UFC

‘Mighty Mouse‘ detaljno ispričao kako je zaratio s UFC-om: ‘Prijetili su gašenjem kategorije‘

Demetrious Johnson

 Screenshot (youtube, Mma Fighting)
Jedan od najvećih boraca u povijesti MMA-a, još 2018. godine prešao je u ONE Championship

Dana White ovog tjedna izjavio je kako su ‘‘napravili ogromnu pogrešku‘‘ jer nisu zadržali Shanea Burgosa. Jedan od atraktivnijih boraca perolake kategorije napustio je UFC nakon isteka ugovora i otišao je u PFL.

Nije se teško složiti s Whiteom da se radi o propustu, ali kakav su tek propust napravili u 10. mjesecu 2018. godine. UFC je tada odlučio pustiti Demetriousa Johnsona u ONE Championship organizaciju, a u suprotnom smjeru došao je Ben Askren. Dakle, UFC je pustio jednog od najvećih boraca u povijesti, a doveli su Bena Askrena koji je pod okriljem UFC-a upisao jednu kontroverznu pobjedu i dva poraza, od kojih je jedan najbržim nokautom u povijesti promocije. Askren se nakon ta tri meča umirovio, a nedugo poslije je nokautiran i od strane Jakea Paula u boksačkom ringu.

Demetrious Johnson s druge strane i dalje pruža vrhunske nastupe, a pod okriljem ONE-a je upisao tri pobjede i jedan poraz. Pobjedu je upisao i u specijalnom meču protiv Rodtanga Jitmuangnona. ‘‘Mighty Mouse‘‘ otpušten je iz UFC-a u doba kad je UFC ozbiljno razmišljao o raspuštanju muha kategorije, ali kasnije su odustali od te ideje, a ostali su bez jednog od najvećih ikad. Dojam je kako Johnson ne žali zbog toga, a u prilikom gostovanja u MMA Houru otkrio je kako su se čelnici UFC-a, točnije Dana White, ponašali prema njemu u nekim trenucima.

Sve je započelo još 2016. godine kad su UFC-ovi čelnici odlučili organizirati ‘‘The Ultimate Fighter‘‘ za borce muha kategorije, a pobjednik bi dobio priliku boriti se za pojas. Pobjednici TUF-a obično su nagrađivani potpisom ugovora s promocijom, a ne ‘‘title shotom‘‘ i Demetriousu nikako nije bila jasna ta ideja.

‘‘Igrao sam igricu i ‘streamao‘ sam na Twitchu. Netko me tada na Twitchevom chatu upitao: ‘Hej, jesi li čuo za ono što rade s TUF-om?‘ Ja nisam imao pojma o čemu se radi, a zatim mi je pojašnjeno kako če okupiti prvake muha kategorije iz raznih organizacija, oni će se boriti međusobno, a pobjednik će se boriti protiv mene. Ja sam rekao da je to ‘tako glupo‘. Pitao sam se što je s tipovima koji imaju pet pobjeda u nizu? Što s Josephom Benavidezom. Hoće li ti tipovi (iz TUF-a) samo preskočiti red? To sam sve rekao, a već sljedeći dan dobio sam poziv Dane Whitea.‘‘, započeo je DJ, a zatim je prepričao što se dalje događalo.

‘‘Dana White nikada me nije zvao dok sam bio u UFC-u. Tada me ipak nazvao i rekao je: ‘Ti glupane! Upravo si upropastio cijelu stvar koju smo sređivali za tebe! Bla, bla bla‘, a ja sam odgovorio: ‘Da, a ja sam to sve saznao od nepoznatog tipa na Twitchu i dao sam mu svoje iskreno mišljenje‘. White me tada pitao jesam li dobio poziv Seana Shelbyja, a ja sam rekoa da nisam. Ubrzo je prekinuo poziv, a ja sam sljedeći dan dobio poziv od Seana Shelbyja, ali prekasno. Matt Hume (Johnsonov trener) mi je govorio da prihvatim krivicu, ali ja sam odbijao. Nisam ništa krivo učinio. To je bila moja prirodna reakcija na vijesti koje sam tada saznao od fana. Moram li skrivati svoje osjećaje? Nakon toga sam postajao sve dosljedniji samom sebi te sam postao izravniji i iskreniji. I evo, sada sam ovdje gdje jesam.‘‘

Johnson je posljednji nastup za UFC odradio u kolovozu 2018. godine, a Henry Cejudo porazio ga je podijeljenom sudačkom odlukom u vrlo tijesnom meču. DJ je ubrzo nakon toga napustio UFC, a muha kategorija ipak je opstala. Međutim, kategorija je jedno vrijeme bila pred gašenjem i čelnici UFC-a prijetili su Demetriousu na taj način.

‘‘Htjeli su da se borim protiv T.J. Dillashawa, a ja sam pristao za jedan milijun dolara. Stvar je bila u tome da smo moj trener i ja znali da on ne može skinuti kilažu za muha kategoriju i tražili smo da u ugovoru bude stavka koja garantira da se borimo za njegov pojas u bantamu, ako on ne uspije skinuti kilažu za muha kategoriju. UFC je to odbio, a mi smo zatim odbili meč. Oni su mi nakon toga rekli: ‘Okej, ugasit ćemo tvoju kategoriju‘. Ja sam tada rekao da ću se boriti protiv T.J.-a za milijun dolara i da će to biti ‘superfight‘. Oni su odbijali i govorili su da će ugasiti kategoriju. ‘Pa zatvorite ju onda!‘, bio je moj odgovor. Oni to nisu odradili, a ja sam tada javno istupio s priopćenjem.‘‘, pojasnio je Johnson.

Njegovo priopćenje koje spominje bilo je objavljeno sredinom 2017. godine, a kompletnu verziju (na engleskom jeziku) možete pročitati OVDJE. Ukratko, Johnson se požalio na tretman od strane UFC-a te je otkrio brojne detalje kroz koje UFC manipulira njime i njegovom karijerom.

Tu su kola krenula nizbrdo, a Johnson je u ovotjednom gostovanju u MMA Houru pojasnio kako je uvijek pokušavao biti osoba s kojom je lako surađivati i nije htio komplicirati stvari. Međutim, kad je UFC počeo nametati svoje interese, pritom ne mareći niti malo za njegove, Johnsonu je prekipjelo i zapitao se gdje su njegova moć i utjecaj koje bi trebao imati sa statusom prvaka. Naravno da ih nije imao i sve su odlučivali UFC-ovi čelnici. Ubrzo je došlo do prekida suradnje i rastanka, a Johnson ne žali, nego je zahvalan na svemu što se dogodilo.

‘‘Bilo je to ludo vrijeme. Ja sam super zahvalan na prilici koju sam dobio, jer da nisu pokrenuli muha kategoriju, ja ne bih bio u ovoj poziciji. 11 uzastopnih obrana titule, poluga protiv Rayja Borga, bila je to sjajna platforma za nastupati i ja sam izvukao najbolje iz svega toga. Možda nisam prodao četiri milijuna PPV-ova, ali kad je došlo vrijeme da uđem u kavez i napravim ‘show‘, upravo to sam i napravio.‘‘, zaključio je Demetrious Johnson.

Johnsona 27. kolovoza (osmi mjesec) čeka revanš protiv Adriana Moraesa za titulu prvaka u ONE-ovoj muha kategoriji. Adriano Moraes nokautirao ga je u četvrtom mjesecu protekle godine, a radi se o borcu koji ima značajnu prednost u veličini nad Johnsonom. Ipak, ako neki borci može savladati takve razlike i poteškoće, onda je to Demetrious Johnson koji uistinu pruži ‘‘show‘‘ svaki put kad nastupi. UFC je puno izgubio onog dana kad su ga zamijenili za Bena Askrena.

Linker
12. travanj 2024 15:21