UFC

Namajunas u borbu protiv Zhang uključila politiku: ‘Bolje mrtav, nego crven!‘

Rose Namajunas
 
 John Salangsang/Shutterstock Editorial/Profimedia
‘Želim je savladati zbog onoga što ona predstavlja‘, rekla je Rose

Tek nešto više od dva tjedna ostalo je do UFC 261 priredbe koja će se održati u Jacksonvilleu na Floridi. Program te priredbe predvodi borba Kamarua Usmana i Jorgea Masvidala, no tamo će se naći i dvije borbe za titulu u ženskim kategorijama. Jedna je ona u slamka kategoriji, gdje će se Rose Namajunas pokušati vratiti na tron preko aktualne prvakinje Weili Zhang.

O ovoj se bori do sada nije puno pisalo, sve dok Rose nije sve iznenadila svojom posljednjom izjavom. Naime, iako osobno nema ništa protiv Weili, objasnile je kako se odlučila motivirati time što prvakinja dolazi iz države u kojoj i dalje vlada komunistička partija. Neočekivana izjava od borkinje koja se do sada nije bavila takvim stvarima, iako je nekad znala pričati o svojim litavskim korijenima i tome što joj oni znače.

"Animozitet nekad može biti veliki motivacijski faktor i sigurno sam s nekim djevojkama imala rivalitet. No, uvijek sam se držala pod kontrolom i ne mogu reći da sam ikoga mrzila. Tako ne mrzim niti Weili, ali mislim da se u ovoj borbi imam za puno toga boriti, zbog onoga što ona predstavlja", rekla je Rose u razgovoru za litavski LRT.

Vrlo brzo je objasnila na što misli. Povukla je paralelu s patnjama koje je litavski narod prolazio kroz 40 godina bivanja dijelom Sovjetskog Saveza, odnosno prije svega ono što su prolazili oni koji su se tijekom tog razdoblja pokušavali izboriti za slobodu i samostalnost.

Pitate se kakve sad veze onda ima Kina s djelima Sovjetskog Saveza? Apsolutno nikakvih, ali Namajunas je ovim putem odlučila generalizirati i sve to strpati "pod isti koš".

"Pokušavam samu sebe podsjetiti na svoju pozadinu, na sve što je moja obitelj prošla. Čak sam educirala svog trening partnera Chica Camusa o svoj patnji litavskog naroda. I pogledali smo zajedno 'The Other Dream Team0. Nije slučajnost što je Weili crvena, to je ono što ona predstavlja. Ja kažem, bolje mrtva nego crvena! Nemam ništa protiv nje, no to mi je velika motivacija. Znati da se borim za slobodu, da sam svjesna u postojanje Krista, da imam litavsku krv i američki san. To je ono što unosim u ovu borbu", dodala je.

Inače, "The Other Dream Team" je dokumentarni film o košarkaškoj reprezentaciji Litve, koja je nastupila 1992. godine na Olimpijskim igrama u Barceloni te tamo osvojila brončanu medalju.

Sumnjamo da će puno ljudi podržati ovakve izjave Rose, posebno jer je Weili borkinja koja do sada nije imala apsolutno nikakvih političkih konotacija niti je u bilo kojem svom istupu isticala komunističku partiju koja vlada njenom domovinom. Čini se kako je bivšoj prvakinji ponestalo temelja za motivaciju pa je odabrala ovaj. To joj nitko ne brani, svatko se ima pravo motivirati bilo čime. Ipak, možda bi puno bolje za nju bilo da je to ovim putem zadržala za sebe.

Linker
26. travanj 2024 07:38