UFC

Neće oboriti Jonesov rekord, ali brzo bi mogao napasti titulu: Alexandre Pantoja vidi Mokaeva kao sljedećeg izazivača

Alexandre Pantoja

 Instagram (alexandre Pantoja)
23-godišnji Muhammad Mokaev već za dva mjeseca mogao bi se boriti za pojas

Muhammad Mokaev imao je velike ambicije po dolasku u UFC. Engleski borac dagestanskih korijena u trećem mjesecu 2022. godine odradio je svoj debi u UFC-u. Tada još 21-godišnji Mokaev došao je s pedigreom ponajboljeg amaterskog borca u povijesti ovog sporta, a jako dobre nastupe pružao je i pod okriljem Brave organizacije.

Međutim, Mokaev je imao jednu veliku želju, a to je obaranje rekorda koji je Jon Jones postavio još 2011. godine. Radi se o statusu najmlađeg prvaka u povijesti UFC-a. Jones je došao do pojasa četiri mjeseca prije svog 24. rođendana i Mokaev je vjerovao kako može nadmašiti Jonesovo postignuće.

No, to se ipak neće dogoditi. Mokaeva sutra čeka meč protiv Alexa Pereza, a čak i u slučaju pobjede, Mokaev bi morao osvojiti pojas do 30. ožujka (treći mjesec) kako bi skinuo Jonesov rekord. Jasno je da se to neće dogoditi, ali Mokaev bi vrlo brzo mogao dobiti priliku postati prvakom UFC-ove muhe kategorije.

Prvak kategorije Alexandre Pantoja gostovao je u Trocacao Franca podcastu i također je iskazao interes za obračunom s Mokaevim. Porazi li Pereza, Pantoja želi upravo Mokaeva na UFC 301 eventu u Brazilu.

‘‘Imat će dovoljno vremena, iako skida puno kilograma. To znam jer je nekoć prije trenirao ovdje u American Top Teamu i stvarno je velik za ovu kategoriju. Mislim da taj meč definitivno ima smisla ako on pobijedi (Pereza). Moreno je imao sve u svojim rukama, ali izgubio je (od Royvala). Sada Mokaev drži konce u svojim rukama, ali vidjet ćemo što će se dogoditi.

On je jako talentiran dečko i voli učiti. Odrastao je u Londonu i stoga nije legitiman Rus, ali ima tu rusku kulturu iza sebe. Brandon Royval je recimo dulji i voli se nadmetati u jiu-jitsuu. Mokaev je čvršći, preferira grappling u kojem je težište na kontroli protivnika. To je nešto što ja implementiram u svoju igru i jako dobro funkcionira. Jako teško je, jer iziskuje puno kondicijske spreme i snage, ali pokazujem da sam sposoban za to. Mislim da Mokaev ima puno više rupa od Royvala kad su u pitanju udaračke vještine. Royval zna koristiti distancu, a tu je i Moreno sa svojim boksom. Mislim da bi meč protiv Mokaeva više nalikovao na grappling meč, ali nemam nikakav problem s tim.‘‘, zaključio je Pantoja.

Mokaev pobjedom nad Perezom vjerojatno neće uskočiti u top 5 unutar muha kategorije, ali prostor mu otvara činjenica da je Pantoja dobar dio top 10 boraca već porazio. Prvorangiranog Brandona Royvala porazio je dvaput, dok je drugoplasiranog Morena porazio triput ako brojimo meč koji se dogodio u sklopu ‘‘Ultimate Fighter‘‘ showa. Trećerangirani Amir Albazi donekle se isključio iz priče nakon otkazivanja meča s Morenom i vjerojatno će trebati još jednu pobjedu prije napada na titulu. Mokaev bi uistinu mogao dobiti priliku na UFC 301 eventu u Rio de Janeiru i već početkom petog mjeseca (4.5.) mogao bi postati UFC-ovim prvakom. Nedovoljno da obori Jonesov rekord, ali vjerujemo da ne bi pretjerano žalio ako dođe do pojasa.

Linker
26. travanj 2024 21:04