UFC

Leon Edwards ostao na tronu velter kategorije! Ponovno je pobijedio Usmana i po prvi puta obranio titulu

Leon Edwards

 Instagram (leon Edwards)
Obojica su imali svojih trenutaka, no Edwards je ipak bio nešto konktetniji te je pobijedio jednog od najboljih velteraša ikad

Večerašnju UFC 286 priredbu predvodila je velika trilogija između Kamarua Usmana i Leona Edwardsa. U osmom mjesecu prošle godine Edwards je u posljednjoj minuti borbe teško nokautirao Usmana i spriječio ga u pokušaju da po šesti puta obrani titulu, a taj ‘‘high kick‘‘ je nešto čega se svi jako dobro sjećamo.

U prepunoj londonskoj O2 Areni su se u kavezu ova dvojica ponajboljih velteraša svijeta obračunala za titulu u velter kategoriji, a Edwards je po prvi puta pokušao obraniti ono što je Usmanu lani uzeo. Sada je Edwards prvi puta obranio titulu, a kako je to učinio, pročitajte u nastavku:

Prva runda

Rukavice nisu dotaknuli, a borbu je Usman otvorio uzevši centar. Edwards je krenuo napadati ‘‘low kickovima‘‘ i prednjim direktom, a Kamaru je bio nešto rezerviraniji. Prijetio je Edwards rušenjem, ali to je počeo činiti i Usman. Nekoliko dobrih ‘‘low kickova‘‘ je pogodio Edwards, no Usmanov pritisak je postajao sve jači. Druga polovica runde je bila nešto nižega tempa, a Leon je jednom pokušao udarac koji mu je sve donio u prošloj borbi. Edwards je pogodio nekoliko udaraca u tijelo što je Usman jako osjetio, a na trenutak se se i sagnuo. Uz žicu je Usman krenuo u rušenje, no Edwards ga je obranio. Nastavio je Edwards s tim udarcem u tijelo, a do kraja runde ih je sjelo nekoliko.

Druga runda

Nastavio je Edwards raditi ‘‘low kickovima‘‘, a jedan je zalutao i u međunožje. Nešto je pasivnije Usman otvorio ovu rundu, a taj udarac u tijelo je ponovno pronalazio metu. Dobrim je direktom Usman pogodio, ali Edwards je vratio koljenom kojim je malo uzdrmao Usmana. Desnicom je Usman pogodio, a zatim srušio Edwardsa. Uz žicu su ustali, a Usman je nekoliko udaraca pogodio. Edwards je pokušao rušiti Usmana, ali nije u tome uspio nego se ovaj lagano obranio. Zadnjim direktom je pogodio i Edwards, no statistika značajnih udaraca je bila na strani Usmana.

Treća runda

Usman je malo stisnuo gas te je krenuo malo intenzivnije nego u prethodnoj rundi, a već je Edwardsa srušio u prvoj minuti. Ustao je Edwards, a našli su se uz žicu. Usman je pokušao opet srušiti, a Edwards je uhvatio žicu te ih je Herb Dean razdvojio i oduzeo jedan bod Edwardsu zbog ilegalnog poteza. Edwardsovo glavno oružje je postao taj ‘‘low kick‘‘ kojeg je savršeno pogađao, no Usmanov direkt je isto jako dobro pronalazio metu. Usman je dobio još jedan udarac u genitalije. Borba je uskoro nastavljena, a Usman je primio teško koljeno od strane Edwardsa. Nekoliko dobrih udaraca je pogodio i Kamaru, a krajem runde je Usman bezuspješno pokušao srušiti Edwardsa.

Četvrta runda

Usman je opet krenuo nešto rezerviranije, a Edwards je napadao to problematično koljeno Usmana. Dobar kroše je pogodio Kamaru, a tempo je u prvoj polovici runde bio niži nego u prethodnima. Na trenutak su završili u parteru nakon što se Usman poskliznuo, a nastavili su borbu na nogama. Edwards je pogađao te ‘‘low kickove‘‘, dok je Usman više išao na pritisak na nogama. Edwardsu je prošlo nekoliko direkata, a nakon toga je Usman uspio srušiti Edwardsa. Nedugo nakon toga je ustao i pogodio dobar direkt, a Usman je išao po novo rušenje. Nije mu prošlo, ali Edwards je svejedno izgledao pomalo umorno.

Peta runda

Edwards je pokušao onim svojim ‘‘high kickom‘‘, ali Usman ga je blokirao. Pokušao je Kamaru rušiti uz žicu, ali Edwards je dobrim direktom pogodio što je Usman osjetio. Sjelo je ponovno to koljeno a nakon toga i lakat, a sad je i Usman izgledao malo sporije. Uz žicu je Usman krenuo po još jedno rušenje, no do njega nije došao. Edwards je nastavio s ‘‘low kickovima‘‘, a Usman je još jednom bezuspješno pokušao srušiti. Minutu i pol prije kraja Usman je ipak došao do rušenja, ali nije uspio zadržati Edwardsa dolje. Usman ga je odveo na žicu gdje je ponovno htio doći do rušenja, ali su završili samo u klinču.

Pobjedu je odnio većinskom sudačkom odlukom Leon Edwards (48-46, 48-46, 47-47) te je došao do prve obrane titule!

Nakon borbe je blizu kaveza došao Colby Covington, a Usman je rekao da još uvijek nije gotov i da se s Edwardsom vidi ponovno. Također, rekao je da će u kavez ući uskoro.

UFC 286 - Rezultati priredbe

Glavni dio

Leon Edwards def. Kamaru Usman via većinskom sudačkom odlukom

Justin Gaethje def. Rafael Fiziev via većinskom sudačkom odlukom (live blog)

Gunnar Nelson def. Bryan Barberena via sub (armbar) (R1, 4:51)

Jennifer Maia def. Casey O’Neill via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27, 29-28 x2)

Marvin Vettori def. Roman Dolidze via jednoglasnom sudačkom odlukom(29-28 x2, 30-27)

Preliminarni dio

Jack Shore def. Makwan Amirkhani via sub (RNC) (R2, 4:27)

Chris Duncan def. Omar Morales via podijeljenom sudačkom odlukom (30-27, 28-29, 29-28)

Yanal Ashmoz def. Sam Pattersion via first-round KO (1:15)

Muhammad Mokaev def. Jafel Filho via submission (RNC) (R3, 4:52)

Lerone Murphy def. Gabriel Santos via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28 x2, 28-29)

Christian Leroy Duncan def. Dusko Todorovic via first-round TKO (ozljeda)

Jake Hadley def. Malcolm Gordon via first-round TKO (1:01) | Watch finish

Joanne Wood def. Luana Carolina via podijeljenom sudačkom odlukom (28-29, 30-27, 29-28)

Jai Herbert vs. Ludovit Klein ruled majority draw (29-27, 28-28 x2)

Veronica Hardy def. Juliana Miller via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27 x3)

Linker
19. travanj 2024 18:50