UFC

Lewis ‘ugasio‘ Blaydesa i postao najuspješniji nokauter u UFC povijesti, teški porazi veterana

Lewis vs. Blaydes
 Screenshot
Šampionske ambicije Curtisa Blaydesa ugašene su aperkatom Derricka Lewisa početkom druge runde

Prepun iznenađenja, uzbuđenja i prekida završio je UFC Fight Night 185, a ono najveće iznenađenje priuštila je glavna borba. Derrick Lewis još jednom je bio otpisan, da bi upravo u takvoj situaciji pokazao koliko je opasan te koliko mu zapravo malo treba da pronađe udarac kojim će sve riješiti.

Očekivalo se da će Blaydes ovu borbu riješiti hrvanjem i nije mu dugo trebalo da po prvi put krene u rušenje. No, Lewis ga je dočekao i pogodio te uzdrmao, a upravo to bio je ključan trenutak ove borbe. Blaydes je upozoren na ono što mu se može dogoditi te je odmah počeo izgledati puno opreznije i neodlučnije nego u početku. Tako je prva runda prošla većinom u borbi na nogama, gdje je Blaydes koristio svoj direkt za prikupljanje bodova, a poneki stidljivi pokušaj ulaska u rušenje bio je neuspješan.

Dobro je Blaydes otvorio drugu rundu. Ušao je u Lewisa i uhvatio mu nogu te se činilo da bi mogao preseliti borbu na pod, ali "Black Beast" i taj pokušaj odlično brani, nakon čega se još jednom vraća na sredinu. Vidjevši koliko je ovog puta bio blizu, Blaydesu kao da se vratila hrabrost pa je nedugo nakon toga još jednom krenuo u rušenje i tu je napravio pogrešku. Lewis ga je dočekao i pogodio aperkatom, odmah ga ugasivši na nogama. Došlo je do još par udaraca u parteru, no to je greška suca Herba Deana koji je bio predaleko da bi prekinuo u istom trenutku kad je Blaydes bez svijesti aterirao na pod. Lewis je tako došao do 12. pobjede nokautom otkako je član UFC-a, što je najviše u povijesti (zajedno s Vitorom Belfortom). Osim toga je ponovno postao relevantan kandidat za napad na titulu, ali je i otvorio put za Jona Jonesa, koji sad u svojim šampionskim ambicijama neće imati "smetnju" pobjedničkog niza Curtisa Blaydesa.

U sunaslovnoj borbi vidjeli smo vrlo zanimljiv ženski okršaj i pomalo iznenađujuću jednoglasnu odluku sudaca. Vieira je većinu prve runde dominirala na podu, iako je primila više udaraca, da bi Ruskinja preuzela kontrolu u drugoj rundu, uvjerljivo ju osvojivši na nogama. Ipak, Brazilka se vraća u trećoj, uz još jednu dominaciju do pred sami kraj, kad se Yana okrenula i došla u gornju poziciju, odakle je izvukla nekoliko sjajnih udaraca, ali prekasno za završetak. Očekivala se odluka kojom bi Brazilka na račun dominacije i kontrole uzela pobjedu, ali zapravo se dogodilo suprotno. Sva tri suca nagradila su količinu štete koju je Yana napravila te je pobjeda pripala njoj. Sudačke kartice pokazale su kako su čak dva suca treću rundu dala Yani, i to na račun tih posljednjih pola minute, što će mnogi smatrati pomalo suludim. Statistika kaže kako je Vieira četiri minute i 14 sekundi posljednje runde imala kontrolu iz gornje pozicije.

Dominantnu pobjedu vrhunskim grapplingom upisao je Derrick Minner protiv Charlesa Rose, ali glavni program su zapravo obilježile preostale dvije teškaške borbe. Zapravo, porazi dva veterana od boraca koje možemo smatrati novim licima kategorije. Chris Daukaus taktički je zrelo odradio borbu protiv Alekseija Oleinika, obranivši par pokušaju rušenja, čekajući da se 43-godišnji Rus umori, nakon čega ga je pomno biranim udarcima malo po malo dovršavao. Ukupno mu je za pobjedu trebalo manje od dvije minute. Malo više trebalo je Tomu Aspinallu, koji je u prvoj rundu bacio Andreija Arlovskog u velike probleme, no bivši prvak se obranio te ušao u drugu rundu, u kojoj ga je Englez iznenadio. Nakon kratke serije, Aspinall je vidio kako se Bjelorus sve više okreće pa je iskoristio priliku doći mu na leđa te uhvatiti gušenje na koje je Arlovski gotovo instantno tapkao. Glavni program priredbe donio je još pobjedu Phila Hawesa sudačkom odlukom protiv Nassourdinea Imavova.

Na uvodnom dijelu održalo se šest borbi, a čak prvih pet završilo je prekidom. Pobjednici su rekod bili Sergey Spivak, Aiemann Zahabi, Casey O'NeilJulian Erosa i John Castaneda te Jared Gordon koji je uvodni program završio pobjedom jednoglasnom sudačkom odlukom protiv Dannyja Chaveza.

UFC Fight Night 185 - Rezultati

Derrick Lewis def. Curtis Blaydes - KO (R2 1:26)
Yana Kunitskaya def. Ketlen Vieira - jednoglasna sudačka odluka
Darrick Minner def. Charles Rosa - jednoglasna sudačka odluka
Chris Daukaus def. Aleksei Oleinik - TKO (R1 1:55)
Phil Hawes def. Nassourdine Imavov - jednoglasna sudačka odluka
Tom Aspinall def. Andrei Arlovski - SUB (R2 1:09)

Jared Gordon def. Danny Chavez - jednoglasna sudačka odluka
John Castañeda def. Eddie Wineland - TKO (R1 4:44)
Julian Erosa def. Nate Landwehr - TKO (R1 0:56)
Casey O'Neill def. Shana Dobson - TKO (R2 3:41)
Aiemann Zahabi def. Drako Rodriguez - KO (R1 3:05)
Sergey Spivak def. Jared Vanderaa - TKO (R2 4:32)

Linker
23. travanj 2024 12:27