UFC

Legendarni UFC-ov nokauter o razlazu s USADA-om: ‘Jedna stvar je jako problematična i nikako mi se ne sviđa!‘

Matt Brown

 USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Network/ddp Usa/profimedia
Matt Brown govorio je o ulozi Georgea Pira - bivšeg FBI-evog agenta koji će u novoj UFC-ovoj antidopinškoj shemi biti ključna osoba pri donošenju odluka o eventualnim kaznama za borce

Pored svih previranja na "fight cardu" nadolazeće UFC 294 priredbe, vijest koja je prošlog tjedna zatresla svijet slobodno borbe svakako je ona o prekidu osmogodišnje suradnje između Američke antidopinške agencije i UFC-a. Izvršni direktor USADA-e, Travis Tygart, tvrdio je da je odnos s UFC-om postao "neodrživ" uglavnom zbog situacije oko Conora McGregora, dok su Hunter Campbell, kao glavni poslovni direktor UFC-a i Jeff Novitzky, kao viši potpredsjednik promocije, takve navode okarakterizirali uznemirujućima, odnosno "odvratnima" i "lažnima". Istaknuli su kako je razlaz s USADA-om bio u pripremi prije nego što je McGregor došao u središte pozornosti, a istom su prilikom ustvrdili kako će od siječnja 2024., UFC-ov antidopinški program voditi Drug Free Sport International.

Spomenuta tvrtka bit će zadužena za prikupljanje uzoraka, pri čemu bi Dr. Daniel Eichner, vodeći stručnjak u predmetnom području i glavni odgovorni u laboratoriju Svjetske antidopinške agencije, trebao ponijeti ulogu znanstvenog savjetnika. Bivši agent FBI-a, George Piro, trebao bi, nadalje, preuzeti dužnost neovisnog administratora i "de facto" biti ključna osoba u samom donošenju odluka koje se tiču eventualnih kazni za borce u UFC-ovom rosteru.

Novitzky je pohvalio Pira kao "osobu s najvišom razinom integriteta i vjerodostojnosti koju možete zamisliti" i nazvao ga legitimnim "američkim herojem", no spomenuta razina integriteta i vjerodostojnosti pomalo su došle u pitanje nakon što je otkriveno da je Piro, koji inače intenzivno trenira brazilski jiu-jitsu i dobro poznaje MMA scenu, zapravo član American Top Teama, gdje dijeli dvoranu s brojnim UFC-ovim borcima. Ta korelacija i potencijalni sukob interesa problematizirani su u brojnim američkim medijima, a o cijeloj se priči sada očitovao i Matt Brown, UFC-ov veteran i čovjek s drugim najvećim brojem isporučenih nokauta u povijesti organizacije.

"Dakle, UFC je odlučio da je George Piro Glavni. Nitko drugi nema pravo glasa. Kada ih netko pita o njegovom kredibilitetu i integritetu, njegov odgovor je na razini: ‘Vjeruj mi, brate‘. To je vrlo problematično i to mi se jednostavno nije svidjelo. Sve čemu se nadam u cijeloj ovoj stvari, a nažalost se svi možemo samo nadati jer opet nemamo kolektivne pregovore i zapravo nemamo prava glasa u svemu ovome, jest da će ovo biti pošteno koliko može biti. Taj George Piro ne pomaže borcima American Top Teama jer trenira pored njih", rekao je Brown u razgovoru za MMA Fighting.

"The Immortal" je svjestan, a na što su prethodno upućivali i brojni drugi njegovi kolege, kako postoje borci kojima golemi financijski resursi omogućavaju da koriste nedozvoljene supstance i, uz pomoć vrhunskih liječnika, timova i logistike, na koncu prođu neopaženo odnosno nekažnjeno. Iskusni UFC-ov nokauter ne očekuje da će se to ikada promijeniti, bez obzira na to tko će u UFC-u brinuti o testiranjima.

"To je igra mačke i miša, ali mačka nikada neće uhvatiti miša. Ako imate novca i sredstava da uzmete te stvari, možete ih uzeti. Postoje načini da to učinite. Postoje momci koji će to uvijek učiniti. Uvijek postoje tipovi koji će pobijediti sustav, i uvijek će imati prednost u odnosu na tipove koji to ne mogu. Jednakim uvjeti za sve? To ne postoji. Jedini jednaki uvjeti bili bi da se dopusti svima da to rade. se dopust svima da to rade. Pokušavate riješiti problem koji nije rješiv. To je kao rat protiv droge u Americi. Pokušavate zaustaviti nešto što se ne može zaustaviti", zaključio je 42-godišnji američki borac.

Linker
28. travanj 2024 03:23