganju težio je 185,5 ‘‘pounda‘‘, dok je na dan borbe težo čak 215,2 ‘‘pounda‘‘. Ukupno 13,47 kilograma Costa je vratio za samo 36 sati, što je povećanje za 16 posto u odnosu na kilažu sa službenog vaganja.

Geoff Neal napravio je skok za 18 posto! Američki velteraš u petak se pojavio na vaganju sa 170,5 ‘‘pounda‘‘ tjelesne težine, a u borbu je ušao teživši 200,8 ‘‘pounda‘‘. 13,74 kilograma je Neal dobio od vaganja do borbe i bio je čak 9,16 kilograma teži od svog protivnika Iana Garryja.

Paulo Costa bio je 3,44 kilograma teži od Roberta Whittakera, ali zanimljivo je da su Neal i Costa izgubili svoje mečeve protiv osjetno lakših protivnika.

Puno kilograma vratili su Ilia Topuria i Alexander Volkanovski također. Njih dvojica borili su se za pojas u perolakoj kategoriji, a u kavez su ušli osjetno teži nego na službenom vaganju. Topuria je dignuo kilažu za 16 posto. Na vaganju je težio 144,5 ‘‘lbs‘‘, dok je na dan borbe vaga pokazala 167,2 ‘‘pounda‘‘. 10,3 kilograma Topuria je dobio nakon službenog vaganja.

Alexander Volkanovski na službenom vaganju je bio identične težine kao Topuria (144,5 ‘lbs‘), a na dan borbe težio je 166,2 ‘‘pounda‘‘. 450 grama teži bio je Topuria tijekom međusobnog obračuna.

Neki borci nisu imali tako drastične oscilacije, a teškaš Junior Tafa pojavio se u kavezu lakši nego na službenom vaganju. 900 grama izgubio je Tafa nakon službenog vaganja.

Kompletne tablice s podacima možete pogledati ispod ovog teksta.

Linker
23. travanj 2024 08:19