UFC

Kontroverzni laktovi i službeno više nisu ilegalni u MMA pravilima! Javio se Jones: ‘Dana, moramo obrisati taj poraz!‘

Jon Jones vs. Matt Hamill

 Combat Mma
Mnogi suci i analitičari oduvijek su govorili protiv ovog pravila. Ukoliko su dozvoljeni ‘‘standardni‘‘ laktovi, ne postoji niti jedan razlog da ‘’12-6‘‘ ne bude dozvoljen

Mnogi će se složiti da MMA pravila koja trenutno imamo nisu savršena, ali vjerojatno su najbolja koja smo ikada do sada imali. Neka od njih su uvijek predmet rasprave, odnosno, njihova interpretacija, ali oko jedna stvari se MMA javnost uvijek gotovo jednoglasno slagala.

Famoznog 5. prosinca (dvanaesti mjesec) 2009. godine Jon Jones doživio je svoj prvi i jedini profesionalni poraz. Način na kojeg ga je doživio bio je još više nevjerojatan; u ‘‘mountu‘‘ protivnika nanoseći mu štetu. Ono što je Jones koristio bili su takozvani zloglasni ‘’12-6‘‘ laktovi, koji su godinama bili ilegalna tehnika unutar unificiranih pravila.

Međutim, danas je za ljubitelje ove tehnike veliki dan. Naime, Asocijacija boksa i borilačkih sportova, kao i Atletska komisija Kalifornije, službeno su objavili kako od sada ‘’12-6‘‘ laktovi više nisu ilegalna tehnika. Drugim riječima, jednom kada ova dopuna stupi na snagu, borci će u kavezu smjeti koristiti ‘’12-6‘‘ laktove.

Datum kojeg ova promjena stupa na snagu jest 1. studenog (jedanaesti mjesec), a naveli su kako će atletska komisija svake zemlje imati pravo odlučivati hoće li prihvatiti ovu promjenu ili neće.

Inače, mnogi suci i analitičari oduvijek su govorili protiv ovog pravila. Ukoliko su dozvoljeni ‘‘standardni‘‘ laktovi, ne postoji niti jedan razlog da ‘’12-6‘‘ ne bude dozvoljen, pogotovo kada uzmemo u obzir na sve ostale stvari koje su dozvoljene unificiranim pravilima.

Na ovu vijest, naravno, reagirao je i sam Jon Jones, te je napisao: ‘‘Neporažen tad, neporažen sad. Dana White, moramo maknuti taj poraz iz knjiga iz povijesti.‘‘

Linker
05. rujan 2024 14:13