UFC

Noćas se održava fenomenalni UFC 290! Evo što sve trebate znati o priredbi, te i kada i gdje ju možete pratiti

 Alexander Volkanovski 

 Amy Kaplan/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Ne preostaje ništa drugo nego čekati početak večerašnje fenomenalne priredbe, a poželjeti vam možemo samo da u njoj i uživate!

Napokon je došao i taj dan! U tijeku je ‘‘International Fight Week‘‘ što bi značilo da nas noćas očekuje PPV priredba u režiji UFC-a. UFC 290 je prva PPV priredba ovog mjeseca, a UFC 291 će se održati 30.7. Do tada još imamo vremena, no hajdemo se fokusirati na spektakl koji je noćas ispred nas! U nastavku pročitajte što nas sve to zanimljivo očekuje na noćašnjoj priredbi, a moći ćete pročitati i točnu satnicu te gdje ćete priredbu moći pratiti.

Dvije borbe za pojas i novi nastup kralja perolake kategorije

Krenimo odmah od onog najboljeg dijela. Nakon vrlo bliskog, ali poštenog poraza od Islama Makhacheva u kavez se vraća Alexander Volkanovski. Ovog puta u svoju matičnu perolaku kategoriju, a ovo će mu biti peti pokušaj da istu titulu i obrani. Početkom godine u domaćoj Australiji nije uspio postati dvostrukim prvakom, ali na takav poraz svatko može biti samo ponosan. Otišao je u kategoriju iznad i izazvao Makhacheva za pojas, no Islam je ipak u meču bio bolji. Noćas ga očekuje opasni, privremeni prvak Yair Rodriguez kojeg se nikako ne smije otpisivati. On je Josha Emmetta svladao upravo u tom meču za privremenu titulu, no u posljednjih pet mečeva ima tri pobjede. Poraz je doživio od Maxa Hollowayja krajem 2021. godine, a zbog slučajnog uboda u oko je meč protiv Jeremyja Stephensa zaveden kao ‘‘no contest‘‘.

Druga borba za titulu će se noćas održati u muha kategoriji. Brandon Moreno će svoju titulu pokušati obraniti protiv Alexandrea Pantoje, odnosno čovjeka koji ga je već dvaput pobijedio. Prvi puta je to bilo 2016. godine na samom startu 24. sezone ‘‘The Ultimate Fightera‘‘, a Pantoja je slavio ‘‘submissionom‘‘ u drugoj rundi. Drugi meč je uslijedio u petom mjesecu 2018. godine te je ponovno slavio Pantoja, ali ovog puta odlukom sudaca. Svakako će biti zanimljivo za vidjeti je li Moreno konačno pronašao način kako da pobijedi Pantoju, no to mu sigurno nije palo teško. Sam je nekoliko puta izjavio kako mu je drago da je konačno ‘‘na svježem zraku‘‘, što bi značilo da mu je drago što će konačno dobiti nekog protivnika koji nije Deiveson Figueiredo. Njih dvojica su ispisala povijest i pružili nam prvu kvadrilogiju u povijesti UFC-a, no uistinu je bilo vrijeme da se u muha kategoriji nešto počne događati.

‘‘Title Eliminator‘‘ u srednjoj kategoriji, zatim novi nastup nove velik uzdanice iste kategorije

Dricus Du Plessis je od dolaska u UFC 2020. godine neporažen te je upisao pet pobjeda u isto toliko nastupa. Najznačajnija je svakako ona protiv Dereka Brunsona, a noćas je pred najtežim izazovom u svojoj karijeri. Zbog čega? Zbog toga što je Robert Whittaker borac kojeg u srednjoj kategoriji nitko nije pobijedio osim prvaka Israela Adesanye. Gotovo deset godina je prošlo otkako je Whittaker iz velter kategorije prešao u srednju, a od tada ima samo ta dva poraza od Adesanye. Mnogi u ovom meču favoriziraju njega, ali s razlogom. Iako Dricus ima pet fantastičnih pobjeda, noćas bi se moglo pokazati o kakvoj se razlici u kvaliteti ustvari radi. Dricus je u svojim dosadašnjim nastupima pokazao probleme s kondicijom, no protiv nešto slabijih protivnika mu je to prolazilo. Whittaker bi mogao biti taj koji će to kazniti i dati mu okus prvog poraza u UFC-u, no još jednom, ne smijemo otpisivati Dricusa. Osim toga, treba mu odati i veliko poštovanje jer je jučer rekao kako se već nakon Brunsona mogao boriti protiv Adesanye, no to nije učinio jer je prvo htio testirati svoje vještine i sposobnosti protiv Whittakera. Kakav borac!

Glavni dio večeri otvorit će nova UFC-ova velika uzdanica u srednjoj kategoriji. Naravno, Bo Nickal je njegovo ime te ga noćas očekuje neporaženi debitant, Val Woodburn. Inicijalno se Nickal trebao boriti protiv Treseana Gorea koji se zbog ozljede povukao iz borbe, a UFC mu je pet dana ranije morao pronaći novog protivnika. Woodburn se u osmom mjesecu trebao boriti na DWCS-u, no UFC ga je odmah odlučio povući i dati mu ugovor bez te borbe. Moglo bi se reći da je to jako dobar potez iz vrlo jednostavnog razloga. Uz tešku, srednja kategorija je možda i najlošija po kvaliteti i novim nadolazećim talentima. Svjestan je toga UFC te je iz tog razloga odlučio graditi Nickala, što mnogi smatraju lošom stvari. Iako je razumljiv takav stav fanova, s druge strane to opet moraju razumjeti jer se radi o srednjoj kategoriji kojoj kronično nedostaje talenta. Nickal ima veliki potencijal i uistinu može postati fenomenalan borac, zato mu dajmo priliku da se u istog i izgradi.

Ne smijemo zaboraviti ni jedan odličan okršaj koji se trebao odviti u lakoj kategoriji, ali će se ipak održati u ‘‘catchweightu‘‘ do 71,6 kilograma. Radi se o meču između Dana Hookera i Jalina Turnera, a razlog zašto borba nije u lakoj kategoriji jest Turnerov pad na službenom vaganju. Sada će dio honorara dati Hookeru koji je meč ionako prihvatio, a borba uistinu ima jako puno potencijala da bude spektakl. Turner dolazi iz poraza od Mateusza Gamrota, a Hooker iz pobjede nad Claudiom Puellesom.

Posljednja borba istinskog i beskompromisnog veterana

Radi se, dakako, o Robbieju Lawleru. Nakon više od dva desetljeća provedena u kavezu noćas se oprašta od profesionalnog natjecanja, a s obzirom da iza sebe ima 41 godinu i još više ratova u kavezu, ova odluka je za pozdraviti. Osim što je bio UFC-ov prvak velter kategorije, nastupao je u legendarnom Strikeforceu i još legendarnijem Prideu, a i jedan je od aktera po mnogima najbolje MMA borbe svih vremena. Radi se dakako o ratu protiv Roryja MacDonalda, a od toga je prošlo točno deset godina. Neki će se pitati je li Lawler nakon toga svega zaslužio oprostiti se na ‘‘main cardu‘‘? Jest, ali UFC već dugo ima takvu politiku da za ‘‘predvodnika‘‘ preliminarnog dijela stavi neko veće ime kako bi privukao publiku da gleda i taj dio eventa. Kako god, Lawler noćas odlazi u zasluženu mirovinu, a njegov posljednji protivnik će biti Niko Price.

Što se tiče ostatka preliminarnog dijela, ima tu još dosta potencijalnih zanimljivih mečeva. Valjalo bi izdvojiti revanš između Jimmyja Crutea i Alonza Menifielda, koji su na UFC 284 priredbi odradili neriješen meč.

Satnica, zatim gdje pratiti noćašnji spektakl

Satnica je standardna. U ponoć starta rani preliminarni dio, dok u 2:00 starta preliminarni. Glavni dio je na rasporedu od 4:00 ujutro prema našem vremenu, a priredbu ćete moći pratiti u programu SK Fighta te na GOL.hr.

Ne preostaje ništa drugo nego čekati početak večerašnje fenomenalne priredbe, a poželjeti vam možemo samo da u njoj i uživate!

UFC 290

Glavni dio (4:00 h)

Alexander Volkanovski vs. Yair Rodriguez

Brandon Moreno vs. Alexandre Pantoja

Robert Whittaker vs. Dricus Du Plessis

Jalin Turner vs. Dan Hooker

Bo Nickal vs. Val Woodburn

Preliminarni dio (2:00 h)

Robbie Lawler vs. Niko Price

Tatsuro Taira vs. Edgar Chairez

Yazmin Jauregui vs. Denise Gomes

Jimmy Crute vs. Alonzo Menifield

Rani preliminarni dio (00:00 h)

Vitor Petrino vs. Marcin Prachnio

Cameron Saaiman vs. Terrence Mitchell

Shannon Ross vs. Jesus Aguilar

Kamuela Kirk vs. Esteban Ribovics

Linker
03. svibanj 2024 19:00