UFC

Magomed Ankalaev ususret meču protiv Santosa: ‘Nadam se napadu na titulu nakon ove borbe‘

Magomed Ankalaev

 Screenshot (youtube, Ufc)
Dagestanac je trenutno šesti u poretku izazivača UFC-ove poluteške kategorije

Dva dana dijele nas od UFC Fight Night 203 priredbe. UFC-ov event u Apexu predvode Magomed Ankalaev i Thiago Santos. Radi se o borbi visokorangiranih poluteškaša. Ruski borac trenutno je šesti u poretku izazivača, dok je Santos jedno mjesto bolje rangiran.

Oba borca preferiraju borbu u stojci i lako je moguće da gledamo izuzetno zanimljiv meč. Magomed Ankalaev (16-1-0, 7-1 UFC) jedan je od najvećih potencijala poluteške kategorije. 29-godišnjak iz Dagestana debitirao je 2018. godine pod okriljem UFC-a. Ipak, neslavno je prošao na priredbi u Londonu. Sve do zadnjih desetak sekundi, Ankalaev je dominirao u meču protiv Paula Craiga, no Škot je pred kraj meča uhvatio Dagestanca u ''trokut gušenje'' i doslovno jednu sekundu prije kraja, meč je službeno završio tapkanjem Ankalaeva.

Bio je to poprilično nes(p)retan poraz, no svi su vidjeli da je Ankalaev izrazito kvalitetan borac. To je potvrdio u narednih sedam nastupa u kojima je svaki put slavio. Posljednju borbu odradio je 30. listopada (deseti mjesec) protekle godine, a jednoglasnom odlukom pobijedio je Volkana Oezdemira. Ankalaev je sve bliže napadu na titulu, a nada se da će pobjedom protiv Santosa zaslužiti tu priliku.

''Sudjelovanje u 'main eventu' smatram uspjehom. Drago mi je da su mi UFC-ovi čelnici dali priliku da predvodim event. Jako sam blizu tituli i ništa me ne može omesti. Fokusiran sam na borbu i na titulu. Mislim da ovisi o tome kako ću pobijediti, na kakav način ću savladati Thiaga. Nadam se da ću dobiti 'title shot' nakon ove borbe.'', rekao je Ankalaev na konferenciji za medije uoči ove priredbe.

Glover Teixeira trenutno je prvak poluteške kategorije, a pojas će braniti 11. lipnja (šesti mjesec) protiv Jirija Prochazke. Tko će biti sljedeći izazivač nakon tog meča, ne može se sa sigurnošću reći, ali dojam je kako će se Aleksandar Rakić i Jan Blachowicz boriti za poziciju idućeg izazivača. Ankalaev će vjerojatno trebati još jednu pobjedu, ukoliko i dođe do pobjede ovaj vikend.

Thiago Santos sredinom 2019. godine borio se za pojas, no Jon Jones slavio je podijeljenom sudačkom odlukom u vrlo tijesnom meču. Očekivalo se kako će Santos vrlo brzo doći do nove prilike za napasti titulu, posebno nakon tako dobrog nastupa protiv jednog od najboljih boraca ikad. Međutim, Santos je prvo prošao teške operacije oba koljena, a nakon povratka, porazili su ga Glover Teixeira i Aleksandar Rakić. ''Marreta'' se time dodatno udaljio od samog vrha, no u desetom mjesecu prošle godine vratio se pobjedama. Santos je jednoglasnom odlukom savladao Johnnyja Walkera, a sada se nada ući u pobjedničku seriju.

''Ankalaev je čvrst tip, nema dileme. Ali ovdje sam da se borim protiv najboljih na svijetu. Ovo je samo još jedan meč za mene i uzbuđen sam. On (Ankalaev) je dobar borac i ima moje poštovanje, radi se o velikom izazovu, no ja sam ovdje da dokažem kako mogu pobijediti bilo koga u kategoriji te postati prvakom.'', rekao je Santos.

Priredba koju predvode Santos i Ankalaev započinje u subotu u 22:00h. Glavni dio priredbe ('main card') starta jedan sat iza ponoći, a borbu Ankalaeva i Santosa možemo očekivati u nedjelju iza 03:00 sata ujutro.

Linker
20. travanj 2024 22:59