UFC

Najveći UFC-ov event pretvara se u najveći UFC-ov promašaj? Sve je manje opcija za jubilarni event

Dana White (desno) | Conor McGregor (gore lijevo) | Leon Edwards vs. Belal Muhammad (dolje lijevo)

 Screenshot (instagram, Conor Mcgregor) | Handout/Getty Images/Profimedia | Louis Grasse/Zuma Press/Profimedia
UFC 300 event sve je bliže, a dojam je da UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ nemaju adekvatne opcije za opravdati očekivanja

Tko će predvoditi UFC 300 event? Radi se o ‘‘gorućem‘‘ pitanju među MMA fanovima, a dojam je kako UFC-ovi čelnici i ‘‘matchmakeri‘‘ također traže odgovor na to pitanja.

13. travnja (četvrti mjesec) na rasporedu je UFC 300 event. Dakle, nešto više od tri mjeseca dijele nas od priredbe koja bi trebala ponuditi nezaboravan spektakl. Svaki stoti UFC-ov ‘‘PPV‘‘ event uvijek nosi velika očekivanja i ne sumnjamo da UFC-ovi čelnici žele da UFC 300 bude najveći MMA event u ovoj kalendarskoj godini.

Kako sada stvari stoje, njihovi planovi neće se ostvariti. Naime, UFC-u nedostaje adekvatnih opcija kojima bi popunili ‘‘main card‘‘, a posebno im nedostaje borba koja bi predvodila tako velik event.

Opcija koju smo svi očekivali, ali nećemo ju dobiti

Conor McGregor nameće se kao najbolja opcija, ali ostavlja dojam nerealne opcije u ovom trenutku. Irac je prilikom dočeka 2024. godine obznanio kako će se u kavez vratiti tek 29. lipnja (šesti mjesec), a protivnik će mu biti Michael Chandler. Ako ‘‘Notorious‘‘ govori istinu, nećemo ga gledati na UFC 300 eventu.

Naravno, nekoliko je upitnika u vezi Conorove izjave. Prije svega, uvijek treba biti skeptičan kad su u pitanju Conorove ‘‘bombastične‘‘ najave. Dodamo li da je McGregor svoj povratak obznanio tijekom ‘‘najluđe večeri‘‘ u kalendarskoj godini, a pritom je vidno uživao ispijajući vino, teško je povjerovati da McGregor govori istinu. Uostalom, valjda bi i UFC potvrdio njegove navode da se radi o ugovorenom meču, ali službene potvrde zasad nema.

McGregor dakle ostaje kao moguća opcija, ali male su šanse da ćemo upravo njega gledati kao predvodnika UFC 300 eventa. I tu dolazimo do problema.

UFC-u nedostaje superzvijezda koja može nadomjestit McGregora

Koliko god McGregor bio sportski irelevantan proteklih par godina, UFC nema veću zvijezdu od ‘‘Notoriousa‘‘. McGregorov povratak u kavez privući će široku masu, a teško je na UFC-ovom rosteru pronaći borca koji može parirati po tom pitanju.

Meč između Jona Jonesa i Stipe Miočića poslužio bi kao dostojna alternativa. S jedne strane kaveza stajao bi ponajveći borac svih vremena, a nasuprot njega Stipe Miočić, najveći teškaš u povijesti UFC-a. Ogroman meč po svim parametrima, ali Jon Jones navodno neće u kavez sve do ljeta. Tešku ozljedu pretrpio je drugom polovicom desetog mjeseca protekle godine i nerealno je očekivati da će se vratiti već u četvrtom mjesecu.

Neki će napomenuti kako je UFC raskrstio s USADA-om počevši od 1. siječnja (1. mjesec) ove godine, ali sumnjamo da će taj potez ubrzati povratak Jona Jonesa u kavez. Što se Miočića tiče, za njega je najpametniji potez čekati povratak Jonesa i njegov sljedeći nastup zapravo ovisi o tome kada će Jones biti spreman za meč.

Israel Adesanya, Islam Makhachev, Charles Oliveira, Sean O‘Malley, Alex Pereira, Khamzat Chimaev, složit će se mnogi, ovo su trenutno najveće UFC-ove zvijezde, izuzev McGregora.

Islam Makhachev prije nekoliko dana osobno je otpisao nastup na UFC 300 eventu. Naime, 10. ožujka (treći mjesec) započinje ovogodišnji ramazanski post i traje sve do 8. travnja (četvrti mjesec). Ako bi pristao nastupiti na UFC 300 eventu, Makhachev bi završni dio priprema proveo u postu, a sam je odbacio tu mogućnost.

‘‘Spreman sam uništiti nekog u ožujku (treći mjesec), ili se vidimo nakon ramazana.‘‘, poručio je Islam.

Dakle, Makhacheva možemo otpisati, a nastavno na to, vjerojatno nećemo gledati ni Charlesa Oliveiru na UFC 300 eventu.

Khamzat Chimaev iz istih razloga kao Makhachev mogao bi propustiti nastup na UFC 300 priredbi, a Seana O‘Malleyja definitivno možemo prekrižiti, jer njega u trećem mjesecu čeka meč na UFC 299 eventu.

Preostaju Alex Pereira i Israel Adesanya. Pereira je aktualni prvak poluteške kategorije, a teško je reći vide li UFC-ovi čelnici meč između njega i Jamahala Hilla dovoljno velikim za ‘‘main event‘‘ na UFC 300 spektaklu. Šuška se o borbi između Pereire i Toma Aspinalla za status privremenog prvaka u teškoj kategoriji, a to je ipak nešto zvučniji meč koji bi mogao predvoditi tako veliku priredbu. Međutim, male su šanse da će Pereira dobiti šansu za takav meč.

Povratak Israela Adesanye nakon poraza od Seana Stricklanda nešto je ponajbolje što UFC može ponuditi, barem s marketinške strane. ‘‘Izzy‘‘ je najavio kako će uzeti dulju pauzu nakon što ga je Strickland detronizirao, ali vjerujemo da ga UFC može privući ‘‘main eventom‘‘ na UFC 300 priredbi.

No, s kime bi se Adesanya borio? Dricus Du Plessis i Sean Strickland borit će se 20. siječnja (1. mjesec) na UFC 297 eventu, a poprilično je optimistično očekivati da bi pobjednik tog meča bio spreman nastupiti već na UFC 300 priredbi.

Du Plessis je protekle godine već bio u sličnoj situaciji i odbio je boriti se protiv Adesanye 2,5 mjeseca nakon pobjede nad Whittakerom. S druge strane, Sean Strickland bi vjerojatno pristao nastupiti i na UFC 300 eventu, ali izgubi li od Dricusa, ta prilika vjerojatno mu neće biti niti ponuđena.

Novi meč između Pereire i Adesanye također je moguća opcija. Adesanya je još 2021. godine pokušao osvojiti pojas u poluteškoj kategoriji, ali Jan Blachowicz pokvario mu je planove. Sada Alex Pereira vlada tom kategorije, a vjerujemo da je i ‘‘Poatan‘‘ otvoren za još jedan obračun s ‘‘Izzyjem‘‘. Na kraju krajeva, Adesanya je pobijedio u posljednjem nastupu i to poprilično spektakularnim nokautom. Pereira vs Adesanya III, možda je to UFC-ovo rješenje za UFC 300 event?

Što preostaje? Treba li se UFC okrenuti ‘‘freak showu‘‘?

Društvenim mrežama kruže informacije kako bi Leon Edwards i Belal Muhammad mogli predvoditi UFC 300 event. Borba za pojas u velter kategoriji spada među velike mečeve, ali Edwards i Muhammad definitivno nisu borci na kojima UFC želi graditi tako veliku priredbu. Obojici nedostaje takozvana ‘‘karizma‘‘ i nemaju ‘‘ono nešto‘‘ za postati megazvijezdama. To je posebno izraženo kod Belala Muhammada kojeg mnogi smatraju ‘‘najdosadnijim i najnapornijim‘‘ borcem na cijelom UFC-ovom rosteru.

Nakon što sve zbrojimo i oduzmemo, preostaju nam samo neočekivane opcije, takozvani ‘‘freak show‘‘. Brock Lesnar vjerojatno je prestar za povratak u UFC, a CM Punk nikad nije postao ono što su u UFC-u priželjkivali da postane.

Jorge Masvidal danas je pomalo zagonetno najavio kako se vraća iz mirovine, a mnogi pretpostavljaju da će ‘‘Gamebred‘‘ biti dio UFC 300 eventa, ako se uistinu vraća sportu.

Nekakve natuknice davao je i Nate Diaz kad je u pitanju nastup na UFC 300 eventu, a novi meč između Diaza i Masvidala solidna je opcija za prodaju ‘‘PPV-a‘‘ i privlačenje šire publike. Da smo u 2019. godini, rekli bismo da se radi o ‘‘odličnoj opciji‘‘, ali Diaz i Masvidal daleko su od svojih najboljih dana.

Možda će Dana White morati pregaziti svoj ponos i ‘‘okrenuti‘‘ broj telefona pokraj kojeg stoji ime - Francis Ngannou. Iskrena isprika i dobra financijska ponuda sve su što White treba. Šalu na stranu, ovo se definitivno neće dogoditi.

Je li vrijeme da se pomirimo s činjenicom da UFC 300 neće opravdati očekivanja?

I što onda preostaje? Možda je najbolja stvar pomiriti se s činjenicom da UFC 300 neće biti najveći i najspektakularniji event otkako je UFC-a. Organizaciji preostaje popuniti ‘‘fight card‘‘ mnoštvom vrhunskih mečeva, a pravi fanovi uživat će neovisno o tome hoće li Edwards i Muhammad predvoditi UFC 300 event ili ćemo ipak gledati McGregora. Oni najzagriženiji ljubitelji MMA-a čak bi u ovom trenutku preferirali Edwardsa i Belala, ali UFC ipak želi nešto drugo.

Splet okolnosti, ali i loše planiranje dovelo ih je do situacije gdje će fanovi vjerojatno ostati razočarani onim što će nam najveća MMA organizacija ponuditi kao ‘‘main event‘‘ na UFC 300 spektaklu, ali neće tu biti ‘‘kraj svijeta‘‘.

Sjetimo se UFC 200 eventa koji se održao 2016. godine. Conor McGregor i Rafael dos Anjos prvotno su odabrani kao predvodnici tog eventa, a nakon što je taj meč otkazan, Jon Jones i Daniel Cormier dobili su glavne uloge. Jones je pao na doping nedugo prije eventa, a priredbu su na kraju predvodile Miesha Tate i Amanda Nunes.

MMA javnost bila je nezadovoljna takvim raspletom, ali svijet je nastavio dalje nakon UFC 200 eventa, kao što će nastaviti i nakon famozne UFC 300 priredbe. Stoga, nemojte previše očekivati i vezati se za UFC 300 event, manje ćete se razočarati.

Linker
25. travanj 2024 21:56