UFC

Ngannou otkrio prijelomni trenutak borbe protiv Ganea: ‘Izgledao je kao ja protiv Miočića‘

Stipe Miočić

 Mike Lawrie/Getty images/Profimedia
UFC-ov prvak teške kategorije prisjetio se poraza iz kojeg je najviše naučio u svojoj karijeri

U siječnju 2018. godine, Francis Ngannou nakon šest pobjeda u nizu i zastrašujućeg nokauta protiv Alistaira Overeema, dobio je priliku boriti se za pojas UFC-ove teške kategorije. Sjećamo se svi nevjerojatnog hypea, usporedbi s Fordom Escortom itd. Ipak, Stipe Miočić, 20. siječnja spomenute godine, školovao je Kamerunca. Jednoglasnom odlukom slavio je Miočić, nakon pet rundi poprilične dominacije.

Iako je Ngannou izgubio i naredni meč, u kojem se sukobio s Derrickom Lewis, nije se ''Predator'' predavao. Često je Francis isticao kako je u borbi protiv Miočića naučio više nego u svim pobjedama koje je do tada upisao. Konsolidirao se Kamerunac, preselio se u Sjedinjene Američke Države i dodatno je poradio na svojim vještinama. Četiri pobjede nokautom zaredom, dovele su ga do revanša protiv Miočića. ''Predator'' je drugu priliku iskoristio na najbolji mogući način te je nokautirao i Miočića.

Unatoč brojnim spektakularnim nokautima i tituli prvaka, Francis Ngannou ušao je i proteklog vikenda u meč protiv Ciryla Ganea, kao autsajder. Nakon prve dvije runde, dojam je bio kako je Gane uistinu kvalitetniji borac te da Ngannou nema adekvatna rješenja da ga zaustavi. Međutim, Francis je tada prezentirao svijetu kako do pobjede može i na druge načine. Počeo je Kamerunac hrvati i kontrolirati Ganea te je došao do pobjede. Sjetio se Ngannou u svemu tome i svog prvog meča protiv Miočića. Nije Francis uzalud pričao da je puno naučio te večeri. Naime, prilikom gostovanja u MMA Houru, Ngannou je otkrio jednu zanimljivu poveznicu svojih mečeva s Miočićem i Ganeom.

''Krajem četvrte runde, pogledao sam u Ciryla Ganea i vidio sam sebe u prvoj borbi protiv Miočića. To je trenutak kad sam znao da sam pobijedio. On (Gane) je bio slomljen.'', objasnio je Ngannou. Uistinu, pogledamo li Ganeov izraz lica prije početka četvrte runde, može se uočiti kako njegova razina samopouzdanja nije ista kao na početku meča. Naravno, treba i umor uzeti u obzir.

Nakon pobjede nad Ganeom, UFC-ov predsjednik Dana White nije bio taj koji je uručio pojas Francisu. White se nije pojavio niti na konferenciji za medije nakon priredbe. Sve to, poprilično je neobičan slučaj, a nagađanja su kako je White bio razočaran jer Gane nije preuzeo tron teške kategorije. Ovako je prvakom ostao Ngannou, koji trenutno ne želi produljiti ugovor s UFC-om. Što se Francisa tiče, on ne mari puno zbog izostanka Dane Whitea.

''Nije me briga za to, koja je razlika? Ja sam odradio svoje. Nisu morali niti uručiti pojas, bio bi okej s time. Sretan sam i to je jedino bitno. Nisam zabrinut niti da će mi oduzeti titulu. Na kraju dana, to je samo pojas. Istog trenutka kad mi oduzmu pojas, ja automatski postajem slobodan na tržištu. Pojas ne čini šampiona. S pojasom ili bez, ja sam i dalje prvak i ništa neće promijeniti moj status prvaka.'', objasnio je Ngannou.

Linker
27. travanj 2024 00:21