UFC

Misterij Stipe Miočića: Hoće li se najveći UFC-ov teškaš ikad više boriti?

Daniel Cormier vs. Stipe Miočić III

 ZUMAPRESS.com/MEGA/The Mega Agency/Profimedia
Devet i pol mjeseci prošlo je od Stipinog drugog gubitka UFC titule prvaka teške kategorije

Borbe UFC-ove teške kategorije se ugovaraju, dok sam vrh miruje. Tako možemo opisati ono što se događalo većinu vremena otkako je Francis Ngannou nokautirao Stipu Miočića, osvojivši pojas UFC prvaka. Bilo je to 27. ožujka prošle godine, a niti mjesec dana nakon toga izjavio je Miočić kako zna gdje je pogriješio te kako će napraviti promjene nakon kojih će postati noćna mora svih UFC-ovih teškaša. I tu je zapravo gotovo sve po pitanju Miočića i njegove borilačke karijere stalo.

Promocija je zastala u problemima s prvakom i njegovim ugovorom pa se on još uvijek nije borio, ali to će napokon napraviti 22. siječnja, ako ne dođe do nekog neočekivanog preokreta. U međuvremenu su Ciryl Gane i Derrick Lewis odradili borbu za privremenog prvaka, a ta je titula pripala Francuzu, koji će ju gore spomenutog datuma pokušati pretvoriti u onu pravu.

Što se u međuvremenu događa s Miočićem? Prije svega vrijedi spomenuti kako on od 18. svibnja na svom Instagram profilu, a na kojem je itekako aktivan, nije objavio niti jednu borilačku fotografiju iz dvorane, uz uvjet da nije u pitanju neka reklamna kampanja. Ne možemo ga vidjeti niti na objavama njegovog Strong Style tima, što odmah navodi na pitanje trenira li Stipe još uvijek? Znamo da posjeduje jako dobro opremljenu dvoranu u svom domu, no opet je pitanje koliko je aktivan te kolika mu je motivacija. Da netko ne zna o kome je riječ i da ode na njegov Instagram profil mogao bi vrlo lako zaključiti da je riječ o obitelji privrženom čovjeku koji se bavi podcastom, a ne o donedavnom UFC prvaku i najuspješnijem teškašu najveće svjetske MMA promocije uopće.

A što ako je to istina? Što ako je Miočić izgubio motivaciju, izgubio volju za treningom i borbama? Neupitno znamo da je jako dobro zaradio, a po spomenutom Instagram profilu vidimo da je i dalje vrlo atraktivan sponzorima, budući da snima i objavljuje puno reklama. Dakle, poligon za miran i siguran život ima. U kolovozu je napunio 39 godina, prošao je puno toga i možda je uistinu vrijeme za smiriti se. Dakle, što ga može dovesti nazad u pravi borilački trening i sve odricanje koje on uvjetuje te na kraju u Octagon?

Bila bi to svakako borba za UFC titulu prvaka teške kategorije, onu koju je izgubio, a koju želi vratiti nazad u svoje vlasništvo. Zapravo, samo ta spoznaja da posjeduje taj pojas mu znači više od revanširanja Francisu Ngannouu. Osim toga, kad je situacija u takvim borbama 1:1, trilogija je nešto prema čemu se realno treba ići.

Ipak, nama se čini da UFC nema nikakvu namjeru Miočiću dati tu borbu. I moramo biti realni te reći kako je to apsolutno legitimno. Miočić je čovjek s najviše uspješnih obrana teškaše titule i time zaslužuje neke privilegije, no isto tako se moramo prisjetiti da je već dobio privilegiju pokušati vratiti pojas odmah u idućoj borbi nakon što ju je izgubio. Riječ je o drugoj borbi trilogije protiv Daniela Cormiera, koju je pobjedom u trećoj borbi potvrdio. Tko god on bio, ne možemo zaključiti čime je zaslužio da to još jednom ponove, posebno jer je nakon toga imao tek jednu uspješnu obranu, protiv istog čovjeka.

Miočiću ne ide u prilog niti popis njegovih borbi. Od početka 2018. godine do danas on se borio samo protiv dva čovjeka, Ngannoua i Cormiera. Ako odemo malo dalje u povijest vidjet ćemo podosta bolnu činjenicu da je Andrei Arlovski jedini čovjek kojeg je Miočić u Octagonu savladao, a da je i dalje član UFC-a. Overeem, Dos Santos, Werdum, Hunt, Maldonado, Gonzaga, Nelson, Del Rosario, De Fries, Beltran. Neki su u mirovini, neki u drugim promocijama, neki u drugom sportu, a jedan s popisa nažalost više nije među nama. Iz ovoga je lako zaključiti kako je Ngannou jedini rangirani UFC borac protiv kojeg se Stipe borio.

Dakle, realno je očekivati da on treba odraditi još barem jednu borbu u međuvremenu. Prozivao ga je Derrick Lewis, ali je brzo ugovorio drugu borbu, proziva ga redovno Curtis Blaydes, ali teško da je i on borac koji će Miočića motivirati na to da se u Octagonu pojavi onaj pravi Stipe koji će odraditi posao na pravi način, a ne borac koji će porazom okaljati jedno od najvećih MMA imena.

Stipe za sada po tom pitanju šuti. Imao je nekoliko intervjua od ljeta do danas, no oni su bili copy/paste svega rečenog u prvom. Stipe želi vratiti naslov prvaka u svoje vlasništvu, želi borbu za titulu. Jedino ime na koje je još napravio kakav-takav mig je Jon Jones. Borba protiv njega bila bi dovoljno velika i bez titule, da se za nju može natjerati na spartanski život. Iz obiteljske idile i opuštene zajednice nije lako ponovno pobjeći u kaos. Kaos kojim si se stvorio takav život, ali kaos u koji nema potrebu ponovno se vraćati.

Hoćemo li od Stipe napokon nešto dobiti nakon borbe Ngannoua i Ganea? Nadamo se, ne sumnjamo kako će borbu pratiti, a onda bi mogao i kvalitetno reagirati. To mora napraviti prije nego fanovi zaborave da je on tu. Jer njihovo pamćenje je kratkotrajno, posebno ako nekoga dugo nema u Octagonu pa kakva god taj borac bio legenda. A Stipe Miočić to svakako je.

Linker
13. lipanj 2024 16:48