UFC

Max Holloway imenovao četvoricu najvećih MMA boraca u povijesti: Khabib i Jones izostavljeni su s te liste

Khabib Nurmagomedov

 TASS/ddp USA/Profimedia
Velikan UFC-ove perolake kategorije pojasnio je zašto bira baš ovu četvorku

Koliko se samo puta slagao takozvani "Mount Rushmore MMA-a", teško je i prebrojati. Zapravo se radi o listi četvorice najvećih boraca u povijesti ovog sporta, a često se nameće pitanje koji su argumenti za selektiranje boraca.

Jesu li to isključivo rezultati, iako i tu dolazi do konfuzije. Što nosi najveću težinu? Je li to broj obrana pojasa, neporaženost, načini na koje se dolazilo do pobjeda, broj pobjeda ili je sve jednako vrijedno? Zatim, kod selekcije boraca za Mt. Rushmore neki stavljaju fokus na kompletan trag koji su borci ostavili u ovom sportu.

Tako jedan Jon Jones recimo ima vjerojatno najimpresivnije rezultate iza sebe, ali i višestruke padove na doping, kao i skandale koji ga prate izvan kaveza. Neki ga zbog toga isključuju iz konkurencije za "najvećeg ikad", dok drugi smatraju da on mora imati svoje mjesto "za stolom" među velikanima.

Conor McGregor borac je koji rezultatima ne spada u isti koš s Jonesom, Georgesom St-Pierreom, Demetriousom Johnsonom, Khabibom Nurmagomedovim itd., ali Conor je dosegao popularnost kakvoj se nitko od MMA boraca nije ni približio. Puno je tu dilema oko liste najvećih, a svoje mišljenje dao je i Max Holloway, također velikan ovog sporta.

"Rekao bih da je Demetrious Johnson definitivno tu, zatim Anderson Silva, GSP (Georges St-Pierre) i moramo dodati Forresta Griffina jer je on pomogao da UFC bude stavljen na mapu, odnosno da dobiju pozornost. Ono finale ‘TUF-a‘ protiv Stephana Bonnara na Spike TV-u bila je ogromna stvar za UFC i zato biram ovu četvoricu. Ta četvorica apsolutne su životinje.", započeo je Holloway, a zatim je u tom intervjuu za Stake dodatno odao poštovanje Demetriousu Johnsonu.

"Kada pričate o Demetriousu Johnsonu, ludo mi je kako ljudi umanjuju njegovu vrijednost jer se borio u muha kategoriji. Taj tip iz muha kategorije bi vas prebio. Puno većih tipova misle kako se mogu nositi s njim, imate ove raznorazne influencere koji vrište: ‘Imam 120 kilograma, on je na 57 kg...‘. Brate, Demetrious Johnson bi uzeo tvoj prednji križni ligament i tvoju ruku, a zatim bi ih odnio kući. Nakon toga bi se vratio i rasjekao bi tvoju glavu ako poželi. Ne možeš ništa učiniti po tom pitanju, on je takva zvijer.", rekao je Max.

Holloway je time aludirao na Bradleyja Martyna, poznatog YouTubera koji je u više navrata javno isticao da može pretući Demetriousa Johnsona, samo zato jer je fizički znatno krupniji od njega.

Uglavnom, Max Holloway izostavio je imena poput Jonesa i McGregora s ove liste, a to je samo još jedan pokazatelj kako se sve svodi na ukuse i subjektivni odabir argumenata koje pojedinac smatra najbitnijima u ovakvim odabirima. Forrest Griffin ime je koje se neće često naći u ovakvim izborima, ali kao što Holloway navodi, meč između Griffina i Bonnara lansirao je UFC u "mainstream" i to se mora cijeniti.

Linker
22. listopad 2024 10:45