UFC

BJ Penn opleo po GSP-ju i ostalim UFC-ovim prvacima: ‘Osvojio sam pojas na pivu i hot dogu‘

BJ Penn

 Tim Wright/MEGA/The Mega Agency/Profimedia
Bivši prvak UFC-ove lake i velter kategorije smatra da su ostali prvaci osvajali titule koristeći doping

B.J. Penn nerijetko se navodi kao jedan od velikana ovog sporta, ali mlađe generacije znaju ostati zbunjene nakon što bace pogled na njegov omjer pobjeda i poraza.

Penn je 16 puta došao do pobjede u svojoj karijeri, a gubio je čak 14 puta. Dva njegova meča završila su neriješenim ishodom. Međutim, treba uzeti u obzir nekoliko faktora.

Penn je karijeru završio sa sedam uzastopnih poraza koje je upisivao nakon što je izašao iz svog ‘‘primea‘‘, a gotovo cijelu karijeru Penn je proveo boreći se protiv elitnih boraca. B.J. Penn osvajao je i UFC-ovu titulu u dvije različite težinske kategorije (laka i velter), a u lakoj kategoriji pojas je triput uspješno branio.

Dan-danas tri obrane titule rekord su lake kategorije, a Penn dijeli rekord s Bensonom Hendersonom, Frankiejem Edgarom i Khabibom Nurmagomedovim. Titula u velter kategoriji vjerojatno je još impresivnije Pennovo postignuće, jer Penn se borio s osjetno većim i fizički snažnijim Mattom Hughesom. Vještina je nadjačala snagu u tom meču i Penn je Hughesa porazio ‘‘submissionom‘‘ u prvoj rundi.

Ono što B.J. Penn navodi kao svoje veliko postignuće jest činjenica da nikada nije imao problema s dopingom. Ovaj legendarni borac putem Instagrama je ostavio komentar u kojem je napisao:

‘‘Ja sam došao do pojasa na pivu i hot dogu. Bog nije stvorio puno ovakvih poput mene! Jedini koje da su osvojili pojas bez dopinga bili smo ja i Michael Bisping. Ja sam ujedno jedini koji je došao do UFC-ove titule u lakoj i velter kategoriji, a to sam napravio bez dopinga. To je bez dileme moje najveće postignuće.‘‘, poručio je Penn pritom pohvalivši i Michaela Bispinga.

Jedan od većih Pennovih rivala tijekom karijere bio je Georges St-Pierre, po mnogima najveći borac u povijesti MMA-a. GSP također nikada nije bio pozitivan na doping, ali njegova karijera odvijala se prije dolaska USADA-e i rigoroznijih doping kontrola. Jedan od Pennovih pratitelja pratitelja napisao je Pennu kako je zaboravio navesti GSP-ja u svojoj poruci, a Penn je sarkastično odgovorio:

‘‘I Liver Kinga također.‘‘, pritom aludirajući kako se dugo vjerovalo da ‘‘Liver King‘‘ također ne koristi steroide, ali kasnije je sve došlo na vidjelo.

image

Komentar o GSP-ju

Instagram (bj Penn)

‘‘Liver King‘‘ je inače muškarac koji se zapravo zove Brian Johnson, a poznat je kao svojevrsni ‘‘influencer‘‘ koji promiče zdrav i primitivan način života.

‘‘Liver King‘‘ je uvjeravao svoje fanove kako njegova građa nije zasluga nedozvoljenih supstanci, ali prošle godine je u javnost procurila lista steroida koje koristi. B.J. Penn očito vidi i GSP-ja kao jednog od onih koji se prikazuje kao ‘‘čist‘‘ borac, ali zapravo je gradio karijeru na nedozvoljenim supstancama.

Linker
01. svibanj 2024 06:20